Home ΚΥΠΡΟΣ Σε συντονισμό ενεργειών για διεθνοποίηση Κυπριακού κάλεσε η Πρόεδρος της Βουλής

Σε συντονισμό ενεργειών για διεθνοποίηση Κυπριακού κάλεσε η Πρόεδρος της Βουλής

ΓΤΠ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ -Σε πλήρη συντονισμό ενεργειών για τη διεθνοποίηση του κυπριακού προβλήματος κάλεσε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, από το βήμα του Παγκοσμίου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ.

Χαιρετίζοντας το Συνέδριο, η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στα 48 χρόνια που έχουν περάσει από την τουρκική εισβολή και στην κλιμάκωση της εγκληματικής συμπεριφοράς της Τουρκίας με τη δημιουργία νέων τετελεσμένων, με την απόπειρα εποικισμού της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, τις απειλές προσάρτησης των κατεχόμενων εδαφών και τις συνεχείς και κατάφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

“Ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα και αδιαλλαξία απαιτείται ενότητα, συνεχής αγώνας και προσήλωση στον στόχο της επανένωσης της πατρίδας μας μέσα από μια δίκαιη λύση, με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των Κυπρίων, είπε η Πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας ότι για την επίτευξη του στόχου αυτού χρειάζεται πλήρης συντονισμός ενεργειών “για την προώθηση των δικαίων της χώρας μας και τη διεθνοποίηση του κυπριακού προβλήματος”. Όπως είπε, η κυπριακή διασπορά ενισχύει διαχρονικά τις προσπάθειες αυτές, ασκώντας πίεση στα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων, έχοντας επιτύχει ουκ ολίγες φορές θετική έκβαση σε θέματα που αφορούν την Κύπρο.

Επιπλέον, η Πρόεδρος είπε ότι η Ομογένεια αποτελεί το πιο αυθεντικό και ζωντανό κομμάτι του Ελληνισμού. “Κι αυτό γιατί οι απόδημοι μας ξέρουν να κρατάνε την πατρίδα καλά φυλαγμένη, ως θησαυρό, μέσα στην καρδιά τους. Ο νόστος διατηρείται, με την ευρύτερη έννοια της νοσταλγίας για την πατρίδα, ως μια ανεκτίμητη υπεραξία που υπερβαίνει τα μικρά και τα καθημερινά”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι η κυπριακή διασπορά αποτέλεσε ανέκαθεν ένα δυναμικό τμήμα του Κυπριακού Ελληνισμού, που με την πολύτιμη δράση του στηρίζει ποικιλοτρόπως την Κύπρο.

Οι απόδημοι Κύπριοι και Κύπριες ιδίως της πρώτης γενιάς, παρά τις αντιξοότητες της ζωής που αντιμετώπισαν στον δρόμο τους, διατήρησαν άρρηκτους δεσμούς με τον τόπο τους, μετουσιώνοντας την αγάπη και τη νοσταλγία για την πατρίδα σε πράξη, σε τρόπο ζωής που τιμά την Κύπρο και πρεσβεύει τα συμφέροντά της, σημείωσε η κ. Δημητρίου. “Με την εργατικότητά τους ρίζωσαν στην ξένη γη, δημιουργώντας ανθηρές παροικίες και εξασφαλίζοντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τα παιδιά τους, έχοντας παράλληλα έγνοια για το μέλλον του τόπου τους. Ανεκτίμητη ήταν η συνδρομή της ομογένειας, τόσο υλική όσο και ηθική, μετά την τραγωδία της Κύπρου το 1974. Έκτοτε πολυάριθμα υπήρξαν τα παραδείγματα ομογενών που, όντας καταξιωμένοι/ες στις χώρες όπου ζουν και δραστηριοποιούνται, αναδείχθηκαν σε πρεσβευτές για την προώθηση των εθνικών μας δικαίων”, ανέφερε.

Αναφερόμενη στη Νεολαία Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Απόδημων Κυπρίων (ΝεΠΟμΑΚ), η Πρόεδρος της Βουλής χαιρέτισε την ενεργό συμμετοχή της και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στη συντήρηση της εθνικής ταυτότητας “του πιο ζωτικού και ελπιδοφόρου κομματιού της κοινωνίας μας”, όπως είπε.

Στόχος της Βουλής των Αντιπροσώπων, είπε η κ. Δημητρίου, είναι η σύσφιγξη και εμβάθυνση των σχέσεων των νέων ομογενών με την Κύπρο, αναγνωρίζοντας τη δημιουργία ουσιαστικών δεσμών ως την καλύτερη επένδυση για το μέλλον. Παράλληλα, παραμένει προτεραιότητα η στήριξη των αποδήμων στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, είπε, δίνοντας έμφαση σε θέματα όπως η αντιστάθμιση των επιπτώσεων της πανδημίας, που επέφερε ιδιαίτερα βαρύ πλήγμα στην κυπριακή παροικία του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και των συνεπειών του Brexit.

“Στην κρίσιμη συγκυρία που διανύουμε, η αμφίδρομη σχέση αλληλεγγύης Κύπρου και ομογένειας αναδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντική”, σημείωσε, λέγοντας ότι οι εξελίξεις στη διεθνή σκηνή καλούν σε εγρήγορση, “καθώς ο πόλεμος εξακολουθεί να μαίνεται στην καρδιά της Ευρώπης και ταυτόχρονα γινόμαστε μάρτυρες ενός απροκάλυπτου επεκτατισμού και προσπάθειας επιβολής του δικαίου του ισχυρότερου”.

Η κ. Δημητρίου κατέληξε ότι είναι υποχρέωση “να κληροδοτήσουμε στη νέα γενιά μία πατρίδα ενωμένη και ελεύθερη, όπου όλοι οι πολίτες θα απολαμβάνουν τα αυτονόητα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Μόνο έτσι θα δικαιώσουμε τους μέχρι τώρα αγώνες του κυπριακού λαού και θα εξασφαλίσουμε το μέλλον, ώστε η νεολαία μας να ζήσει και να δημιουργήσει σε μια ελεύθερη, ευρωπαϊκή και δημοκρατική Κύπρο”.