Home ΚΥΠΡΟΣ Πρόεδρος Αναστασιάδης: Για ποια αλήθεια μιλάει ο κ. Ερντογάν;

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Για ποια αλήθεια μιλάει ο κ. Ερντογάν;

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Φωτογραφίες: GANP/ Dimitrios Panagos

Ηχηρές απαντήσεις στην πρόκληση και τους ανυπόστατους ισχυρισμούς του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν έδωσε από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενώ άσκησε δριμεία κριτική στον διεθνή οργανισμό για την έλλειψη αποτελεσματικότητας και την αδυναμία του να ανταποκριθεί στις προσδοκίες δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

“Οταν αποφάσεις ή ψηφίσματα που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο δεν πρόκειται να εφαρμοστούν ή να επιβληθούν, τότε αυτό, δικαίως, θα μπορούσε να εκληφθεί ως ενθάρρυνση ή ακόμη και επιβράβευση της αυθαιρεσίας”, επισήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στην τελευταία ομιλία της 10ετούς θητείας του στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στην ομιλία του Τούρκου Προέδρου είπε ότι “με βαθιά απογοήτευση άκουσα τον Πρόεδρο Ερντογάν να ισχυρίζεται ότι, και παραθέτω επί λέξει: «Ως Τουρκία θέλουμε όλα τα ζητήματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο να επιλυθούν στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο»”.

“Πόσο προκλητικό και ειρωνικό είναι για τον Τούρκο Πρόεδρο να προβάλλει έναν τέτοιο ισχυρισμό, όταν απειλεί να καταλάβει τα ελληνικά νησιά ή όταν διαπράττει χιλιάδες παραβιάσεις του εναέριου χώρου ενός κυρίαρχου και γειτονικού κράτους, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου;” τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επίσης, διερωτήθηκε “πόσο πιο προκλητικό είναι να εκφράζεται η επιθυμία για επίλυση διαφορών «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», όταν ο ίδιος αρνείται να εφαρμόσει πολυάριθμα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για το κυπριακό πρόβλημα και δημιουργεί νέα τετελεσμένα;”

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε ότι ο κ. Ερντογάν πέρυσι ισχυρίστηκε πως οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην επίτευξη μιας διευθέτησης που θα βασίζεται στις ούτω καλούμενες “πραγματικότητες επί του εδάφους”, ενώ φέτος μίλησε για την ανάγκη όλοι να “δουν την αλήθεια” και ότι υπάρχουν “δύο χωριστά κράτη και δύο χωριστοί λαοί στο νησί σήμερα”.

Ο κ. Αναστασιάδης αναρωτήθηκε για ποια αλήθεια μιλάει ο Τούρκος Πρόεδρος, θέτοντας εννέα ερωτήματα:

«1. Την αλήθεια ότι 37 % της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους μέλους της ΕΕ, παραμένει υπό στρατιωτική κατοχή;

  1. Την αλήθεια ότι μετά την τουρκική εισβολή του 1974 το ένα τρίτο των Ελληνοκυπρίων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες;
  2. Την αλήθεια ότι έχουν εμφυτεύσει εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκους υπηκόους στις κατεχόμενες περιοχές, αλλάζοντας έτσι το δημογραφικό χαρακτήρα του νησιού: μετατρέποντας τους Τουρκοκύπριους σε μειονότητα στις περιοχές που κατέχουν παράνομα;
  3. Την αλήθεια ότι η Τουρκία έχει ιδρύσει μια παράνομη οντότητα στις κατεχόμενες περιοχές, η οποία βρίσκεται υπό τον απόλυτο πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό της έλεγχο;

Μια παράνομη οντότητα που περιγράφεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως «υποτελής τοπική διοίκηση» της Τουρκίας;

