Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Η Αϊοβα και η Ομογένεια αποχαιρετούν τον Τζον Παπατζόν

Η Αϊοβα και η Ομογένεια αποχαιρετούν τον Τζον Παπατζόν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΝΥ – Greek News USA

Θλίψη και συγκίνηση προκάλεσε στην Άιοβα αλλά και σε ολόκληρη την Ελληνοαμερικανική κοινότητα το άκουσμα του θανάτου του επιφανούς επιχειρηματία Τζον Παπατζόν (John Pappajohn), ο οποίος έφυγε από την ζωή σε ηλικία 94 ετών, το Σάββατο 22 Απριλίου, στο Naples της Φλόριδας.  

Ένας από τους “πλέον επιδραστικούς επιχειρηματίες και ηγέτες της Αϊοβα”, όπως αναφέρει τo τηλεοπτικό δίκτυο “KKCI Des Moines”, ο Παπατζόν, μαζί με τη σύζυγό του Μαίρη που έφυγε από τη ζωή τον Μάρτιο του 2022, προχώρησαν στη διάρκεια της ζωής τους σε δωρεές άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε κολλέγια και ιατρικά ινστιτούτα.

THE HELLENIC INITIATIVE SECOND DINNER IN NEW YORK. MOMA OCTOBER 2, 2014 GANP/DIMITRIOS PANAGOS

“Αυτό είναι το όνειρό μου, να βοηθήσω όσους κάποια στιγμή δεν μπορούν να βοηθήσουν τους εαυτούς τους. Αυτό είναι και το νόημα της ζωής”, είχε πει σε συνέντευξή του στο KCCI.

Γεννήθηκε το 1928 στο χωριό Αγιος Λουκάς Ευβοίας και ήλθε στις Ηνωµένες Πολιτείες όταν ήταν μόλις εννέα µηνών.

Γιος σκληρά εργαζόμενων μεταναστών, του Γεωργίου και της Μαρίας Παπατζόν, κλήθηκε σε ηλικία 16 ετών μαζί με τα δυο αδέρφια του, Αριστοτέλη και Σωκράτη, όταν ο πατέρας τους έφυγε ξαφνικά από την ζωή, να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση που αποτελούσε και τον μοναδικό οικονομικό πόρο για την οικογένεια.

Αμέσως μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο ίδρυσε την πρώτη του εταιρεία, μία Ασφαλιστική Εταιρεία.

Οργάνωσε και ενίσχυσε οικονομικά τα “John Pappajohn Entrepreneurial Centers” σε πέντε διαφορετικά πανεπιστήμια και κολλέγια της Αϊοβα με δωρεές άνω των 30 εκατ, δολαρίων. Τα κέντρα αυτά δημιούργησαν πάνω από χίλιες νέες εταιρίες.

“Η πόλη του Des Moines έχασε έναν εξαιρετικό φίλο, έναν γενναιόδωρο ευεργέτη και ένα ιδιαίτερα αγαπητό μέλος της κοινότητάς μας”, τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος του Des Moines, Frank Cownie, υπογραμμίζοντας την αγάπη του ζεύγους Παπατζόν για την πόλη τους.