Home Church & Religion Συγκίνηση στα θυρανοίξια του Αγίου Νικολάου

Συγκίνηση στα θυρανοίξια του Αγίου Νικολάου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ -της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα και προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου τελέστηκαν το πρωί της Τρίτης 2 Νοεμβρίου, ανήμερα της 30ης επετείου από την ενθρόνισή του στον Οικουμενικό Θρόνο και ανήμερα των ονομαστηρίων του Αρχιεπισκόπου  Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, τα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού και Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν» της Νέας Υόρκης. 

Σε μια συγκινητική τελετή που ξεκίνησε με την τοποθέτηση του Σταυρού στον ολόλευκο ναό και την ευλόγηση των ιερών κειμηλίων που σώθηκαν από την καταστροφή της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και μάλιστα στο χώρο όπου βρισκόταν ο παλιός ναός, στο Πάρκο Ελευθερίας, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τέλεσε Αγιασμό και άνοιξε τις πύλες του υπό ανοικοδόμηση Ιερού Ναού. 

Ο ναός αναμένεται να υποδεχθεί τους πρώτους του προσκυνητές τη Μεγάλη Εβδομάδα του 2022, ενώ τα εγκαίνιά του προγραμματίζονται για τις 4 Ιουλίου 2022, και θα συμπέσουν με την Κληρικολαϊκή Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη κατά την οποία θα εορτασθεί η 100η επέτειος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέφερε τεμάχιο λειψάνου του Αγίου Νικολάου από το Άγιο Όρος και το τοποθέτησε στο κέντρο της Αγίας Τράπεζας εντός του Ναού, ενώ αφιέρωσε στο Ναό το ωμοφόριο και το επιτραχήλιο που φορούσε κατά την τελετή. 

Στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριάρχη κατά την τελετή του Αγιασμού και των θυρανοιξίων ήταν ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος, ο νέος προϊστάμενος του Αγίου Νικολάου π. Ανδρέας Βυθούλκας, κρατώντας την εικόνα του Αγίου Νικολάου με το Ναό του Αγίου Νικολάου στα χέρια, και μέλη του Συμβουλίου των Φίλων του Αγίου Νικολάου κρατώντας στα χέρια τους τα ιερά κειμήλια από τον παλιό ναό, καθώς και μυροφόρες με λαμπάδες στα χέρια. 

Παρών ήταν και ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, ενώ παρόντες ήταν επίσης οι Μητροπολίτες της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής, κ. Δημήτριος, η Πρέσβης της Ελλάδας στις Η.Π.Α, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Γενικός Πρόξενος Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο Ρωμαιοκαθολικός Καρδινάλιος της Νέας Υόρκης, Τίμοθι Ντόλαν, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο, και επιφανείς Ελληνοαμερικανοί οι οποίοι παρακολούθησαν την τελετή από γιγαντοοθόνες στο πάρκο. 

Προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «η μέρα αυτή θα μείνει στη μνήμη ως η αρχή μιας αποστολής που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της κοινότητας του Αγίου Νικολάου, την Αρχιεπισκοπή και το Αμερικανικό Έθνος. Είναι η αρχή μιας διακονίας και μιας αποστολής σε ολόκληρη την οικουμένη, η οποία σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Ορθοδοξία στο δυτικό ημισφαίριο και σε όλο τον κόσμο». 

«Η τοποθέτηση του Τιμίου Σταύρου είναι σύμβολο νίκης, της νίκης του λαού. Η θρασύδειλη επίθεση που προκάλεσε τόσο θάνατο εδώ, δεν πέτυχε τον σκοπό της. Από τις πρώτες στιγμές της καταστροφής, γενναίοι άνδρες και γυναίκες ρίσκαραν τη ζωή τους.  Θυσίασαν την ζωή τους, γιατί ήξεραν ότι η αγάπη είναι σημαντικότερη από το μίσος, η ίδια αγάπη που έφερε τον Χριστό μας στον Σταυρό», επισήμανε στο χαιρετισμό του ο Οικουμενικός Πατριάρχης. 

«Σήμερα ο Σταύρος του Κυρίου μας θυμίζει ότι μέσα από τον θάνατο νίκησε τον θάνατο. Και η ανάσταση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου ως ένα Προσκύνημα είναι η επιβεβαίωση της ελπίδας μας για Ανάσταση και αιώνια ζωή», πρόσθεσε. 

Ευχαρίστησε δε όσους συνέβαλαν στην ανοικοδόμηση του ναού, τους Φίλους του Αγίου Νικολάου, τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, τον π. Αλέξανδρο Καρλούτσο, τον Αρχιεπίσκοπο πρώην Αμερικής κ. Δημήτριο, τους Κυβερνήτες Πατάκι και Κουόμο, τους φίλους μας από την Λιμενική Αρχή Νέας Υόρκης/Νέας Ιερσέης «που άνοιξαν το δρόμο για αυτό που γιορτάζουμε σήμερα», αλλά και όσους συνεισέφεραν με προσευχή, νηστεία και δωρεές. 

Τέλος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χειροθέτησε σε πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, π. Ανδρέα Βυθούλκα.