Home ΕΛΛΑΔΑ Ο Μητροπολίτης Σπάρτης τίμησε Λάκωνες ομογενείς 

Ο Μητροπολίτης Σπάρτης τίμησε Λάκωνες ομογενείς 

ΣΠΑΡΤΗ – Greek News USA

Την καθιερωμένη εκδήλωσή της προς τιμήν των αποδήμων παιδιών της διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης το απόγευμα της Δευτέρας 21 Αυγούστου στον περίβολο του Ιδρύματος Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων, Ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ «ο Άγιος Παντελεήμων» στη Μαγούλα.

Μέσα σε συγκινητική και συνάμα πανηγυρική ατμόσφαιρα, ο Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος απένειμε την ύψιστη τιμητική διάκριση της τοπικής Εκκλησίας, τον Σταυρό της Χιλιετηρίδας του Οσίου Νίκωνος στην Παλλακωνική Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά, εκ μέρους της οποίας παρέλαβε την τιμητική διάκριση ο πρώην πρόεδρός της κ. Θεόδωρος Παυλάκος. 

Τιμήθηκαν επίσης με την ίδια διάκριση ο κ. Γεώργιος Μαραφάτσος «για την έντονη φιλανθρωπική δραστηριότητά του, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Ουάσιγκτον», ο Θεόδωρος Περδικόγιαννης, «ο οποίος είναι ένα από τα παλαιοτέρα μέλη της Ομογένειας με συμμετοχή σε πολλές φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες», καθώς και εκπρόσωπος της Ομογένειας στον Καναδά, «η οποία έχει σημαντική συμβολή σε όλα τα θεάρεστα έργα». 

Τους τιμώμενους καλωσόρισε ο διευθυντής του ιδρύματος, π. Νικόλαος Τσέτσεκας, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για το ενδιαφέρον και τη διαχρονική στήριξή τους, όπως και ο διοικητής του ιδρύματος και τέως Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, κ. Γεώργιος Κοντός, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι ομογενείς μας, οι οποίοι βρέθηκαν σε όλα τα μέρη της γης, αγωνίστηκαν να καταξιωθούν χωρίς εφόδια, αλλά πέτυχαν έχοντας δύο ιδανικά: την πίστη τους στο Χριστό και την αγάπη τους για την πατρίδα. Δεν λησμόνησαν την πατρίδα τους. Εντούτοις συνεχίζουν να προσφέρουν απρόσκοπτα την βοήθειά τους στους πάσχοντες συνανθρώπους μας». 

Εκ μέρους των ομογενών μίλησε ο κ. Θεόδωρος Περδικόγιαννης, ο οποίος κατάγεται από τη Δαιμονιά Δ. Μονεμβασίας, ευχαριστώντας για την ευγενική πρόσκληση της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην προσωπικότητα και το πολυποίκιλο έργο του Μητροπολίτη Ευσταθίου, από τον οποίο ζήτησε να προσεύχεται  «για την εκ Θεού ενδυνάμωση και την πρόοδο των ξενιτεμένων Λακώνων».

Για «την έμπρακτη και συνεπή αγάπη και στήριξή τους» προς τα ιδρύματα της Ιεράς Μητροπόλεως ευχαρίστησε τους ομογενείς ο Μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος, διαβεβαιώνοντας τους ότι η διαχείριση της πολύτιμης προσφοράς τους γίνεται «με προσοχή και σύνεση». «Οι ομογενείς μας», είπε κλείνοντας την ομιλία του, «δεν έχουν ανάγκη από υλικά αγαθά και γεύματα, αλλά αξίζουν την αγάπη και την αναγνώριση για όλα όσα προσφέρουν με συνέπεια και ανιδιοτέλεια».

Η βραδιά διανθίστηκε από ύμνους αφιερωμένους στην Υπεραγία Θεοτόκο από την χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της ΙΜΜΣ υπό τη διεύθυνση του διευθυντής της σχολής, κ. Παναγιώτη Χρόνη, καθώς και πρόγραμμα παραδοσιακής μουσικής, το οποίο επιμελήθηκε ο κ. Παναγιώτης Μυλωνάς, ύστερα από πρόσκληση του Μητροπολίτη Ευσταθίου. 

Συμμετείχε επίσης το τοπικό σχήμα των αδελφών Σπύρου και Ηλία Καππάκου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον περιβάλλοντα χώρο εκτέθηκαν χειροτεχνίες των τροφίμων του ιδρύματος, καθώς και τιμητικές διακρίσεις τους σε αγώνες για άτομα με ειδικές ανάγκες.