Home ΚΥΠΡΟΣ Συνάντηση Χριστοδουλίδη – Φον ντερ Λάιεν στη Νέα Υόρκη

Συνάντηση Χριστοδουλίδη – Φον ντερ Λάιεν στη Νέα Υόρκη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ –

Με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συναντήθηκε το πρωί της Δευτέρας στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, ο κ. Χριστοδουλίδης βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις κοινές προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Η συζήτηση με την κ. Φόν ντερ Λάιεν για τα επόμενα βήματα ήταν παραγωγική, τόνισε, ενώ επανέλαβε πως προτεραιότητα αποτελεί ο διορισμός απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών.

Σε ανάρτησή της η κ. Φον ντερ Λάιεν σημείωσε πως είχαν μια καλή ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Επισήμανε πως συζήτησαν για την επανέναρξη των υπό την αιγίδα των ΗΕ διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, που είναι κρίσιμης σημασίας για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης  μεταξύ των κοινοτήτων.

Πρόσθεσε δε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να διαδραματίσει ένα ενεργό ρόλο προς υποστήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η κ. Φον ντερ Λάιεν ανέφερε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη πως θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και θα του αναφέρει πως η ΕΕ υποστηρίζει τον διορισμό ενός απεσταλμένου των ΗΕ για την έναρξη της διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν κατά τη συνάντηση, τα ευρωτουρκικά θα τεθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου αντί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου και άρα δίνεται χρόνος για να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με πληροφόρηση του ΚΥΠΕ, σημείωσε πως η Επιτροπή συντονίζεται με τη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ επεσήμανε εξάλλου την τακτική της Τουρκίας για αποσύνδεση των ελληνοτουρκικών από το Κυπριακό, σημειώνοντας πως η ΕΕ δεν θα το δεχθεί αυτό.

Ούτε και η Ελλάδα το δέχεται αυτό και είναι σημαντικό αυτό να διατυπωθεί και στη συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη, ανέφερε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ.

Αναμονή για τριμερή συστήνουν τα ΗΕ

Πάντως, ο εκπρόσωπος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Στέφαν Ντουζάρικ, σύστησε σήμερα αναμονή ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μιας τριμερούς συνάντησης του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Τ/Κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, στη Νέα Υόρκη.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ αν ο ΓΓ του ΟΗΕ προτίθεται να καλέσει τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, και τον Τ/κ ηγέτη, με τους οποίους θα έχει αργότερα αυτή τη βδομάδα χωριστές συναντήσεις, σε μια τριμερή συνάντηση μαζί του για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα και το ενδεχόμενο διορισμού ενός απεσταλμένου των ΗΕ για το Κυπριακό, ο κ. Ντουζάρικ απάντησε: “Νομίζω ότι θα πρέπει να αναμένουμε λίγο για να δούμε”.

Σειρά επαφών

Ο Πρόεδρος συμμετείχε σήμερα και στην εναρκτήρια Σύνοδο του Υψηλού Επιπέδου Φόρουμ για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Αύριο, 19 Σεπτεμβρίου, ο κ. Χριστοδουλίδης θα παραστεί στη δεξίωση που θα παραθέσει ο ΓΓ των ΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες, στο κτήριο των ΗΕ, προς τιμή των αρχηγών κρατών που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση.

Στη συνέχεια θα παρακολουθήσει τις εργασίες της εναρκτήριας Συνόδου των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης κατά την οποία θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, ο ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ και ο Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αργότερα θα συναντηθεί με τον Διευθυντή του Δικτύου Αειφόρου Ανάπτυξης των ΗΕ, Δρα Τζέφρι Σακς και θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βορείου Μακεδονίας κ. Στέβο Πενταρόφσκι και με την Πρόεδρο της Μολδαβίας κα Μάια Σάντου, ενώ θα μιλήσει και στη Σύνοδο των ηγετών με θέμα «Ενότητα και Αλληλεγγύη».

Τέλος, το βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγος του κα Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη θα παραστούν στη δεξίωση που παραθέτει ο Πρόεδρος Μπάιντεν και η σύζυγος του Δρ Τζιλ Μπάιντεν, προς τους αρχηγούς κρατών που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ.

[Με πληροφορίες από το ΚΥΠΕ ]