ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, εκπροσώπησε στις 7 Μαρτίου την Κυπριακή Δημοκρατία στην ανοικτή συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με θέμα «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια: προς την 25η επέτειο του ψηφίσματος 1325».
Στην παρέμβαση του, ο κ. Χατζηχρυσάνθου αναφέρθηκε στην ιστορική ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος 1325 από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πριν 23 χρόνια, με το οποίο αναγνωρίσθηκε για πρώτη φορά ο ρόλος των γυναικών στην ειρήνη και την ασφάλεια. Τόνισε ότι ενόψει της 25ης επετείου του ψηφίσματος, οφείλουμε να προβούμε σε απολογισμό των όσων έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα και, ταυτόχρονα, να αναλογιστούμε πως θα πετύχουμε την πλήρη εφαρμογή του ψηφίσματος μέχρι το 2025. Υπέδειξε ότι παρά τα θετικά βήματα και την πρόοδο που σημειώθηκαν έως τώρα, παρατηρείται επίσης μια οπισθοχώρηση σε ορισμένους τομείς, αφού αναμφίβολα γυναίκες και κορίτσια εξακολουθούν να επηρεάζονται δραματικά από τρέχουσες ένοπλες συγκρούσεις, ενώ παράλληλα συνεχίζουν να αποκλείονται από διαδικασίες λήψης αποφάσεων που σχετίζονται με την ειρήνη και την ασφάλεια.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος τόνισε ότι δυστυχώς γινόμαστε μάρτυρες της αύξησης της βίας εναντίον γυναικών συνέπεια των ενόπλων συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο. Επιπρόσθετα, είπε, γυναίκες και κορίτσια βιώνουν σεξουαλική βία λόγω του φύλου τους, τόσο διαδικτυακά όσο και εκτός σύνδεσης, ενώ ταυτόχρονα αυτές οι πράξεις βίας παραμένουν ατιμώρητες σε πολλές περιπτώσεις. Για αυτό το λόγο, σημείωσε, θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας ως κράτη, ούτως ώστε να καταπολεμηθεί η σεξουαλική βία σε ένοπλες συγκρούσεις και οι δράστες αυτών των φρικαλεοτήτων να λογοδοτήσουν για να αποδοθεί δικαιοσύνη.
O κ. Χατζηχρυσάνθου δήλωσε επίσης, ότι όλοι αναγνωρίζουν τον αναπόσπαστο ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν οι γυναίκες στην ατζέντα για την ειρήνη και την ασφάλεια, ειδικά στην πρόληψη και την επίλυση συγκρούσεων. Πρόσθεσε ότι το γεγονός αποκλεισμού των γυναικών από ειρηνευτικές διαδικασίες και διαπραγματεύσεις, οδηγεί σε επιζήμιες συνέπειες στις προσπάθειες για επίτευξη διαρκούς λύσης ειρήνης και ευημερουσών κοινωνιών. Επεσήμανε ότι χωρίς την πλήρη, ουσιαστική και ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στις δομές λήψης αποφάσεων και στις διαδικασίες διαπραγμάτευσης, αυτός ο στόχος κινδυνεύει να παραμείνει ανεκπλήρωτος. Επομένως, συμπλήρωσε, απαιτούνται περισσότερες ενέργειες σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου και τη συμπερίληψη των θεμάτων φύλου στην παγκόσμια ατζέντα.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος τόνισε ότι η Κύπρος αποδίδει μεγάλη σημασία στην εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών και την παροχή ίσης πρόσβασης στην ατζέντα για την ειρήνη και την ασφάλεια. Πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει εκπονήσει το 2020 Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την υλοποίηση του ψηφίσματος 1325, το οποίο καλύπτει την περίοδο 2021-2025 και αποτελείται από τέσσερις πυλώνες: (1) συμμετοχή και ενδυνάμωση των γυναικών, (2) προστασία, (3) πρόληψη και, (4) υπεράσπιση.
Καταλήγοντας, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου υπογράμμισε ότι είναι συλλογική μας ευθύνη να ενισχύσουμε τις προσπάθειες μας για την επίτευξη της πλήρους εφαρμογής του ψηφίσματος 1325 και να υιοθετήσουμε προσεγγίσεις ευαίσθητες ως προς το φύλο για την δημιουργία ενός πιο ειρηνικού και ευημερούντος κόσμου.