Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Τους σύγχρονους ήρωες της Δημοκρατίας βράβευσε το «Ίδρυμα για την Ημέρα του...

Τους σύγχρονους ήρωες της Δημοκρατίας βράβευσε το «Ίδρυμα για την Ημέρα του ΟΧΙ» στην Ουάσινγκτον για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – του Πέτρου Κασφίκη

Με μία λαμπρή τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο της Ειρήνης στην Ουάσινγκτον, το «Ίδρυμα για την Ημέρα του ΟΧΙ» βράβευσε για 13η συνεχόμενη χρονιά τους σύγχρονους ήρωες της εποχής μας, οι οποίοι δεν διστάζουν να πουν το δικό τους «όχι» απέναντι στις αυταρχικές δυνάμεις που αντιμάχονται την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία. Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία επιφανών στελεχών της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και του πολιτικού κόσμου της Ουάσινγκτον.

Στη φετινή εκδήλωση βραβεύτηκε με το «Βραβείο του Μητροπολίτη Χρυσόστομου» ο Ραβίνος Andrew Baker από την Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή (AJC) για τον αγώνα του στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού και των διακρίσεων.

Επιπλέον, με το «Βραβείο OXI Courage» τιμήθηκαν η οργάνωση «Save Ukraine» για τις προσπάθειές της να διασώσει από τα ρωσικά στρατόπεδα τα παιδιά που αρπάχθηκαν στην Ουκρανία, καθώς και ακτιβιστές από το Χονγκ Κονγκ για τις προσπάθειές τους να διεκδικήσουν τη δημοκρατία και την ελευθερία.

Όπως σημείωσε ο Ελληνοαμερικανός λομπίστας Μάικ Μάνατος, «το ιστορικό θάρρος των Ελλήνων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που έσωσε τη δημοκρατία, για τον ελεύθερο κόσμο ζει σήμερα στους τιμώμενους ήρωές μας».

Νωρίτερα, το πρωί της Τρίτης 24 Οκτωβρίου είχε πραγματοποιηθεί ξεχωριστή εκδήλωση στο Εθνικό Μνημείο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου τιμήθηκαν τέσσερις Ελληνοαμερικανοί βετεράνοι: Από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (William and George Stoukides), τον πόλεμο της Κορέας (Constantinos Georgiou) και τον πόλεμο του Βιετνάμ (Harris Pappas).

Οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος για την Ημέρα του ΟΧΙ θα καταθέσουν στεφάνι στον Τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον, σήμερα το πρωί, Τετάρτη 25 Οκτωβρίου.

Το «Ίδρυμα για την Ημέρα του ΟΧΙ» στην Ουάσινγκτον

Η ιδέα για την ίδρυση ενός ιδρύματος για την «Ημέρα του ΟΧΙ», που θα βραβεύει τους σύγχρονους αγωνιστές της δημοκρατίας, ανήκει στους γνωστούς Ελληνοαμερικανούς λομπίστες Άντι και Μάικ Μάνατο. Βασισμένο στο αφηγηματικό αρχέτυπο της πάλης του Δαυίδ εναντίον του Γολιάθ, το ίδρυμα χρησιμοποιεί το ηρωικό «ΌΧΙ» της Ελλάδας για να βραβεύσει τους σύγχρονους ήρωες της εποχής μας που τόλμησαν να πουν το δικό τους «ΟΧΙ» απέναντι στις δυνάμεις που υπονομεύουν τη δημοκρατία και την ελευθερία στον σύγχρονο κόσμο.

«Ο ελληνικός λαός έδειξε εξαιρετικό θάρρος εναντίον ανυπέρβλητων εμποδίων, αγωνιζόμενος για να διατηρήσει την ελευθερία του. Το “Βραβείο Ημέρας του ΟΧΙ” δημιουργήθηκε για να αναγνωρίσει τους λαμπαδηφόρους τού σήμερα που διατηρούν το πνεύμα της επετείου του “ΟΧΙ”, τους σημερινούς Δαυίδ που αγωνίζονται ανάμεσά μας για τη δημοκρατία και την ελευθερία σε ολόκληρο τον κόσμο», τονίζει η ιστοσελίδα του Ιδρύματος.

Πρόκειται για μία προσπάθεια που φιλοδοξεί να αναδείξει την οικουμενική διάσταση του ελληνικού πολιτισμού, μετατρέποντας την 28η Οκτωβρίου από μία εθνική εορτή σε ένα γεγονός παγκόσμιας κληρονομιάς. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι ο αγώνας των Ελλήνων στο Έπος του 1940 θα εξασφαλίσει στην ιστορική μνήμη των ΗΠΑ τη θέση που του αξίζει. Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μάικ Μάνατος αναφέρθηκε στις ευκαιρίες ανάπτυξης της λεγόμενης ήπιας ισχύος μέσω της πολιτισμικής διπλωματίας και εκτίμησε πως η Ελλάδα έχει μεγάλες προοπτικές σε αυτόν τον τομέα.

«(Η Ελλάδα) έχει ξεκινήσει και κάνει καλή δουλεία στη χρήση της λεγόμενης “ήπιας ισχύος”. Βοηθά, δηλαδή, τους ανθρώπους να καταλάβουν πως η Ελλάδα μπορεί να είναι μία μικρή χώρα που ναι μεν δεν μπορεί να προσφέρει στις ΗΠΑ ό,τι μπορούν οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, αλλά έχει να δώσει ορισμένα πλεονεκτήματα “ήπιας ισχύος”, τα οποία αποτελούν και το μεγάλο συγκριτικό της πλεονέκτημα», υπογράμμισε ο κ. Μάνατος.