Home ΕΛΛΑΔΑ Τιμήθηκε η επέτειος μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Τιμήθηκε η επέτειος μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

                        Φωτογραφίες: Γιώργος Σαμαράς

Η σημαία του Πόντου μαζί με τη Γαλανόλευκη κυμάτισαν και φέτος δίπλα στην Αστερόεσσα στο πάρκο Bowling Green του Μανχάτταν, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την 103η επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που διοργάνωσαν, όπως κάθε χρόνο, η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ – Καναδά, οι Σύλλογοι Ποντίων “Κομνηνοί” Νέας Υόρκης και “Πόντος” Norwalk στο Κονέκτικατ, καθώς και το Ιερό Ιδρυμα “Παναγία Σουμελά”.

Η τελετή έπαρσης της Ελληνικής και της Ποντιακής σημαίας έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης 19 Μαϊου, ως φόρος τιμής στους 353,000 Ποντίους, θύματα της κεμαλικής θηριωδίας κατά την περίοδο 1914-1923. Σημειώνεται ότι η 19η Μαϊου καθιερώθηκε το 1994 από τη Βουλή των Ελλήνων (Ν. 2193/1994) ως “Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου”.

“Πέρασαν 103 χρόνια από τη Γενοκτονία.Τριακόσιες πενήντα τρεις χιλιάδες άνθρωποι φονεύθησαν συστηματικά. Δεν ήταν κάτι τυχαίο. Υπήρχε σχέδιο. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια. Αυτήν την αλήθεια με πολύ αγώνα προσπαθούμε να την αναγνωρίσουν οι Τούρκοι ότι ήταν γενοκτονία. Θα γίνει κάποτε και αυτό”, επισήμανε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Νέας Υόρκης “Κομνηνοί”, Γιώργος Ανδρονικίδης. 

Ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου και της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, Δημήτρης Μολοχίδης, ανέφερε ότι η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται εδώ και 15 χρόνια. “Δεν ξεχνάμε. Τιμούμε τα θύματα και απατούμε να έρθει η δικαίωση και να αναγνωριστεί η γενοκτονία από τη διεθνή κοινότητα και από την Τουρκία”, πρόσθεσε. 

Ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος “Παναγία Σουμελά”, Χαράλαμπος Βασιλειάδης, είπε μεταξύ άλλων ότι η ιστορία μας κινείται ανάμεσα στο θρίαμβο και την τραγωδία, με την ελπίδα σύντομα να έρθει η δικαίωση και την ευχή την επόμενη χρονιά να υψώσουμε η έπαρση των σημαιών να γίνει -αν επιτραπεί- στον Άγιο Νικόλαο  στο Σημείο Μηδέν, “στις παρυφές του Πύργου της Ελευθερίας”.

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα σταματήσουν οι προσπάθειες μέχρις ότου η τουρκική κυβέρνηση αναγνωρίσει την γενοκτονία των Ποντίων, έδωσε ο πολιτειακός γερουσιαστής του Rhode Island Λεωνίδας Ραπτάκης, o οποίος προεδρεύει και της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής του Ελληνισμού. Ο κ. Ραπτάκης επέδωσε στον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, Κώστα Τσιλφίδη αντίγραφο της διακήρυξης που ενέκρινε και φέτος η πολιτειακή Γερουσία του Rhode Island για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. 

“Ο αριθμός των θυμάτων αρκεί για να καταλάβει κανείς τι έχει γίνει. Και δεν ήταν μόνο οι Ελληνες. Ηταν όλοι οι Χριστιανοί της Ανατολίας”, τόνισε -μεταξύ άλλων- ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, δρ Κωνσταντίνος Κούτρας.  

Παρόντες ήταν επίσης ο Πρόξενος της Ελλάδας, Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ιωάννης Κωνσταντάτος και ο γλύπτης Γιώργος Κικώτης, ο οποίος φιλοτέχνησε το μνημείο της γενοκτονίας στο Norwalk του Κονέκτικατ.

Την τελετή παρουσίασε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής – Καναδά, Κώστας Τσιλφίδης, τονίζοντας ότι ο αγώνας για τη δικαίωση συνεχίζεται.

Την εναρκτήρια προσευχή ανέπεμψε ο προϊστάμενος του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Βασίλειος Τσουρλής, εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, ο οποίος κάλεσε τους παρισταμένους να τηρήσουν ενός λεπτού στην μνήμη των χιλιάδων θυμάτων της γενοκτονίας.