Home Church & Religion Στην Πολωνία μεταβαίνει απόψε ο Οικουμενικός Πατριάρχης  

Στην Πολωνία μεταβαίνει απόψε ο Οικουμενικός Πατριάρχης  

Photo: Ecumenical Patriarchate/ Nikos Papachristou

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ- Στην Πολωνία μεταβαίνει απόψε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος για διήμερη επίσκεψη στις 28-29 Μαρτίου, μετά από επίσημη πρόσκληση του Προέδρου της χώρας Andrzej Duda και του Μητροπολίτη Βαρσοβίας κ. Σάββα.

Όπως ανακοινώθηκε από την Εκκλησία της Πολωνίας, ο Παναγιώτατος θα συναντηθεί με πιστούς στην Βαρσοβία αύριο, Δευτέρα 28 Μαρτίου στις 9:30 (τοπική ώρα) στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη της Κλίμακος στην περιοχή Wola της πολωνικής πρωτεύουσας και στις 17:00 (τοπική ώρα) στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης «προτίθεται νά ἀνταποκριθῇ καί νά ἐπισκεφθῇ τούς ἐκεῖ καταυλισμούς προσφύγων, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Ἐμμανουήλ καί τοῦ Πανοσιολ. Μ. Συγκέλλου κ. Ἰακώβου», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση που εξέδωσε η Αρχιγραμματεία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 22 Μαρτίου. 

O Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψή του στην Πολωνία απευθυνόμενος το απόγευμα της Παρασκευής 25 Μαρτίου στους πιστούς στο Ιερό Αγίασμα της Παναγίας των Βλαχερνών, όπου χοροστάτησε κατά τον Μέγα Εσπερινό της Αποδόσεως της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και έψαλε την Γ´ Στάση των Χαιρετισμών.

“Η Κυρία Θεοτόκος ξέρει από βάσανα, ταλαιπωρία, απόρριψι, καθώς «έτεκε τον υιόν αυτής τον πρωτότοκον» εν φάτνη των αλόγων, «διότι ουκ ην αυτοίς τόπος εν τω καταλύμματι». Η Μήτηρ του Θεού έχει βιώσει και η ίδια την προσφυγιά, καθώς «νυκτός ανεχώρησεν εις Αίγυπτον» μετά του παιδίου αυτής, προκειμένου να το γλυτώση από τους ζητούντας την ψυχήν αυτού. Αναγκάσθηκε να ξενιτευθή από τη Βηθλεέμ στη μακρινή και άγνωστη Αίγυπτο, η οποία όμως απεδείχθη ένας πραγματικός τόπος φιλοξενίας μιάς διωκομένης μάνας και του βρέφους της, χώρος υποδοχής και καλωσορίσματος του ξένου, του πλησίον. Όπως ακριβώς η Πολωνία, η οποία άνοιξε διάπλατα την αγκαλιά της για να υποδεχθή εκατομμύρια Ουκρανών, οι οποίοι ωδηγήθηκαν στην προσφυγιά, λόγω του φρικτού πολέμου που μαίνεται στη χώρα τους», επισήμανε και πρόσθεσε:

«Σ᾽ αυτήν την φιλόξενη χώρα μεταβαίνουμε το εσπέρας της Κυριακής, όπως ήδη θα έχετε πληροφορηθή, κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του Προέδρου της Πολωνίας, Εξοχωτάτου κ. Andrzej Duda, αλλά και του Μακαριωτάτου Προκαθημένου της εκείσε Ορθοδόξου Εκκλησίας, αδελφού Μητροπολίτου Βαρσοβίας κ. Σάββα. Γι᾽ αυτό ήρθαμε απόψε εδώ, για να ζητήσουμε τη μεσιτεία της Βλαχερνιώτισσας, προκειμένου να μεταφέρουμε από την Σταυροαναστάσιμη Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία στους κοπιώντας και πεφορτισμένους αδελφούς μας πρόσφυγες εξ Ουκρανίας που βρήκαν καταφύγιο στην Πολωνία, μήνυμα παρηγορίας και ελπίδος. Μεταβαίνουμε εκεί για να τους δούμε πρόσωπον προς πρόσωπον και να τους πούμε: «Κουράγιο παιδιά μας! Γνωρίζουμε ότι ο σταυρός που σηκώνετε είναι βαρύς και έχουμε έρθει ως συγκυρηναίοι. Μην αποκάμετε! Εναποθέστε την εμπιστοσύνη σας στον Αρχηγό και τελειωτή της πίστεώς μας, τον Κύριο Ιησού Χριστό, και θα βρήτε αναψυχή! Η Ανάστασις έρχεται! Το ‘Χριστός Ανέστη’ θα ακουσθή και πάλιν ως νικητήριος παιάνας»!”.