Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Εορτασμός της μνήμης του Αγίου Δημητρίου στην Τζαμέικα

Εορτασμός της μνήμης του Αγίου Δημητρίου στην Τζαμέικα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. – της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Με λαμπρότητα γιόρτασε τη μνήμη του πολιούχου και προστάτη της Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου και μαζί τα ονομαστήριά της η ιστορική κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στην Τζαμέικα. Με ευλάβεια πλήθος ενοριτών και προσκυνητών από την ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης προσήλθαν στις διήμερες ιερές στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Το βράδυ της Δευτέρας 25 Οκτωβρίου, τελέστηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός ιερουργούντος του Αρχιμανδρίτη Ευγένιου Πάππα, προϊσταμένου των Τριών Ιεραρχών στο Μπρούκλυν. Συμμετείχαν επίσης, μαζί με τον ιερατικώς προϊστάμενο της κοινότητας π. Κωνσταντίνο Καλογρίδη, ο π. Γεράσιμος Μπάλλας από το μετόχι των Αγίων Αναργύρων της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στο Γκρηνπορτ, ο π. Γεώργιος  Καζούλης από τον Άγιο Σπυρίδωνα στο Ουάσιγκτον Χάιτς και ο π. Μιχαήλ Παλαμάρα από τον Αρχάγγελο Μιχαήλ του Πορτ Ουάσιγκτον.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Ευγένιος Πάππας, ο οποίος μίλησε για την αλήθεια του Λόγου του Θεού που είναι αυτή που θα σώσει τον άνθρωπο. “Έχουμε περάσει ως ανθρωπότητα πολλά τα τελευταία δύο χρόνια με την επιδημία, υπάρχει όμως κάτι που λείπει από τη ζωή μας και την κάνει ακόμα πιο δύσκολη, η αρετή της αλήθειας”, είπε.

Στη διάρκεια του Εσπερινού έγινε η περιφορά της εικόνας και των ιερών λειψάνων του Αγίου Δημητρίου και ακολούθησε η Αρτοκλασία, την οποία προσέφερε ο Σύλλογος Θεσσαλονικέων, τιμώντας την μνήμη του πολιούχου της ιδιαίτερης πατρίδας τους Θεσσαλονίκης.

Ανήμερα της εορτής, την Τρίτη 26 Οκτωβρίου, τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο π. Κωνσταντίνος Καλογρίδης, ο οποίος στο κήρυγμά του προέτρεψε τους πιστούς να μιμηθούν τη ζωή και το παράδειγμα των αγίων.

“Ο Άγιος Δημήτριος είναι παράδειγμα για μας, να δίνουμε την δική μας ομολογία πίστεως αυτή την εποχή, την εποχή που θέλουν να βγάλουν κάθε τι εκκλησιαστικό από την κοινωνία. Να ομολογούμε ότι ο Χριστός είναι το κέντρο της ζωής μας και όχι ο άνθρωπος. Να προχωρούμε με πίστη και να είμαστε σαν τους αγίους που δεν παρέδωσαν τα όπλα, αλλά αγωνίστηκαν μέχρι τέλους και μαρτύρησαν, έχυσαν το αίμα τους για την δική μας πίστη, την αγία”.   

“Το καλύτερο κήρυγμα είναι το παράδειγμα. Και οι άγιοι μας έδωσαν το παράδειγμα αυτό και με το παράδειγμα αυτό έχουν λαμπρύνει τον ουρανό, τη βασιλεία του Θεού”, είπε. 

Την ιστορική κοινότητα επισκέφθηκε προεορτίως, την Κυριακή 17 Οκτωβρίου, ο Επίσκοπος Ναζιανζού, κ. Αθηναγόρας και προέστη της Θείας Λειτουργίας.