Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στην Αγία Παρασκευή του Greenlawn

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στην Αγία Παρασκευή του Greenlawn

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Greek News USA

Με ξεχωριστή λαμπρότητα τίμησε η κοινότητα της Αγίας Παρασκευής στο Greenlawn του Λονγκ Αϊλαντ τη μνήμη της προστάτιδός της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Παρασκευής και τα ονομαστήριά της. Οι πιστοί, ενορίτες αλλά και προσκυνητές από την ευρύτερη περιοχή, προσήλθαν με ευλάβεια και κατάνυξη στον πανηγυρίζοντα Ναό για τις διήμερες ακολουθίες και προσκύνησαν τα ιερά της λείψανα.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι μαζί με τον δισυπόστατο Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Αγίας Παρασκευής στο New Buffalo του Μίσιγκαν (Μητρόπολη Ντητρόιτ) είναι οι μοναδικοί ναοί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής που είναι αφιερωμένοι στην προστάτιδα των ματιών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος χοροστάτησε κατά τον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας το βράδυ της Δευτέρας 25 Ιουλίου βοηθούμενος από τον προϊστάμενο της κοινότητας π. Ιωάννη Βλάχο, τον Αρχιδιάκονο Διονύσιο Παπίρη, τον διάκονο Μιχαήλ Γιαβρή και πλειάδα ιερέων από κοινότητες της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας.

Συμμετείχαν συγκεκριμένα ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, π. Ηλίας Βίλλης, ο Αρχιμανδρίτης Γεδεών Βαρυτίμου (Αγ. Κωνσταντίνος και Ελένη, Τζάκσον Χάιτς), ο π. Δημήτριος Καλογρίδης, ο π. Χριστοφόρος Κωνσταντινίδης (Καθεδρικός Αγίου Παύλου, Χέμπστεντ), ο π. Νικηφόρος Φακίνος (Αγιος Δημήτριος Μέρρικ), ο π. Ιωάννης Παϊζης, ο π. Βασίλειος Τσουρλής (Καθεδρικός Αγίου Δημητρίου Αστόριας), ο π. Ηλίας Νίκολας, (Κοίμηση της Θεοτόκου, Πορτ Τζέφερσον), ο π. Βασίλειος Λούρος (Ζωοδόχος Πηγή, Μπρονξ), ο π. Νικόλαος Πάρος (Καθεδρικός Αγίου Δημητρίου Αστόριας), π. Γεώργιος Καζούλης (Παναγίας Άϊλαντ Παρκ) και π. Μιχαήλ Παλαμάρα (Αγ. Κωνσταντίνος και Ελένη, West Nyack).

Τον εξαίρετο χορό των ιεροψαλτών αποτέλεσαν ο πρωτοψάλτης του ναού Μιχαήλ Κορσάνος και οι ιεροψάλτες Σπυρίδων Περιβολάρης και Ιωάννης Szymkiewicz.

Στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στη μορφή της Αγίας Παρασκευής που έδωσε μαρτυρία για τον Χριστό μέσα από αφάνταστα βασανιστήρια, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία του ονόματός της, λέγοντας πως “είναι ένα “σκεύος του Πνεύματος” που περιέχει μέσα της την πληρότητα της παρουσίας του Θεού”.

“‘Εκανε κάτι το εξαιρετικό. Κάτι που λίγοι από μας θα τολμούσαμε να κάνουμε. Ήρθε η στιγμή που έπρεπε να διαλέξει ή την πίστη της στο Θεό ή τη ζωή της την ίδια. Και ασφαλώς η Αγία διάλεξε την αιώνια ζωή, αντί της πρόσκαιρης αυτής ζωής” και συμπλήρωσε πως η Αγία “δείχνοντας την μεγάλη της αγάπη και αφοσίωση στον Κύριο γέμισε η ίδια, σαν σκεύος που ήταν, με Άγιο Πνεύμα”.

“Βλέπετε πόσο σπουδαία σκεύη είμαστε, όχι γιατί αξίζουμε εμείς οι ίδιοι κάτι αλλά το περιεχόμενό μας είναι σπουδαίο”, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, αναφερόμενος “στην πνοή ζωής που ενεφύσησε ο Θεός στον άνθρωπο”, αλλά και “στη σφραγίδα του Αγίου Πνεύματος που πήραμε με το βάφτισμα”, και κάλεσε όλους να αναρωτηθούν “τι είδους σκεύη θέλουμε να είμαστε;”

“Τι είναι αυτό που ενεφύσησε ο Θεός στον άνθρωπο; Είναι η πνοή Του, τα ιδιαίτερα χαρίσματα που έχει ο Θεός. Η εικόνα και η ομοίωσή Του. Η δυνατότητα να γίνει σαν το Θεό, να είναι δημιουργικός, να έχει φαντασία, να έχει λογική, να είναι σαν τον Θεό και να μπορεί να γίνει Θεός, αυτό είναι το πνεύμα που φύσησε και δεν το έχει κανένα άλλο δημιούργημα στον κόσμο, μόνο οι άνθρωποι”, είπε.

“Γι’ αυτό και πρέπει να έχουμε ευγνωμοσύνη και ταπείνωση στο Θεό και να μην έχουμε έπαρση, να μην έχουμε εγωισμό, να μην υποτιμούμε τους άλλους ανθρώπους, αλλά να αγαπούμε όλους τους ανθρώπους και να επιθυμούμε με την αγάπη μας να έρθουν όλοι οι άνθρωποι στη δωρεά, στη χαρά, την ευεργεσία που έχουμε εμείς πάρει από το Θεό”, κατέληξε.   

Τον Αρχιεπίσκοπο και τους ιερείς που τίμησαν τα ονομαστήρια της κοινότητας καλωσόρισαν ο π. Ιωάννης Βλάχος και η πρόεδρος Εφη Καρλούτσι.   

Μετά τον Εσπερινό παρατέθηκε δεξίωση προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου στην κοινοτική αίθουσα.