Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου από την Επιτροπή Παρέλασης

Εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου από την Επιτροπή Παρέλασης

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με δύο ενδιαφέρουσες διαλέξεις για την Επανάσταση του 1821 τίμησε η Επιτροπή Παρέλασης της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης την 201η επέτειο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, το απόγευμα της Κυριακής 27 Μαρτίου στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια.

Στην πρώτη διάλεξη, με τίτλο “Ο ρόλος της Ελληνίδας στην Επανάσταση του ’21” – στο πλαίσιο και του εορτασμού του μηνός Μαρτίου ως “Women’s History Month”-  η φιλόλογος – ιστορικός Αγγελική Τσεμεντζή, εκπαιδευτικός του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, μίλησε για την συνεισφορά των Ελληνίδων γυναικών στον Αγώνα για την Ανεξαρτησία.  

Η δεύτερη διάλεξη δόθηκε από τον ιστορικό δρα Ευάγγελο Αθανασόπουλο και είχε ως τίτλο “10 ιστορικά γεγονότα που δεν γνωρίζετε για την Επανάσταση του ’21”.

Την ευθύνη για τη διοργάνωση και τον συντονισμό της εκδήλωσης είχαν ο δημοσιογράφος Δημήτρης Φίλιος, από την Επιτροπή Δημοσίων Σχέσεων και η Νομική Καστανά, πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτιστικών της Ομοσπονδίας, οι οποίοι και καλωσόρισαν τους παρισταμένους και παρουσίασαν τους δύο ομιλητές.  

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, Δημήτρης Καλαμαράς, ο οποίος υπενθύμισε ότι η μεγάλη παρέλαση του Ελληνισμού της τριπολιτειακής περιοχής θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουνίου στην 5η Λεωφόρο του Μανχάτταν.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, ο Πρόξενος, Δημήτριος Παπαγεωργίου και ο πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, Στέφανος Θωμάτος.

Στο Bowling Green

Προηγήθηκε, ανήμερα της εθνικής επετείου, την Παρασκευή 25 Μαρτίου, η τελετή έπαρσης της Ελληνικής Σημαίας στον ιστό που η ίδια η Ομοσπονδία έχει δωρίσει στην πόλη της Νέας Υόρκης στο πάρκο Bowling Green, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, δρα Κωνσταντίνου Κούτρα, του Προξένου, Δημήτρη Παπαγεωργίου και του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής π. Νεκταρίου Παπαζαφειρόπουλου.

Παρέστησαν επίσης ο πολιτειακός γερουσιαστής Ανδρέας Γουνάρδης, ο πολιτειακός βουλευτής Μιχάλης Ταννούσης, η Μις Ελληνική Ανεξαρτησία 2020, Δέσποινα Αναστασίου, καθώς και ο φιλέλληνας πρόεδρος του “Bowling Green Association”,  Άρθουρ Πίκολο.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Δικηγόρων, Μέμη Σταθάτου – Φουλτζιέρι.

Τους εθνικούς ύμνους έψαλαν η σοπράνο Αναστασία Ζαννή και η χορωδία του Hellenic Classical Charter School στο Μπρούκλυν, ενώ την έπαρση της Ελληνικής σημαίας έκαναν στελέχη Συλλόγου Ορθοδόξων Αστυνομικών του Αγίου Παύλου.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Γενικός Πρόξενος δρ Κωνσταντίνος Κούτρας ο οποίος αντί ομιλίας ανέγνωσε τη διακήρυξη του Προέδρου Μπάιντεν για την 201η επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν εκ μέρους της Επιτροπής Παρέλασης οι συμπρόεδροι της επιτροπής Νίκος Μπάρδης και Δημήτριος Καλαμαράς,  ο Λου Κάτσος και ο Άρθουρ Πίκολο.