Home ΑΘΛΗΤΙΚΑ “Έφυγε” από τη ζωή o Στράτος Κωσταλάς

“Έφυγε” από τη ζωή o Στράτος Κωσταλάς

Ο Στράτος Κωσταλάς στην τελευταία του επίσκεψη στη Νέα Υόρκη μαζί με τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Βλάση, τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας, δρα Κωνσταντίνο Κούτρα και τον π. Νικόλαο Πετροπουλάκο.

Θλίψη έχει σκορπίσει στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ η είδηση του θανάτου του Στράτου Κωσταλά την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου σε ηλικία 66 ετών. Ένας από τους πιο έμπειρους παράγοντες του ελληνικού μπάσκετ, ο Στράτος Κωσταλάς ήταν τα τελευταία χρόνια ο μάνατζερ της γυναικείας ομάδας της Σπάρτακ Μόσχας Περιχώρων-Βίντνογιε.

Στην Ρωσία εργάστηκε για περίπου δύο δεκαετίες, αρχικά ως Γενικός Διευθυντής της Ντιναμό Μόσχας με προπονητή τον Ισραηλινό Σβι Σερφ.

Με την γυναικεία ομάδα της Σπάρτακ Μόσχας πανηγύρισε πολλές και μεγάλες επιτυχίες, κατακτώντας τέσσερις φορές την EuroLeague Women κι άλλη μία το EuroCup Women.

Την δεκαετία του ’90 είχε διατελέσει μάνατζερ σε ομάδες της Basket League στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων στον Παναθηναϊκό, τον ΠΑΟΚ, τον Πανιώνιο, τον Άρη και τον Ηρακλή, ενώ ήταν καταλυτικός ο ρόλος του στις περισσότερες μεταγραφές ξένων παικτών που άφησαν εποχή στο Ελληνικό Πρωτάθλημα.

Πριν από περίπου ενάμιση μήνα βρέθηκε στη γενέτειρά του, τη Νέα Υόρκη, για να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο του θείο, Γιάννη Κωσταλά.

Ηταν αυτός που λίγα 24ωρα πριν, με μια συγκινητική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενημέρωνε τον κόσμο για το χαμό του. Και ήταν αυτός που στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Νικολάου στο Στάτεν Αϊλαντ εκφώνησε τον επικήδειο για “τον μπαρμπα Γιάννη όλων μας”. Και μετά, στο μνημόσυνό του στο χωριό τους στις Καρυές Λακωνίας.  

Η είδηση του θανάτου του Στράτου Κωσταλά βύθισε στο πένθος το σύνολο του ελληνικού μπάσκετ, το οποίο αποχαιρέτησε -μέσω ανακοινώσεων- τον σπουδαίο παράγοντα. 

Ας είναι αιωνία η μνήμη του!