Home Church & Religion Να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις την κοινότητά τους, ζήτησε από...

Να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις την κοινότητά τους, ζήτησε από τους ενορίτες του Αγίου Δημητρίου Αστορίας ο Αρχιεπίσκοπος

ΑΣΤΟΡΙΑ – της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου  

“Αυτή η κοινότητα δεν μπορεί να μην πηγαίνει καλά. Θα πηγαίνει καλύτερα από όλες τις κοινότητες όλης της Αμερικής. Αυτή είναι η προσευχή μου, αυτή είναι η προσδοκία μου, αυτή είναι η ευχή μου και αυτό περιμένω και από σας”, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, απευθυνόμενος στους ενορίτες του Αγίου Δημητρίου Αστόριας τους οποίους κάλεσε “να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους και να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις” την ιστορική τους κοινότητα που γιορτάζει φέτος την 95η επέτειο από την ίδρυσή της.  

Στη σύντομη ομιλία του, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, το πρωί της 26ης Οκτωβρίου, ανήμερα της εορτής του προστάτη της κοινότητας, Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την χαρά του που βρέθηκε “στην κοινότητα που κρατάει τον Ελληνισμό ζωντανό, που κρατάει τη γλώσσα ζωντανή, που κρατάει τις παραδόσεις της πατρίδας μας ζωντανές εδώ και τόσες δεκαετίες” και τόνισε ότι στην Αστόρια “όλα πρέπει να πάνε καλά”.

“Εγώ σας δίνω τους καλύτερους, θέλω και εσείς λοιπόν να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό, ώστε αυτή η κοινότητα να είναι στο επίπεδο που αξίζει στην ιστορία της, που αξίζει στην προσοχή που δίνει ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος σ’ αυτή την κοινότητα”, είπε, δείχνοντας τον προϊστάμενο π. Ανάργυρο Σταυρόπουλο, ο οποίος ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται”, είπε, “για έναν λαμπρό κληρικό ο οποίος ήρθε με αγάπη να σας υπηρετήσει μαζί με τον π. Γεώργιο [Κασάπογλου] και τον π. Νικόλαο [Πάρο]. “Στον Αγιο Δημήτριο φέρνω πάντα τους καλύτερους παπάδες.  Η Αστόρια αξίζει τους καλύτερους”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κάλεσε δε τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας, τους Επιτρόπους και τη Φιλόπτωχο, να στηρίξουν τόσο τους ιερείς τους όσο και την κοινότητά τους με ό,τι χρειαστεί. 

“Να είστε γενναιόδωροι”, είπε, “πρόθυμοι να υπηρετείτε όπου χρειάζεται στις διακονίες αυτής της κοινότητας και όλοι σας να να αγαπάτε και να στηρίζετε τους ιερείς και τους κοινοτάρχες που εσείς οι ίδιοι εκλέξατε. Εσείς τους εκλέξατε ως καλύτερους και εσείς πρέπει να τους στηρίξετε. Και να στηρίξετε το σχολείο, να στηρίξετε τα έργα της κοινότητας. Πρέπει όλα να πάνε καλά”.

“Είμαστε πολλοί εδώ στην Αστόρια”, συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος, “αλλά όταν έρχεται η ώρα να θυσιάσουμε κάτι από την προσφορά την προσωπική μας, πολλές φορές διστάζουμε, είμαστε σκεπτικοί και βρίσκουμε πολλές δικαιολογίες και δεν το κάνουμε. Σας παρακαλώ πάρα πολύ να αγκαλιάσετε τους ιερείς σας, είναι οι καλύτεροι ιερείς, και το συμβούλιό σας και η κοινότητά σας είναι άνθρωποι που είναι γεννημένοι από την καρδιά της Αστόριας. Είναι δικά σας παιδιά, είναι δικοί σας άνθρωποι, εδώ γεννήθηκαν και εδώ μεγάλωσαν και αγαπούν την κοινότητα, όπως όλοι σας. Γι’ αυτό και πρέπει να στηρίξετε τον Αγιο Δημήτριο με όλες μας τις δυνάμεις, θα το κάνει και η Αρχιεπισκοπή, να το κάνετε και ο καθένας όσο του αναλογεί”.   

Καλωσορίζοντας τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας, Ντίνο Κωνσταντίνου, ο οποίος μαζί με τον εορτάζοντα Πρόξενο Δημήτρη Παπαγεωργίου, παρέστησαν συμπροσευχόμενοι στη Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος είπε ότι “η παρουσία σας δίνει λαμπρότητα στην λαμπρότητα της γιορτής” και τόνισε πως  “η Ελλάδα είναι πάντοτε στο πλευρό του Ελληνισμού της διασποράς όπως και ο Ελληνισμός της διασποράς είναι πάντοτε και με ό,τι χρειάζεται, όσες θυσίες χρειάζονται, στο πλευρό της μητέρας πατρίδας μας Ελλάδας”.

Με το Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν ο νέος προϊστάμενος του Αγίου Δημητρίου, π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος, οι εφημέριοι π. Νικόλαος Πάρος και π. Γεώργιος Κασάπογλου, ο π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ο Αρχιδιάκονος Διονύσιος Παπίρης και ο διάκονος Μιχαήλ Γιαβρής.

Στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας για τον Αγιο Δημήτριο ανέφερε ότι “δεν μοιάζει με τα πρότυπα των αγίων που έχουμε στο μυαλό μας, τους μοναχούς και αναχωρητές, με μακριές γενειάδες και ράσα”, αντίθετα “βλέπουμε έναν στρατιώτη με όπλα, έτοιμο να πολεμήσει”, παρατηρώντας πως “δεν μπορούμε να σκεφτούμε ότι η αγιότητα μπορεί αν υπάρχει και ανάμεσά μας”.

“Η ηθική και η εικόνα που έχει ο Θεός για τον άνθρωπο είναι εντελώς διαφορετική από την επίδραση που έχουμε υποστεί όλοι μας από το περιβάλλον το δυτικό μέσα στο οποίο ζούμε”, είπε και ζήτησε από το εκκλησίασμα να κρατήσει δύο πράγματα:

“Πρώτον, ότι δεν χρειάζεται να είστε ούτε κληρικοί, ούτε καλόγεροι, ούτε καλόγριες για να γίνετε άγιοι. Αρκεί να είστε άνθρωποι του Θεού. Και δεύτερον, ότι δεν μαρτυρεί κάποιος για τον Χριστό μόνο με το αίμα του. Στην Εκκλησία έχουμε την έννοια του μαρτυρίου της συνειδήσεως. Μάρτυρας δεν γίνεσαι μόνο όταν πεθάνεις, μάρτυρας γίνεσαι και όσο ζεις, για χάρη του Χριστού και όσο με τη ζωή σου δίνεις το μήνυμα το χριστιανικό, το μήνυμα του του Ευαγγελίου στους ανθρώπους γύρω σου και γίνεσαι ζωντανός μάρτυρας με τη μαρτυρία της συνειδήσεως”, ανέφερε ο Σεβασμιώτατος.

Ακολούθησε γεύμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Πέτρος Γ. Πατρίδης όπου τον Σεβασμιώτατο καλωσόρισε και ο πρόεδρος της κοινότητας, Στέφανος Θωμάτος.