  1. Την αλήθεια ότι η Τουρκία προσπαθεί να εξισώσει το Κράτος, τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία με την παράνομη αποσχιστική οντότητα;
  2. Την αλήθεια ότι η πιο πάνω διακήρυξη της υποτιθέμενης απόσχισης έχει καταδικαστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας και θεωρήθηκε νομικά άκυρη;
  3. Την αλήθεια ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε την ανάκλησή της και από όλα τα κράτη και τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της, να μην την αποδεχθεί ή να την υποβοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο;
  4. Την αλήθεια ότι προσπαθούν να αλλάξουν το καθεστώς της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου, σε αντίθεση με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών;
  5. Την αλήθεια ότι η Τουρκία υιοθετεί τη δική της αυθαίρετη ερμηνεία του διεθνούς δικαίου που μειώνει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου κατά 44%, εις βάρος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων, σε αντίθεση με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας;».

Συνέχισε λέγοντας ότι “η Τουρκία, η οποία παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο, καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τα παράνομα τετελεσμένα της” είπε και σημείωσε ότι δυστυχώς, αυτός ήταν ο μακροχρόνιος στόχος της Τουρκίας, από το 1956.

“Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, παρά τους ιστορικούς συμβιβασμούς από μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς, όλες οι προσπάθειες για την επίτευξη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα απέτυχαν ως αποτέλεσμα της αδιάλλακτης στάσης και των παράλογων απαιτήσεων της Τουρκίας”, είπε.

Αφού έκανε μια αναδρομή στις τελευταίες προσπάθειες για λύση του Κυπριακού τόνισε ότι “είναι πιστεύω σαφές ότι η ελληνοκυπριακή κοινότητα έχει καταβάλει και θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο την επίτευξη λύσης βασισμένης στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών”.

“Και όπως έχω τονίσει, ο μόνος τρόπος για να υπάρξει επίλυση διενέξεων και για επικράτηση της ειρήνης δεν είναι άλλος από την αταλάντευτη προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όχι όμως αυθαίρετα ερμηνευμένα από αυτούς που επιδιώκουν να συγκαλύψουν τις βλέψεις τους για αναθεωρητισμό”, κατέληξε.

Κλείνοντας την ομιλία του σχολίασε: “Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς θητείας μου, μπορεί να μην ευτύχησα να δω την πατρίδα μου επανενωμένη, με τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μου να ζουν σε συνθήκες ειρήνης, ευημερίας και σταθερότητας. Ελπίζω όμως ειλικρινά πως στη διάρκεια της ζωής μου θα μπορέσω να δω ένα καλύτερο και πιο σταθερό μέλλον για την ανθρωπότητα”.

Συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ

Αργότερα την ίδια μέρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Σε δηλώσεις του, στη συνέχεια, ο Πρόεδρος τόνισε ότι κατά τη συνάντηση “έγινε συγκεκριμένη αναφορά σε αυτό που είχε πέρυσι συμφωνηθεί, δηλαδή για τον διορισμό ενός αντιπροσώπου, είτε ειδικού, είτε προσωπικού απεσταλμένου. Αυτό που ο γενικός γραμματέας έχει αφήσει να εννοηθεί και μάλλον ήταν ξεκάθαρος, είναι πως παρά τις ενστάσεις που παρατηρούνται από πλευράς Τουρκίας, εντούτοις θέλοντας να διατηρήσει ζωντανή την προοπτική ενός διαλόγου, έδωσε οδηγίες ώστε η βοηθός γενική γραμματέας κα Ρόζμαρι ντι Κάρλο να επισκεφθεί το φθινόπωρο την Κύπρο για μια διερευνητική αποστολή. Όμως, ήταν σαφής η θέση πως η Τουρκία είναι κάθετα αντίθετη όσον αφορά την οποιαδήποτε πρωτοβουλία”.

Στη συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου 15 λεπτά, παρέστησαν επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς Μενέλαος Μενελάου, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου και ο διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Παντελής Παντελίδης.

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρέθεσε γεύμα στους μόνιμους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον Πρωθυπουργό της Αγίας Έδρας, Καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν, τον εκτελεστικό διευθυντή Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC) κ. Ντέιβιντ Χάρις ενώ παρέστη και στη δεξίωση που παρέθεσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν και η σύζυγος του.