Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών ο Άλμπερτ Μπουρλά

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών ο Άλμπερτ Μπουρλά

ΑΘΗΝΑ – Σε επίτιμο διδάκτορα των Τμημάτων Ιατρικής και Φαρμακευτικής αναγόρευσε το Πανεπιστήμιο Πατρών τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, στη διάρκεια τιμητικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Μαϊου στην αίθουσα τελετών “Οδυσσέας Ελύτης” του Πανεπιστημίου Πατρών.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις των δύο Τμημάτων της Σχολής Επιστημών Υγείας, ο κ. Μπουρλά προτάθηκε για την απονομή του τίτλου για την πολυετή προσφορά του στο χώρο της υγείας και στον τομέα της έρευνας.

Στην προσφώνησή του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, καθηγητής Χρήστος Μπούρας, τόνισε χαρακτηριστικά ότι η συμβολή του Αλμπερτ Μπουρλά στην πρόοδο της διαδικασίας ανακάλυψης ενός εμβολίου σε χρόνο ρεκόρ και στη συνέχεια στον τρόπο διάθεσής του είναι αδιαμφισβήτητη και πρόσθεσε ότι: “Συνδυάζοντας την αφοσίωσή του, τόσο στην επιστήμη όσο και στην επιχειρηματικότητα, μας πρόσφερε μια ξεκάθαρη απόδειξη για τα θαύματα που μπορεί να κάνει η επιστήμη και η ομαδική προσπάθεια. Μα πάνω απ’ όλα τον ευχαριστούμε από καρδιάς, γιατί ως Έλληνας, τιμά το όνομα της πατρίδας μας διεθνώς”.

Στο χαιρετισμό του, ο Δρ Άλμπερτ Μπουρλά αναφέρθηκε στην παγκόσμια έρευνα και τις νέες ανακαλύψεις που θα δημιουργήσουν σημαντικές καινοτομίες που θα αλλάξουν τις ζωές των ασθενών σε όλο τον κόσμο. “Την επόμενη δεκαετία”, είπε, “θα ζήσουμε μια επιστημονική Αναγέννηση, οδηγούμενη από την πρόοδο στην βιολογία και την τεχνολογία, που θα ενωθούν και θα προσφέρουν ουσιαστικά οφέλη για τους ασθενείς, σε μεγάλη κλίμακα”.  

Αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις στην τεχνολογία mRNA, την τεχνολογία σύζευξης αντισώματος – φαρμάκου (ΑDC), τη χρήση της ιατρικής ακριβείας προς όφελος των ασθενών με καρκίνο, αλλά και στις γονιδιακές θεραπείες που μπορούν να προσφέρουν μακροπρόθεσμα, πρωτοποριακά οφέλη σε ασθενείς με σπάνιες γενετικές νόσους.

Αναφερόμενος στην πανδημία είπε ότι “Γυρίσαμε σελίδα. Δεν μπορούμε όμως να ξεχάσουμε. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την απώλεια που βίωσαν τόσοι πολλοί συμπολίτες μας. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τι λειτούργησε καλά και τι όχι στη μεγαλύτερη κρίση υγείας της εποχής μας. Τα διδάγματα αυτά θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση αυτού που προσδοκούμε να είναι η χρυσή εποχή της επιστημονικής ανακάλυψης με ένα πρωτοφανές κύμα καινοτομιών σε ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών κατηγοριών”.

Για έναν “σπουδαίο Έλληνα, στο πρόσωπο του οποίου αναδεικνύεται το πιο όμορφο πρόσωπο της ελληνικής εκπαίδευσης, επιστήμης και καινοτομίας”, έκανε λόγο σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελληνική Κυβέρνηση στην τελετή.  

Παρόντες -μεταξύ άλλων- στην τελετή ήταν επίσης ο Μητροπολίτης Πατρών, Χρυσόστομος, ο Πρέσβης των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνης και ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.