Home ΕΛΛΑΔΑ Ε. Λέκκας για το νέο, ισχυρότερο, σεισμό στην Εύβοια: Είμαστε σε αχαρτογράφητα...

Ε. Λέκκας για το νέο, ισχυρότερο, σεισμό στην Εύβοια: Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και πρέπει να περιμένουμε

ΑΘΗΝΑ – Περιπλέκεται η κατάσταση μετά τον βραδινό σεισμό το μέγεθος του οποίου ήταν τελικά 5,2 Ρίχτερ, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας, προσθέτοντας ότι οι σεισμολόγοι θα παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου όλο το βράδυ.  

Η νέα σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 22:06 απόψε με επίκεντρο 6 χλμ. ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας και εστιακό βάθος 8,9 χλμ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίκεντρο του σεισμού δεν είναι σε θαλάσσια περιοχή όπως ο πρωινή δόνηση και πολλοί από τους μετασεισμούς.

“Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός ο αποψινός, η περιοχή είναι αχαρτογράφητη σεισμολογικά και θα περιμένουμε την εξέλιξη του φαινομένου” τόνισε ο κύριος Λέκκας και δεν απέκλεισε ένα νέο ισχυρότερο σεισμό. Η εκτίμησή μου είναι πάντως, είπε, ότι δεν θα έχουμε μεγαλύτερο σεισμό αλλά πρέπει να περιμένουμε. Κάλεσε τους πολίτες να είναι ψύχραιμοι και προσεκτικοί και να μην πάνε αύριο τα παιδιά της περιοχής στα σχολεία.

Όπως τόνισε ο κ. Λέκκας, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές μέχρις στιγμής. “Θα συνεχιστεί η δραστηριότητα. Πρέπει να πάρουμε το χρόνο μας για να δούμε τι γίνεται γιατί πρόκειται για ένα ρήγμα που δεν εμφανίζεται στην επιφάνεια”, είπε.  

Το πρωί της Τρίτης, δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις 4,7 και 4,2 Ρίχτερ στις νοτιοανατολικές ακτές της Εύβοιας έγιναν ιδιαίτερα αισθητές σε μεγάλη ακτίνα και κυρίως στην Αττική.

Ζημιές δεν αναφέρθηκαν, όμως, για προληπτικούς λόγους, κλειστά θα παραμείνουν αύριο όλα τα σχολεία στη Νότια Εύβοια.

Ο σεισμός προβλημάτισε τους επιστήμονες, καθώς η νότια Εύβοια είναι μία περιοχή με χαμηλή σεισμικότητα. Οι σεισμολόγοι πάντως θα παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου για τα επόμενα 24ωρα, ώστε να βεβαιωθούν ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό.