Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Οι Καρδαμυλίτες γιόρτασαν τα 87 τους χρόνια και βράβευσαν τον Σταμάτη Μακρινό...

Οι Καρδαμυλίτες γιόρτασαν τα 87 τους χρόνια και βράβευσαν τον Σταμάτη Μακρινό  

Ο Σταμάτης Μακρινός με τη σύζυγό του Ειρήνη και την οικογένειά τους. Φωτο: GANP/ Δημήτρης Πανάγος

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Εναν εκλεκτό Καρδαμυλίτη, πρώην ταμία και στυλοβάτη του Συλλόγου, τον Σταμάτη Μακρινό, τίμησε με το Καρδαμυλίτικο Βραβείο Προόδου (Kardamylian Achievement Award) ο Μητροπολιτικός Σύλλογος Καρδαμυλίων σε πανηγυρική εκδήλωση που διοργάνωσε το βράδυ του Σαββάτου 22 Οκτωβρίου στο “Terrace on the Park” στο Κουίνς, γιορτάζοντας την 87η επέτειο από την ίδρυσή του.

Το “παρών” έδωσαν -μεταξύ άλλων- ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων, Δημήτρης Κοντολιός, αντιπροσωπεία της Χιακής Ομοσπονδίας, ο πρόεδρος της Εφορείας του HCCS, Τσαρλς Καπετανάκης, η πρόεδρος της κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τζάκσον Χάιτς, Αμαλία Μπουρνιά.

Ο π. Δαμασκηνός Γκανάς συγχαίρε τους Καρδαμυλίτες και τον τιμώμενο

Την εκδήλωση ευλόγησε ο προϊστάμενος της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Μπρούκλιν, Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Γκανάς, ενώ την παρουσίαση ανέλαβε η διευθύντρια των Hellenic Classical Charter School στο Μπρούκλιν και το Στάτεν Αϊλαντ, Χριστίνα Τεττώνη, η οποία υπογράμμισε την προσφορά του Συλλόγου στα Καρδάμυλα και στην Ομογένεια, καθώς και την προσφορά του Σταμάτη Μακρινού.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Πρόξενος της Ελλάδας, Δημήτρης Παπαγεωργίου, συνεχάρη το σύλλογο για το έργο που επιτελεί και ιδιαίτερα για την δυνατή και “ελπιδοφόρα”, όπως τη χαρακτήρισε, για το μέλλον της κοινότητάς μας, παρουσία της νεολαίας. “Ετσι πρέπει να συνεχίσουμε”, τόνισε, προτρέποντας και τους νέους να ασχοληθούν ενεργά και με τους συλλόγους και την οργανωμένη Ομογένεια και να έχουν στο νου τους την πατρίδα.

“Η Ελλάδα σας χρειαζόταν και σας χρειάζεται και θα σας χρειάζεται για πάντα”, είπε ενώ αναφερόμενος στον τιμώμενο είπε ότι πρόκειται για “άξιο άνθρωπο και αληθινό πατριώτη”.  

Φίλοι από την Κοίμηση της Θεοτόκου στο Μπρούκλυν έδωσαν το παρών στην εκδήλωση

Ο πρώην πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας, Γιώργος Μαλαφής, o οποίος ανέλαβε μαζί με τη σύζυγό του Κέι την ηγεσία της οργανωτικής επιτροπής, επισήμανε τον ζωτικής σημασίας ρόλο του συλλόγου στη διατήρηση των δεσμών των Καρδαμυλιτών της Αμερικής με το χωριό τους, ενώ τόνισε πως τιμούμε τις γενιές εκείνες που μας άφησαν ως πολύτιμη παρακαταθήκη, την Θρησκεία μας, την Οικογένεια και την Πατρίδα.

Η πρόεδρος του Συλλόγου, Βίβιαν Γέμελου, με συγκίνηση αναφέρθηκε στην ίδρυση του Συλλόγου το 1935 από μια ομάδα 20χρονων Καρδαμυλιτών, μεταξύ των οποίων και ο πατέρας της Γιώργος Βαφειάς, και τόνισε, απονέμοντας το βραβείο, πως ο τιμώμενος, Σταμάτης Μακρινός, συνέχισε την αποστολή αυτών των πρωτεργατών χωρίς ποτέ να ξεχάσει την ιδιαίτερή του πατρίδα.

Για τη ζωή και το έργο του πατέρα του μίλησε ο Θεόδωρος Μακρινός, λέγοντας πως “η σκληρή δουλειά, το πάθος και η αφοσίωσή του” στις αξίες και τα ιδανικά του Ελληνισμού τον καθιστούν πηγή έμπνευσης για τον ίδιο και τα αδέλφια του, αλλά και την ελληνική κοινότητα και δήλωσε πόσο υπερήφανος νιώθει για τα επιτεύγματά του, τις φιλανθρωπικές του δραστηριότητες και την αγάπη και υποστήριξη που παρέχει σε όποιον του το ζητήσει.

Ο Σταμάτης Μακρινός με την αγαπημένη σύζυγό του, Ειρήνη.

Δεν έκρυψε την συγκίνησή του για την βράβευσή του ο Σταμάτης Μακρινός και ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και την υποστήριξή τους στον Σύλλογο, ιδιαίτερα τη διοίκηση του Συλλόγου για την τιμή που του επεφύλαξε, αλλά και τη σύζυγό του Ειρήνη για την αγάπη και την υποστήριξή της όλα αυτά τα χρόνια.    

“Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που έφυγα από τα Καρδάμυλα, όμως παρά τα χρόνια και την απόσταση τα Καρδάμυλα είναι πάντα στην καρδιά και στη σκέψη μου”, είπε.

Αφιέρωσε δε την σύντομη ομιλία του στην ιστορία του συλλόγου, τη διαχρονική προσφορά του στα Καρδάμυλα και την Ομογένεια, καθώς και τα επιτεύγματα των Καρδαμυλιτών στην Αμερική που “κρατούν ζωντανή την ιστορία του χωριού μας και τις παραδόσεις του”, ενώ κάλεσε όλους -ιδιαίτερα τους νέους- να συμμετέχουν στη ζωή του ιστορικού τους συλλόγου και να τον υποστηρίζουν.

Ακολούθως, τα παιδιά του χορευτικού του Ελληνικού Σχολείου “Πλάτων” παρουσίασαν χορούς από τη Χίο, ενώ ο διευθυντής του, Πέτρος Φουρνιώτης, ευχαρίστησε το Γυναικείο Τμήμα της Χιακής Ομοσπονδίας για τις παραδοσιακές χιώτικες στολές που φορούσαν.

Ο Σταμάτης Μακρινός με τους συμπατριώτες του , Δημήτρη Κοντολιό και Μάρκο Μαρινάκη.