Home ΚΥΠΡΟΣ ΠτΔ: Η επιδίωξη μιας βιώσιμης λύσης η μεγαλύτερη παρακαταθήκη του Μακάριου

ΠτΔ: Η επιδίωξη μιας βιώσιμης λύσης η μεγαλύτερη παρακαταθήκη του Μακάριου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ –

Η μεγαλύτερη και πιο επίκαιρη παρακαταθήκη του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ είναι «η υποχρέωσή μας να αναζητούμε, να επιδιώκουμε και να αγωνιζόμαστε για τη δικαίωση των μόχθων και των θυσιών του λαού μας, στο πλαίσιο, όμως, πάντα του ρεαλισμού και με στόχο μια εφικτή, βιώσιμη και λειτουργική λύση για ολόκληρο τον λαό της μαρτυρικής μας νήσου», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, εκφωνώντας σήμερα τον επιμνημόσυνο λόγο στο ετήσιο μνημόσυνο στη Μονή Κύκκου.

«Μέσα από τον δρόμο της συνεργασίας και της ειρήνης, των συνομιλιών και του διεκδικητικού ρεαλισμού συνεχίζουμε την προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξης των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017, με μια και μόνο επιδίωξη: την επίτευξη της πολυπόθητης απελευθέρωσης και της επανένωσης της πατρίδας μας στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Παραπέμποντας στα λόγια του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’, σημείωσε ότι «ο αγώνας μας δεν στρέφεται κατά των Τουρκοκυπρίων. Είναι και αυτοί θύματα της τουρκικής εισβολής και δεν είναι αντίδικοί μας. Τον εισβολέα θέλουμε να διώξουμε, για να λυτρωθούμε Έλληνες και Τούρκοι της Κύπρου», διαβεβαιώνοντας ότι αυτή παραμένει και σήμερα η επιδίωξη της κυβέρνησης. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι η ιστορική επιταγή που άφησε ο Εθνάρχης Μακάριος Γ’ ”ξεκινάει με την προσφιλή του φράση «προπαντός αξιοπρέπεια» και ακολουθείται από το στεντόρειο «δεν χάνονται οι λαοί που θέλουν να ζήσουν και αγωνίζονται να ζήσουν»”. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συνέχισε λέγοντας ότι η «καρδιά της Κύπρου» ήταν η καρδιά όλων των Κυπρίων, Ελλήνων, Τούρκων, Αρμενίων, Μαρωνιτών, Λατίνων.

«Σε καμία περίπτωση δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή, σε καμία περίπτωση η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος. «Με διεκδικητικό ρεαλισμό, αποφασιστικότητα και επιμονή, ξεκάθαρο στόχο, μακριά από τις όποιες αχρείαστες και αντιπαραγωγικές αντιπαραθέσεις, αγωνιζόμαστε με μοναδικό στόχο την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε. Συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό το επαίσχυντο στάτους κβο θα πρέπει επιτέλους να τερματιστεί», σημειώνοντας ότι «το πέρασμα του χρόνου δημιουργεί, δυστυχώς, νέα τετελεσμένα και απομακρύνει ακόμη περισσότερο την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού». Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της πατρίδας μας είναι η μόνη επιλογή μπροστά μας.

«Εργαζόμαστε για μια λύση που να συνάδει με τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης και του Διεθνούς Δικαίου. Μια λύση που θα διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο ευρωπαϊκά εδάφη σε τούτη τη χώρα. Λύση στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως προβλέπεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Λύση λειτουργική και βιώσιμη που θα συνεπάγεται ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, χωρίς κατοχικούς στρατούς και ξένες εγγυήσεις», εξήγησε ο Πρόεδρος.

Την ανάγκη ύπαρξης ισχυρού εσωτερικού μετώπου υπογράμμισε ο Πρόεδρος

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ιδιαίτερα «στην ανάγκη ύπαρξης, με κάθε σεβασμό σε τυχόν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις, ενός ισχυρού εσωτερικού μετώπου», επισημαίνοντας ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ, ειδικότερα στην παρούσα, κομβικής σημασίας, συγκυρία. «Έχουμε βιώσει τις ολέθριες συνέπειες του εσωτερικού διχασμού, των άγονων αντιπαραθέσεων για εξυπηρέτηση, δυστυχώς, άλλων σκοπιμοτήτων», είπε, προσθέτοντας ότι «το συνενωτικό, ανυπότακτο πνεύμα του Μακαρίου, σύμβολο αντίστασης στην υποδούλωση, αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα στο σημερινό πλαίσιο που εργαζόμαστε για συνέχιση των προσπαθειών μας, για επανένωση της πατρίδας μας».

Πρόσθεσε, δε, ότι «46 χρόνια από το θάνατο του Εθνάρχη Μακαρίου, η ενότητα, η εθνική συστράτευση και η πολιτική συμπόρευση είναι πιο αναγκαίες από ποτέ». Είπε, άλλωστε, ότι «ο αγωνιστικός ρεαλισμός του, η προσήλωσή του στον στόχο, η μειλίχια, αλλά και την ίδια ώρα εντυπωσιακά πεισματική δράση του, που αντλούσε τη δυναμική της από τους πόθους και τις ελπίδες του λαού μας, αποτελούν τον φωτεινό φάρο που μας δείχνει τον δρόμο για τη δικαίωση των αγώνων του λαού μας και διαφύλαξη των δημοκρατικών κεκτημένων της πατρίδας μας».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, κάνοντας μία ιστορική αναδρομή στην πορεία του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’, από τον ρόλο του ως Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου ηγετικό του ρόλο κατά τον Αγώνα ’55 – ’59 μέχρι και την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημείωσε ότι αποτελεί «προσωποποίηση της Ιστορίας του τόπου μας».

Σημείωσε, ακόμα, ότι ήταν πολιτική προσωπικότητα διεθνούς ακτινοβολίας και θρησκευτικός ηγέτης με παγκόσμια εμβέλεια, παραπέμποντας στον χαρακτηρισμό των Times «ένας πολιτικός πολύ μεγάλος για το μικρό του νησί», «μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες μορφές στη διεθνή πολιτική σκηνή» και «οικεία και σεβαστή φυσιογνωμία στα συμβούλια των Ηνωμένων Εθνών, της Κοινοπολιτείας και του Τρίτου Κόσμου». Ανέφερε, επίσης, ότι το «διεθνές κύρος και αναγνώριση που ήταν καθοριστικά ως προς την έκβαση των αγώνων και προσπαθειών του λαού μας για Ελευθερία και τη δημιουργία ενός Ανεξάρτητου, διεθνώς αναγνωρισμένου Κράτους».

[ΚΥΠΕ]