Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Με λαμπρότητα γιόρτασε τον πολιούχο της Άγιο Δημήτριο η Αστόρια

Με λαμπρότητα γιόρτασε τον πολιούχο της Άγιο Δημήτριο η Αστόρια

Στιγμιότυπα από τον Εσπερινό του Αγίου Δημητρίου (Φωτογραφίες: Κοινότητα Αγίου Δημητρίου Αστόριας)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Λαμπρά πανηγύρισε η μεγαλώνυμος και ιστορική κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια την μνήμη του προστάτη της Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτη και τα ονομαστήριά της. 

Πλήθος πιστών αψήφησε τις προβλέψεις για έντονη κακοκαιρία και προσήλθε στον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ναό τόσο το βράδυ της Δευτέρας 25 Οκτωβρίου για τον εορταστικό εσπερινό όσο και το πρωί της Τρίτης, ανήμερα της εορτής, για τη Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του ιερατικώς προϊσταμένου π. Νεκταρίου Παπαζαφειρόπουλου. 

“Βρίσκεται κοντά μας στην Αμερική ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας  και θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή μας να τον καλωσορίσουμε έστω και από μακριά γιατί είναι μια ευλογία για όλους μας που βρίσκεται κοντά μας”, είπε ο π. Νεκτάριος απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα. Στο προηγούμενο ταξίδι του στην Αμερική, το 2009, ο Οικουμενικός Πατριάρχης βρισκόταν την ημέρα αυτή στον Καθεδρικό του Αγίου Δημητρίου, συνεορτάζοντας μαζί τους την γιορτή του Αγίου και της κοινότητάς τους.  

Στο κήρυγμά του ο π. Νεκτάριος αναφέρθηκε στη ζωή του Αγίου Δημητρίου που θα πρέπει να μας παραδειγματίζει, καθώς, όπως είπε, “ζούμε σε μια εποχή που η ειδωλολατρεία έρχεται με μια νέα μορφή και κυριεύει τον κόσμο, μέσα από υλικά αγαθά, μέσα από την τεχνολογία, από τα πάθη των ανθρώπων που έχουν ξεχάσει το Θεό στη ζωή τους”.

Συλλειτούργησαν μαζί του ο Αρχιμανδρίτης Γεδεών Βαρύτιμος, ο εορτάζων π. Δημήτριος Μπαλίδης και ο π. Νικόλαος Πάρος.

Το βράδυ της Δευτέρας τελέστηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός ιερουργούντος του π. Νεκταρίου και με τη συμμετοχή του Αρχιμανδρίτη Αυγουστίνου Ψωμά από την Αγία Τριάδα του Νιου Ροσέλ, του π. Παύλου Παλαιστίδη από τον Άγιο Νικόλαο Φλάσινγκ, του π. Γεράσιμου Μακρή από τον Τίμιο Σταυρό του Μπρούκλυν και του π. Γρηγορίου Σταμκόπουλου από το Γραφείο Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Συμμετείχαν επίσης οι διάκονοι Ηλίας Παππάς και Σωφρόνιος Vomend.

Στα ιερά αναλόγια διακόνησαν ο πρωτοψάλτης Δημήτριος Κεχαγιάς και χορός ιεροψαλτών υπό τον Αντώνιο Κεχαγιά και τον Ιωάννη Χαρτοφύλλη.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Αυγουστίνος, ο οποίος αναφέρθηκε στη μορφή, την ομολογία και την  μαρτυρία του Αγίου Δημητρίου και κάλεσε τους πιστούς να αναρωτηθούν αν δίνουμε σήμερα ομολογία, μαρτυρία Χριστού στη ζωή μας. “Θυσιάζουμε έστω και τον ελάχιστο χρόνο για το Χριστό και την πίστη μας; Η μήπως εμμένουμε σε μια ανθρωποκεντρική πίστη, σε μια ανθρωποκεντρική σωτηρία; Μια αρρωστημένη δηλαδή μορφή πίστης η οποία εξυπηρετεί πρωτίστως το δικό μας συμφέρον”, αναρωτήθηκε.

Στη διάρκεια του Εσπερινού έγινε η περιφορά της εικόνας και των ιερών λειψάνων του Αγίου Δημητρίου και ακολούθησε η Αρτοκλασία.

“Γιορτάζει απόψε το πρώτο σπίτι μας, ο Ναός μας”, είπε ο π. Νεκτάριος και ευχαρίστησε τους ιερείς που συμμετείχαν στην ακολουθία αλλά και τους νέους της GOYA που έκαναν αισθητή την παρουσία τους στο ναό.

Η Φιλόπτωχος Αδελφότητα προσέφερε κεράσματα σε όλο το εκκλησίασμα.