Home ΕΛΛΑΔΑ Ολοκληρώνονται την Πέμπτη οι εξετάσεις Πιστοποίησης Ελληνομάθειας

Ολοκληρώνονται την Πέμπτη οι εξετάσεις Πιστοποίησης Ελληνομάθειας

O μαθητής Δημήτρης Γαλάνης, υποψήφιος των Εξετάσεων Ελληνομάθειας, με την συντονίστρια Εκπαίδευσης, δρα Ειρήνη Γράψια και τον Γενικό Πρόξενο Ντίνο Κωνσταντίνου. Φώτο: Tom Galanis

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Greek News USA

Με τα Επίπεδα Β1 (μέτρια γνώση) και Γ2 (άριστη γνώση) ολοκληρώνονται αύριο Πέμπτη 25 Μαϊου οι Εξετάσεις Πιστοποίησης Επάρκειας της Ελληνομάθειας στη Νέα Υόρκη, την εποπτεία των οποίων έχει το Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Στη Νέα Υόρκη ως εξεταστικό Κέντρο λειτουργεί το Ημερήσιο Σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, όπου προσέρχονται οι υποψήφιοι και από τη γειτονική Νέα Ιερσέη, το Κονέκτικατ και το Μέριλαντ. Χθες, Τρίτη 23 Μαϊου, πρώτη μέρα των εξετάσεων, διαγωνίσθηκαν οι υποψήφιοι στα Επίπεδα Α1 (στοιχειώδης γνώση) και Α2 (βασική γνώση) που αντιστοιχούν στις ηλικιακές ομάδες από 8 έως 12 ετών.

Σήμερα Τετάρτη, 24 Μαϊου 2023 διαγωνίσθηκαν οι υποψήφιοι για τα Επίπεδα Β2 (καλή γνώση) και Γ1 (πολύ καλή γνώση).

Οι προφορικές εξετάσεις διεξάγονται αμέσως μετά τις γραπτές.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, το οποίο θα αξιολογήσει την ικανότητα των υποψηφίων να χρησιμοποιούν την Ελληνική Γλώσσα, το εξεταστικό κέντρο της Νέας Υόρκης, με 262 υποψηφίους, είναι το δεύτερο σε αριθμό συμμετεχόντων σε ολόκληρο τον κόσμο, μετά το εξεταστικό κέντρο της Στουτγκάρδης στη Γερμανία με 350 διαγωνιζόμενους.

Κοντά στους διαγωνιζόμενους στο εξεταστικό Κέντρο του Αγίου Δημητρίου βρέθηκε χθες Τρίτη και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου, ο οποίος συνεχάρη μαθητές και εκπαιδευτικούς για την προσπάθειά τους αυτή.

“Τα Ελληνικά δεν είναι μόνο η γλώσσα που μιλάει ο παππούς, η γιαγιά και οι γονείς σας. Τα Ελληνικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η “μητέρα γλώσσα””, τόνισε -μεταξύ άλλων- απευθυνόμενος στους μαθητές ο κ. Κωνσταντίνου, αναφέροντάς τους ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον μεγάλο αριθμό λέξεων από τα Ελληνικά που χρησιμοποιούμε στην Ιατρική.

“Η πιστοποίηση της χρήσης της Ελληνικής Γλώσσας σε οποιοδήποτε επίπεδο/α κι αν διαγωνιστούν οι υποψήφιοι αποτελεί ένα εφόδιο για τη μετέπειτα ζωή τους, που μπορεί να έχει πολλαπλή χρησιμότητα. Σε κάθε περίπτωση, τέτοιου είδους προσπάθειες είναι αξιοθαύμαστες και ωφέλιμες, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Εμείς οι μεγαλύτεροι το έχουμε βιώσει, άλλωστε, πολλαπλώς στην καθημερινότητά μας”, ανέφερε σε δήλωσή της η αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης, Δρ Ειρήνη Γράψια.

Σημειώνεται ότι η χρησιμότητα και η αξιοποίηση του Πιστοποιητικού της Ελληνομάθειας αφορά ιδίως σε τομείς όπως οι σπουδές σε ελληνικά πανεπιστήμια, ο διορισμός στο ελληνικό Δημόσιο, η χορήγηση άδειας παραμονής μακράς διάρκειας στην Ελλάδα και διάφοροι επαγγελματικοί σκοποί, ενώ αναγνωρίζεται σε πολλά σχολεία, Πανεπιστήμια και Κολέγια στις ΗΠΑ, με τα ανάλογα οφέλη για τον κάτοχό του.