ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
“Μητέρα Κύπρος Ελληνική που έχεις διχοτομηθεί, εμείς από την Αμερική σε έχουμε μες την προσευχή”, τραγούδησαν οι μαθητές της Β’ Τάξης του Ημερήσιου Σχολείου του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης στην εκδήλωση για την 67η επέτειο από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων, ΕΟΚΑ 1955-1959.
Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ομοσπονδία Κυπρο-Αμερικανικών Οργάνωσεων σε συνεργασία με την ΠΣΕΚΑ και το Γενικό Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη το απόγευμα της Κυριακής 3 Απριλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο “Πέτρος Γ. Πατρίδης” του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια.

“Εμείς ως εκπαιδευτικοί έχουμε χρέος να μεταλαμπαδεύσουμε την ελληνική ιστορία στη νέα γενιά διότι οφείλουν να την γνωρίζουν”, τόνισε η εκπαιδευτικός, Ειρήνη Γράψια, γνωστοποιώντας ότι τα παιδιά της Β’ Δημοτικού του Αγίου Δημητρίου έλαβαν φέτος μέρος στον 8ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό “Κύπρος – Ελλάδα – Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες” που διεξήχθη υπό την αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.
“Τα παιδιά γνώρισαν την Κύπρο, την ιστορία της, έμαθαν για τη θυσία του Σταυραετού του Μαχαιρά, Αυξεντίου, του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ και επίσης το κοντινότερο σ’ αυτούς ηλικιακά, που ήταν ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης”, σημείωσε η κ. Γράψια.

“Ομως αυτά τα παιδιά έμαθαν και κάτι άλλο που θεωρώ θα τους μείνει ως προίκα στη ζωή τους, κάτι κομβικό. Εμαθαν ότι όλοι οι ήρωες της ΕΟΚΑ ήταν ενεργά μέλη του Κατηχητικού Σχολείου, ήταν κατηχητές και κατηχητόπουλα, ήταν ομαδάρχες και ομαδόπουλα των Χριστιανικών μαθητικών ομάδων, διάβασαν τη “Ζωή του Παιδιού” και εμπνέονταν από το θυσιαστικό παράδειγμα του Χριστού”, πρόσθεσε.
Οπως ανέφερε η κ. Γράψια, στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού “κάναμε διαδικτυακές συναντήσεις με άλλα σχολεία από Ελλάδα και Κύπρο με τα οποία συμπράξαμε και λάβαμε μέρος σε έναν παράλληλο μαθητικό διαγωνισμό με οκτώ πρότζεκτς, τρία τραγούδια, τέσσερα βιντεοκλίπς και την αναπαράσταση του Ορεινού Χωριού “Αγρός” της Κύπρου”, το οποίο και εκτέθηκε -παράλληλα με την έκθεση φωτογραφιών των ηρώων της ΕΟΚΑ στην αίθουσα “Πέτρος Γ. Πατρίδης”.

Παρουσιάζοντας τα παιδιά της Β’ τάξης, η κ. Γράψια τόνισε πως η πλειονότητα των παιδιών όπως και η ίδια δεν έχουν κυπριακή καταγωγή. “Ομως η Κύπρος είναι κομμάτι Ελληνικό, άρα είναι κομμάτι της καρδιάς μας. Ετσι το βλέπουμε”, είπε, και απέσπασε μαζί με τα παιδιά το πιο έντονο και πιο ενθουσιώδες χειροκρότημα των θεατών.
Ανάμεσά τους ήταν οι Γενικοί Πρόξενοι Ελλάδος και Κύπρου στη Νέα Υόρκη, δρ Κωνσταντίνος Κούτρας και Μιχάλης Φυρίλλας, αντίστοιχα, οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι Ελλάδος και Κύπρου στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη και Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανώσεων, Κυριάκος Παπαστυλιανού και ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ.
Τα παιδιά συνόδευσε στα πλήκτρα ο μουσικοδιδάσκαλός τους Φύτος Στράτης.
Για την προσπάθειά τους μίλησε στο κλείσιμο της εκδήλωσης ο προϊστάμενος του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Βασίλειος Τσουρλής, λέγοντας πως τα παιδιά έγραψαν μόνα τους ένα πολύ όμορφο γράμμα -στο πλαίσιο του διαγωνισμού- και το μελοποίησαν μόνοι τους με την ευχή να δούμε μια ελεύθερη πατρίδα.

“Το Σχολείο του Αγίου Δημητρίου είναι το τελευταίο προπύργιο της Αμερικής”, τόνισε ο π. Βασίλειος και ζήτησε την έμπρακτη βοήθεια όλων γιατί “περνάμε δύσκολες στιγμές”, όπως είπε, και “θέλουμε τη βοήθειά σας για να μην κλείσει αυτό το προπύργιο”. Οπως ανέφερε, μόλις την Παρασκευή έγινε γνωστό πού θα συνεχίσουν τις σπουδές τους οι μαθητές της 12ης τάξης. “Είμαστε το μοναδικό σχολείο που όλα τα παιδιά πέρασαν στο πανεπιστήμιο και με υποτροφία”, πρόσθεσε.
Οι μαθητές της Β’ Τάξης του Ημερήσιου Σχολείου του Αγίου Δημητρίου απέσπασαν το 1ο βραβείο στην κατηγορία “Σποτ” μεταξύ των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με το βιντεοκλίπ “Εισβολή – Τύμβος: Γέφυρες μνήμης” σε μια σύμπραξη με το Β΄ Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίτισσας και το 5ο Γυμνάσιο Άρτας.
Τα παιδιά κατέκτησαν επίσης τη 2η θέση στην κατηγορία “Τραγούδι” και πάλι μεταξύ των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε μια σύμπραξη με το Δημοτικό Σχολείο Παρακαλάμου Ιωαννίνων και το ΙΗ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού, με το τραγούδι “Κύπρος, σπάνια ομορφιά”.
Στο πρόγραμμα “Κύπρος – Ελλάδα – Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες” που υλοποιήθηκε με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου έλαβαν μέρος συνολικά 279 σχολικές μονάδες από την Ελλάδα (158), την Κύπρο (116) και την Ομογένεια (5) με 1.456 μαθητικές δημιουργίες. Υποβλήθηκαν 70 διηγήματα, 919 εικαστικά έργα (ζωγραφιές, αφίσες, σκίτσα, τρισδιάστατες κατασκευές), 35 εφημερίδες, 44 παραμύθια, 95 ταινίες (σποτ, μυθοπλασίας, τεκμηρίωσης), 196 project, 20 ιστοσελίδες και 77 μουσικές συνθέσεις.