Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Ψηφίζουν σήμερα οι Έλληνες του εξωτερικού  

Ψηφίζουν σήμερα οι Έλληνες του εξωτερικού  

ΑΘΗΝΑ – Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα, Σάββατο 20 Μαΐου, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες του εξωτερικού για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις γενικές βουλευτικές εκλογές 2023. Oι Έλληνες εκλογείς που διαμένουν εκτός ελληνικής επικράτειας έχουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους στο εξωτερικό, εφόσον το επέλεξαν, αντί να μεταβούν στην Ελλάδα (άρθρο 2 του ν. 4648/2019).

Οι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού ανέρχονται σε 22.855 και θα ψηφίσουν, μαζί και με τους ναυτικούς που δεν έχουν περιληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους (άρθρο 6 του ν. 4648/2019) σε 99 εκλογικά τμήματα που συγκροτήθηκαν σε 35 χώρες. Για τη συγκρότηση εκλογικού κέντρου σε μια πόλη, προϋπόθεση ήταν η εγγραφή τουλάχιστον 40 εκλογέων (άρθρο 7 ν. 4648/2019).

Περισσότεροι από 4.870 Έλληνες εκλογείς είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικά τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου (συγκροτήθηκαν σε Λονδίνο, Γλασκόβη, Μπέρμιγχαμ, Ληντς και Εδιμβούργο), 3.326 της Γερμανίας (σε Αμβούργο, Βερολίνο, Μόναχο, Στουτγκάρδη, Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Δρέσδη, Ανόβερο, Νυρεμβέργη, ‘Ααχεν, Βούπερταλ, Κολωνία, Μπίλεφελντ, Ντόρτμουντ και Λουντβικσχάφεν), 1.935 της Ολλανδίας (Χάγη, ‘Αμστερνταμ, Ρότερνταμ και Αϊντχόφεν), 1.680 των ΗΠΑ (Σαν Φρανσίσκο, Ατλάντα, Βοστώνη, Λος ‘Αντζελες, Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Σικάγο και Τάμπα) 1.629 του Βελγίου (Βρυξέλλες, Αμβέρσα), 1.462 στην Κύπρο (σε Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο), κ.λπ.

Η ψηφοφορία ξεκινάει στς 7 το πρωί και ολοκληρώνεται στις 7 το βράδυ [τοπική ώρα].

Οσοι προσέρχονται για να ψηφίσουν θα πρέπει να έχουν μαζί τους απαραιτήτως την ελληνική αστυνομική τους ταυτότητα ή το ελληνικό διαβατήριο τους (η Εφορευτική Επιτροπή επιβεβαιώνει τα στοιχεία ταυτότητας / διαβατηρίου και επαληθεύει την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού).

Τέλος, αν οι ίδιοι επιθυμούν να επιβεβαιώσουν ότι έχουν συμπεριληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού και να ενημερωθούν για την ακριβή διεύθυνση του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψηφίζουν κάνοντας, προ της ψηφοφορίας, μπορούν να το κάνουν μέσω της εφαρμογής “ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ” στον ιστότοπο του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, https://mpp.ypes.gov.gr/#/ συμπληρώνοντας τα πεδία Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Έτος Γέννησης.

Τα εκλογικά κέντρα στις ΗΠΑ

Για τους μόλις 1.680 εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους των ΗΠΑ, θα λειτουργήσουν 9 εκλογικά κέντρα σε Σαν Φρανσίσκο, Ατλάντα, Βοστώνη, Λος Αντζελες, Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Σικάγο, Τάμπα και Χιούστον.

Αναλυτικά:

Οσοι περιλαμβάνονται στον ειδικό εκλογικό κατάλογο της Νέας Υόρκης θα ψηφίσουν στο Γενικό Προξενείο Νέας Υόρκης [69 East 79th Street, New York City Zip Code: 10075].

Οι περιλαμβανόμενοι στον ειδικό εκλογικό κατάλογο της Βοστώνης θα ψηφίσουν στο Γενικό Προξενείο Βοστώνης [86 Beacon St, Boston, MA 02108].

Στην Ουάσιγκτον θα ψηφίσουν στο κτίριο της Πρεσβείας [2217 Massachusetts Avenue NW Washington D.C. 20008].

Στην Ατλάντα στο κτίριο του Προξενείου Ατλάντας [Tower Place 100, Suite 1670 3340 Peachtree Rd, NE, Atlanta, GA 30326]

Στο Λος Αντζελες στο Γενικό Προξενείο Λος Αντζελες [12424 Wilshire Blvd., Suite 1170, Los Angeles, CA, 90025]

Στο Σαν Φρανσίσκο στο Κτίριο του Γενικού Προξενείου [2441, Gough Street San Francisco CA 94123].

Στο Σικάγο θα ψηφίσουν στο Γενικό Προξενείο του Σικάγου [650 N. St. Clair Strret, Zip Code: 60611].

Στην Τάμπα θα ψηφίσουν στο Γενικό Προξενείο Τάμπας (11ος όροφος) [400 N. Tampa Street , 11th Floor Zip Code: 33602 Florida, USA].

Στο Χιούστον θα ψηφίσουν στο Προξενείο του Χιούστον [2401 Fountain View Drive, Suite 850 / Houston Texas TX 77057 USA].

Για την ψηφοφορία των εκλογέων χρησιμοποιούνται τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων και ως εκ τούτου δεν χρειάζονται σταυροί προτίμησης δίπλα από ονόματα υποψηφίων. Πάντως, τυχόν «σταυρωμένα» ψηφοδέλτια θα προσμετρώνται ως έγκυρα.

Οι ψήφοι που καταγράφονται στα εκλογικά τμήματα εξωτερικού προσμετρώνται στο γενικό αποτέλεσμα για την κατανομή του συνολικού αριθμού των εδρών που αναλογούν σε κάθε κόμμα, καθώς και στο αποτέλεσμα για την κατανομή των εδρών Επικρατείας κάθε κόμματος.

Τα ψηφοδέλτια, οι φάκελοι, τα παραβάν και οι κάλπες απεστάλησαν στις διπλωματικές αρχές από το υπουργείο Εσωτερικών και είναι τα ίδια με αυτά που θα χρησιμοποιηθούν για την ψηφοφορία στην Ελλάδα.

Όταν κλείσουν οι κάλπες οι εφορευτικές επιτροπές δεν κάνουν διαλογή ψηφοδελτίων και εξαγωγή του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στο κάθε εκλογικό τμήμα. Περιορίζονται στο να καταμετρήσουν τους φακέλους, χωρίς να τους ανοίξουν. Οι εκλογικοί σάκοι με τα ψηφοδέλτια των ομογενών θα μεταφερθούν σταδιακά τις επόμενες δύο ημέρες αεροπορικώς στην ελληνική πρωτεύουσα και στο Εφετείο Αθηνών, όπου θα ανοιχτούν και θα γίνει η διαλογή των ψήφων όταν κλείσουν οι κάλπες στην ελληνική επικράτεια.

Υπενθυμίζεται ότι για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού οι (μόνιμα ή προσωρινά) εκτός επικράτειας εκλογείς είναι απαραίτητο τα τελευταία 35 χρόνια να έχουν διαμείνει συνολικά δύο έτη στην Ελλάδα και να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος. Η αίτηση πραγματοποιείται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών apodimoi.gov.gr.