Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Το βιβλίο του “Ξεχωριστοί Ελληνες” παρουσίασε στη Νέα Υόρκη ο Ανδρέας Μανάτος

Το βιβλίο του “Ξεχωριστοί Ελληνες” παρουσίασε στη Νέα Υόρκη ο Ανδρέας Μανάτος

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ –

Το βιβλίο του με τίτλο “The Extraordinary Greek People: Their Remarkable Achievements and Philosophy for Living from Ancient Times to Today” [“Οι ξεχωριστοί Έλληνες: Τα αξιοσημείωτα επιτεύγματά τους και η φιλοσοφία για την ζωή από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα”] παρουσίασε ο πρόεδρος της εταιρείας πολιτικών συμβούλων “Manatos & Manatos”, Ανδρέας Μανάτος (Andy Manatos) στη διάρκεια δεξίωσης στην Προξενική κατοικία στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη 19 Απριλίου.

Στο χαιρετισμό του ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου, χαρακτηρίζοντας την ιστορία τεσσάρων γενεών της οικογένειας Manatos ως την επιτομή του αμερικανικού ονείρου, ανέφερε ότι το βιβλίο συνιστά ένα σημείο αναφοράς και μία κληρονομιά που θα βοηθήσει τις νεότερες γενιές Ελληνοαμερικανών να γνωρίσουν την ιστορία και τις αξίες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στις ΗΠΑ.

“Για το σκοπό αυτό”, συνέχισε, “προβάλλονται περιπτώσεις προσωπικής πορείας  60 επιφανών Ελληνοαμερικανών, που παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετώπισαν, κατόρθωσαν να αναδειχθούν στην επιχειρηματική, θρησκευτική και πολιτική σφαίρα των ΗΠΑ”.

Και κατέληξε λέγοντας ότι “αποτελεί χρέος μας να διαφυλάξουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές τις ιστορίες και τις αξίες αυτών των επιφανών Ελληνοαμερικανών, για τις οποίες είμαστε όλοι περήφανοι”.

Τον Ανδρέα Μανάτο προλόγισε και ο γιος του Μάικ, o οποίος υπογράμμισε ότι οι αξίες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας ήταν εκείνες που συνέβαλαν στις επιτυχίες των επιφανών Ελληνοαμερικανών.

Στην ομιλία του, ο συγγραφέας του βιβλίου, Ανδρέας Μανάτος, υπογράμμισε τη σημασία και το ρόλο της ελληνικής κουλτούρας, τονίζοντας ότι ο Ελληνισμός δεν συνάγεται και δεν είναι απλά απόρροια της γέννησης κάποιου στην Ελλάδα, αλλά ένα σύστημα αξιών και μια νοοτροπία που βοήθησε για παράδειγμα τους αρχαίους Έλληνες να μετρήσουν με αξιοσημείωτη ακρίβεια την περίμετρο της γης, χρησιμοποιώντας απλά μέσα. Επίσης, αναφέρθηκε στην επιρροή του ελληνικού πολιτισμού στους πρωτεργάτες της αμερικανικής Δημοκρατίας, όπως του Προέδρου Thomas Jefferson, ο οποίος μιλούσε και έγραφε Ελληνικά. Σημείωσε, στην συνέχεια, ότι παρά τις πολύ σκληρές αντιξοότητες που αντιμετώπισαν οι πρώτες γενιές Ελλήνωνμεταναστών, κατόρθωσαν με σκληρή δουλειά να επιβιώσουν, να μορφωθούν και να διαπρέψουν τάχιστα στην διάρκεια μίας μόνο γενιάς. Τέλος, αναφέρθηκε στις ηρωικές προσπάθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια του Β΄ΠΠ, με ιδιαίτερη μνεία στη  Μάχη της Κρήτης, καθώς και στην πολιτική πορεία επιφανών Ελληνοαμερικανών πολιτικών, όπως ο Μάικλ Δουκάκης και ο Πολ Σαρμπάνης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν -μεταξύ άλλων- ο επιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Τάσος Ζαμπάς και η ανώτατη σύμβουλος της ALMA Bank, Νάνσυ Παπαϊωάννου. Τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο εκπροσώπησε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος.