Home ΕΛΛΑΔΑ Ο Δαμιανός Ντούντου και το “μαγικό” βιολί του

Ο Δαμιανός Ντούντου και το “μαγικό” βιολί του

Ο δεξιοτέχνης του βιολιού, Δαμιανός Ντούντου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ- της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Τον χαρακτήρισαν και όχι άδικα ως τον “μάγο του βιολιού”, αφού με κάθε δοξαριά του γοητεύει το κοινό του αγγίζοντας την καρδιά και ταξιδεύοντας το νου στις μουσικές του κόσμου.

Έκανε τα πρώτα του βήματα στο χώρο της μουσικής στη γενέτειρά του Ρουμανία, ανδρώθηκε μουσικά στην Ελλάδα όπου έζησε αρκετά χρόνια και συνεργάστηκε με κορυφαίους μουσικούς και καλλιτέχνες, και από το 2014 τον κέρδισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αρχικά ως ταξιδιώτη και, στη συνέχεια, ως μόνιμο κάτοικο.  

Η Ομογένεια της Νέας Υόρκης τον γνωρίζει μέσα από το μουσικό σχήμα “Ρεμπέτικο” που ο ίδιος δημιούργησε με μια παρέα φίλων το 2017, αλλά και μέσα από τη συμμετοχή του, με το βιολί του, σε πολυάριθμες εκδηλώσεις, σε συναυλίες, σε περιοδείες Ελλήνων καλλιτεχνών στις ΗΠΑ, σε μουσικά φεστιβάλ, αφιλοκερδώς σε ερανικές εκδηλώσεις, είτε στην Πλατεία Αθηνών, ή στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια, σε κλαμπς, στο DROM ή ακόμα και στο Κάρνεγκι Χολ.   

Πρόκειται για τον Δαμιανό Ντουντού (Damian Dudu), έναν από τους αγαπημένους μουσικούς της Ομογένειας, ο οποίος αυτόν τον καιρό, αξιοποιεί την παύση και την ηρεμία που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού, για να βάλει και πάλι μπρος, όπως λέει, το “Ρεμπέτικο” και άλλες συνεργασίες.  

“Ο καλλιτεχνικός χώρος επλήγη από την πανδημία όσο κανένας άλλος, καθώς ακυρώθηκαν κάθε είδους εκδηλώσεις, συναυλίες και εμφανίσεις σε νυχτερινά μαγαζιά. Πέρυσι, ειδικά, ακυρώθηκαν τα πάντα. Από τον Μάιο βέβαια υπήρξε μια κινητικότητα”, μας είπε και ευχήθηκε “αυτό που περνάμε τώρα να τελειώσει” και γρήγορα να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Γεννήθηκε στην Κραϊόβα της Ρουμανίας από γονείς μουσικούς, η μητέρα του έπαιζε ακορντεόν και πιάνο και ο πατέρας του πνευστά. Από την ηλικία των έξι χρόνων θυμάται τον εαυτό του στο μουσικό σχολείο να μαθαίνει βιολί. Οταν τελείωσε, συμμετείχε σε μια παραδοσιακή ορχήστρα.

“Ακολούθησαν ταξίδια, συναυλίες, φεστιβάλ σε πολλές χώρες”, συνέχισε, λέγοντας πως σύντομα επισκέφθηκε την Ελλάδα όπου και έμεινε μόνιμα. “Γνώρισα την κουλτούρα, τον τρόπο ζωής και έγινε η πατρίδα μου”, πρόσθεσε.

Εκεί ήταν που γνώρισε αρκετούς καλλιτέχνες, μικρά και μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής, διαγράφοντας μια μουσική διαδρομή την οποία χαρακτήρισε “πολλή ωραία και απίστευτη”. Ένας από τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε ήταν ο Σωκράτης Μάλαμας δίπλα στον οποίο δούλεψε για μια δεκαετία και πλέον. “Ηταν μια ξεχωριστή εμπειρία για μένα. Τον θεωρώ σαν πατέρα, μεγάλωσα μαζί του”, σημείωσε. Συνεργάστηκε ακόμα με την Χαρούλα Αλεξίου, την Άννα Βίσση, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, την Μελίνα Κανά, τον Βασίλη Καρρά, τον Γιάννη Κότσιρα, τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, τη Δέσποινα Βανδή. Αλλά και με τον Μπάμπη Τσέρτο, τον Μπάμπη Γκολέ και άλλα μεγάλα ονόματα του ρεμπέτικου τραγουδιού.

Το 2014, μια πρόσκληση του Μάικ Στουπάκη από τη “Φαντασία” τον έφερε για πρώτη φορά στην Αμερική, για σχεδόν ένα μήνα. Επισκέφθηκε άλλες 4-5 φορές τη Νέα Υόρκη, έχοντας πάντα στο νου μια φράση που μια καλή του φίλη του είπε και η οποία τότε τον εντυπωσίασε: “Όποιος πιει νερό από τη Νέα Υόρκη, δεν ξαναφεύγει”. Πάντα κάτι τον τραβούσε πίσω στην Αμερική. Και έχοντας ταξιδέψει πολύ λόγω της μουσικής, στην Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Γαλλία, την Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ιρδανδία, την Αγγλία και έχοντας γνωρίσει αρκετές κουλτούρες, δεν μετάνιωσε για την επιλογή του να μείνει εδώ. “Οι άνθρωποι”, είπε, “με αγκάλιασαν”. Και σύντομα αγκάλιασαν με την ίδια θέρμη και το “Ρεμπέτικο”, μια μεγάλη κομπανία με βιολί, κιθάρα, δύο μπουζούκια, μπάσο και φωνές.

Εχει εμφανιστεί επίσης σε συναυλίες στην Καλιφόρνια, σε θέατρα στο Σαν Χοσέ, στο Λος Αντζελες, αλλά και στο Σικάγο, τη Βοστώνη, στην Ουάσιγκτον.

Στο ρεπερτόριό του υπάρχει ένα όμορφο πέρασμα από την κλασική μουσική, τα παραδοσιακά ρουμάνικα, τα τσιγγάνικα, με έντονο πάντα και το ελληνικό στοιχείο.

Στέλνοντας σε όλους τις ευχές του για μια καλή και δημιουργική χρονιά, με υγεία, ευτυχία και πολλή μουσική, μας λέει πόσο ευλογημένο θεωρεί τον εαυτό του που βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσα και στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα που τον έχει αγκαλιάσει και πόσο τυχερός είναι για τις συνεργασίες που έχει κάνει και ετοιμάζεται να κάνει.

“Η συνεργασία μου με όλους εδώ με κάνει να νιώθω σα να ξαναγεννήθηκα, έχω μια φοβερή όρεξη να παίξω, να δημιουργήσω, σα να ξεκινάω από την αρχή. Υπάρχει πράγματι ωραία αύρα”, κατέληξε λέγοντας.