Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Εκδήλωση μνήμης για τη Σφαγή της Χίου

Εκδήλωση μνήμης για τη Σφαγή της Χίου

Photos: © GANP/DIMITRIOS PANAGOS

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Τη 200η επέτειο της Σφαγής της Χίου το 1822 και της πυρπόλησης της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κωνσταντίνο Κανάρη τίμησαν οι Χιώτες της Νέας Υόρκης με εκδήλωση μνήμης που συνδιοργάνωσαν η Χιακή Ομοσπονδία, ο Παγχιακός Σύλλογος “Κοραής” Νέας Υόρκης και τα Ηνωμένα Χιακά Σωματεία το απόγευμα του Σαββάτου 11 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο της Χιακής Ομοσπονδίας (Χιώτικο Σπίτι) στην Αστόρια.  

Νωρίτερα, το πρωί, τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, προεξάρχοντος του Επισκόπου Μηδείας κ. Αποστόλου, το ετήσιο μνημόσυνο για τις δεκάδες χιλιάδες των Ελλήνων της Χίου που σφαγιάστηκαν από τον Οθωμανικό στρατό είτε πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1822, κατά το δεύτερο έτος της Ελληνικής Επανάστασης. 

Παρόντες ήταν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, ο Πρόξενος Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Παντελής Μπουρνιάς, πρόεδροι και μέλη των χιακών σωματείων και εκπρόσωποι άλλων ομογενειακών φορέων.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης στο Χιώτικο Σπίτι ανέλαβε ο Νίκος Πουλής, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της μνήμης τέτοιων επετείων, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Ιωάννης Κοντολιός, ο πρόεδρος του Παγχιακού Συλλόγου “Κοραής” Νέας Υόρκης, Παναγιώτης Γεραζούνης, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων, Δημήτρης Κοντολιός.

Ο Γενικός Πρόξενος δρ Κωνσταντίνος Κούτρας εστίασε τη σύντομη ομιλία του στο “τι μας διδάσκει η Καταστροφή της Χίου και πώς μπορούμε σήμερα να αξιοποιήσουμε όσα συνέβησαν στο ιστορικό παρελθόν και όσα συμβαίνουν σήμερα για να αφυπνίσουμε τη διεθνή κοινότητα, όχι μόνο για τη γειτονιά μας, αλλά για να επικρατήσει το φως και η αλήθεια στον κόσμο μας”, τονίζοντας πως “υπάρχει πολύ σκοτάδι στον κόσμο μας”.

Ο δρ Κούτρας επισήμανε ότι η καταστροφή της Χίου ήταν “κάτι διδακτικό για τον πολιτισμένο κόσμο”, ενώ αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις σήμερα με το σενάριο της “Γαλάζιας Πατρίδας”,  τόνισε ότι “ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την ελληνικότητα των νησιών μας”.

“Η ενότητα της Ομογένειας σ΄αυτές τις ταραχώδεις περιόδους και τα πρωτόγνωρα που βιώνουμε και η εθνική ομοψυχία αποτελούν εθνική επιταγή”, είπε, θυμίζοντας τα λόγια του Μακρυγιάννη “Είμαστε εις το “εμείς” κι όχι εις το “εγώ””.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Κώστας Αλμυρούδης, πρόεδρος του τοπικού χιώτικου συλλόγου στο Κλήβελαντ του Οχάιο, αναφέρθηκε στις προετοιμασίες για το 65ο συνέδριο των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων που θα διεξαχθεί στην πόλη του στις 11-13 Οκτωβρίου 2022.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Παντελής Μπουρνιάς, μετέφερε το χαιρετισμό των κατοίκων του ακριτικού νησιού, ενώ υπογράμμισε ότι η εκδήλωση δείχνει τη δυναμική της Ομογένειας, ενώ ο Λου Ζαγκάμι, ο οποίος εκπροσώπησε τον οργανισμό IOCC (International Orthodox Christian Charities), αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία με την Χιακή Ομοσπονδία για την αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού στο Νοσοκομείο της Χίου.

Μόνο την τελευταία δεκαετία, όπως χαρακτηριστικά είπε, μέσω του IOCC έχουν διατεθεί στην Ελλάδα 54 εκατ, δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του “Κοραή”, Παναγιώτης Γεραζούνης, αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορία του νησιού φτάνοντας μέχρι το σήμερα, με έμφαση στα χρόνια του αγώνα για την Ανεξαρτησία και τις σφαγές της Χίου, ενώ αναφορά έκανε και στην παρουσία των Χιωτών στην Αμερική.  

“Η σημασία εκδηλώσεων όπως η σημερινή είναι ανυπολόγιστη”, ανέφερε ο εκτελεστικός γραμματέας της Χιακής Ομοσπονδίας, Γιώργος Αλμυρούδης, τονίζοντας πως πρέπει να διαφωτίσουμε τον κόσμο για τις τουρκικές απειλές και να εργαστούμε όλοι μαζί για να διατηρήσουμε την κληρονομιά μας.

Την εκδήλωση ευλόγησε ο Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος τονίζοντας ότι οφείλουμε να διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη των δυστυχώς θλιβερών αυτών γεγονότων, τα οποία έγιναν τα θεμέλια για την ελευθερία της πατρίδας μας, ενώ εξέφρασε τη χαρά του για τη δυναμική παρουσία της νεολαίας, και μετέφερε χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, ο οποίος επέστρεφε την ημέρα εκείνη από την Κωνσταντινούπολη.

Τους εθνικούς ύμνους απέδωσε εξαιρετικά η Κωνσταντίνα Τσουκλίδη.

Επετειακά ποιήματα απήγγειλαν ο Παντελής Σγουρός, εγγονός του αείμνηστου πρώην προέδρου Παντελή Σγουρού, ο Γιώργος Αλμυρούδης, ο δρ Γιάννης Καμίνης και ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας, Γιάννης Κοντολιός.