Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Ο Αρχιεπίσκοπος στον Εσπερινό της εορτής του Αγίου Δημητρίου στην Τζαμέικα

Ο Αρχιεπίσκοπος στον Εσπερινό της εορτής του Αγίου Δημητρίου στην Τζαμέικα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Με λαμπρότητα τίμησε τη μνήμη του προστάτη της Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτη η ιστορική κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στην Τζαμέικα του Κουίνς, γιορτάζοντας παράλληλα και τα ονομαστήριά της, καθώς συμπληρώνει φέτος 95 χρόνια από την ίδρυσή της.  

Κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό της γιορτής το βράδυ της Τρίτης 25 Οκτωβρίου χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος βοηθούμενος από τον προϊστάμενο της ενορίας π. Κωνσταντίνο Καλογρίδη, τον Αρχιδιάκονο Διονύσιο Παπίρη και τον διάκονο Μιχαήλ Γιαβρή. Συμμετείχαν επίσης οι ιερείς: π. Ιερόθεος Μαρκόπουλος (Αγιοι Ανάργυροι), π. Νικόλαος Σωτηρόπουλος, π. Παύλος Παλεστίδης (Αγιος Νικόλαος Φλάσινγκ), π. Ευάγγελος Ευαγγελίδης (Ευαγγελισμός Στάμφορντ), π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης (Αγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη Μπρούκλυν), π. Σωτήριος Μιχαλάτος (Ευαγγελισμός Μανχάτταν), π. Γεώργιος Χάζλαρης (ενορία του Σωτήρος, Ράι) και π. Ηλίας Παππάς (Αρχιεπισκοπικός Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδας).

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο μαρτύριο του Αγίου Δημητρίου με λόγχη το οποίο παρομοίασε με το φοβερό μαρτύριο του Χριστού. “Ακολούθησε”, είπε, “τα ίδια βήματα με τον Κύριό μας για να μαρτυρήσει την αλήθεια του Ευαγγελίου”, ενώ τόνισε πως “ο Αγιος Δημήτριος συμμετέχει με το αίμα του στο χτίσιμο της Εκκλησίας”.  

Επισήμανε ακόμη πως “υπάρχει στην Εκκλησία και το μαρτύριο της συνειδήσεως. Δηλαδή να μαρτυρούμε, να μιλούμε, να δείχνουμε στον κόσμο το Ευαγγέλιο και τον Χριστό με τη ζωή μας, με τη συνείδησή μας, με τις πράξεις μας”.  

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Αρχιεπίσκοπος στη Θεσσαλονίκη, πατρίδα του Αγίου Δημητρίου, που επίσης γιορτάζει τον προστάτη και πολιούχο της, ευχόμενος και στα μέλη του Συλλόγου Θεσσαλονικέων που ήταν παρόντα και προσέφεραν Αρτοκλασία.

Τον Αρχιεπίσκοπο καλωσόρισε με ιδιαίτερη χαρά εκ μέρους των ενοριτών ο π. Κωνσταντίνος Καλογρίδης εκφράζοντας ευχαριστίες για τις προσευχές του, τη βοήθεια και την υποστήριξή του και τον ενημέρωσε για την πορεία της κοινότητας, τις πολλές διακονίες της, αλλά και την γενική ανακαίνιση των εξωτερικών χώρων και της οροφής του ναού, που έχει ήδη ξεκινήσει, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η ολοκλήρωση της αγιογράφησης της οροφής.

“Στην Κοινότητά μας”, συνέχισε, “λειτουργεί Ελληνικό Απογευματινό σχολείο και διδασκαλία Ελληνικών χορών χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, με σκοπό όλα τα Ελληνόπουλα της περιοχής μας και όχι μόνο να επωφεληθούν αυτών των προγραμμάτων”.

“Με τη δική σας ευχή”, είπε, “προχωράμε και κάνουμε ό,τι καλύτερο”.

Στη συνέχεια του παρουσίασε τα ιερόπαιδα της κοινότητας, τα οποία έρχονται, όπως είπε, με χαρά και αφοσίωση κάθε Κυριακή και κάθε γιορτή στην εκκλησία και υπηρετούν τον Κύριο σαν άγγελοι μέσα στο ιερό θυσιαστήριο. Πολλά εξ αυτών έρχονται και στον Όρθρο”.

Πρόκειται για τους Δημήτριο Βορβολάκο, Πέτρο Βορβολάκο, Θάνο Θεοδωρέλο, Νικόλαο Καλογρίδη, Πολύδωρο Καλογρίδη, Γαβριήλ Ξανθάκο, Νικόλαο Ξανθάκο, Γεώργιο Παλμέρο, Δημήτριο Ρίγαλο, Νικόλαο Ρίγαλο, Βασίλειο Σερέτη και Σταύρο Τσίλη. 

Τα δώδεκα αυτά παιδιά χειροθέτησε στο τέλος της ακολουθίας ο Αρχιεπίσκοπος σε αναγνώστες, προτρέποντάς τους να έχουν ως πρότυπο τους στη ζωή τον Αγιο Δημήτριο, έναν υπερήρωα της πίστης μας και να μην αποκλείσουν από τη ζωή τους το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν το δρόμο της ιεροσύνης. “Είναι ένα δώρο”, είπε, “που έρχεται από το Θεό”.

Ο Αρχιεπίσκοπος επέδωσε στον π. Κωνσταντίνο και τον πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου, Κωνσταντίνο Δούκα, την εικόνα του Χριστού Σπορέα που ετοίμασε η Ιερά Αρχιεπισκοπή για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυσή της. 

Ακολούθησε δείπνο στο γυμναστήριο της κοινότητας.

Κατά την άφιξή του στο ναό, τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκαν με ανθοδέσμες μαθητές του Κατηχητικού Σχολείου και οι ιερόπαιδες.