Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Ο Σύλλογος Μυτιληναίων γιόρτασε τα 111α Ελευθέρια της Λέσβου

Ο Σύλλογος Μυτιληναίων γιόρτασε τα 111α Ελευθέρια της Λέσβου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – GreekNews USA  [Φωτογραφία: Tom Galanis]

Την 111η επέτειο απελευθέρωσης της ιδιαίτερης πατρίδας τους, Λέσβου, γιόρτασαν τα μέλη του ιστορικού Συλλόγου Μυτιληναίων Αμερικής με σειρά εκδηλώσεων την Κυριακή 12η Νοεμβρίου στην Αστόρια.

Το πρωί, οι Μυτιληνιοί προσέφεραν αρτοκλασία υπέρ υγείας όλων των συμπατριωτών τους, κατά τη Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του π. Ανάργυρου Σταυρόπουλου, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια όπου τελέστηκε και το ετήσιο μνημόσυνο και εψάλη η Δοξολογία για τους Ηρωες του 1912.

Ακολούθησε το καθιερωμένο γεύμα στην ιδιόκτητη έδρα του Συλλόγου.

Στις εκδηλώσεις παρέστη και ο ταλαντούχος ηθοποιός Μιχάλης Δουκάκης, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Μυτιλήνη και ο οποίος με μεγάλη επιτυχία παρουσίασε το Νοέμβριο στο ΚΕΠ στην Αστόρια, τη μαύρη κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Ο Επικήδειος», σε σκηνοθεσία της Τατιάνας Σκανάτοβιτς.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι Μυτιληναίοι με τους φίλους τους μνημόνευσαν τους αγώνες των προγόνων τους για την ελευθερία του νησιού τους και εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους «προς τον Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, τον συνταγματάρχη Απολλόδωρο Συρμακέζη, τον Ταγματάρχη Αλέξανδρο Μανουσάκη, τον υποπλοίαρχο Κωνσταντίνο Μελά και τον υπολοχαγό Περικλή Δρίτσα».

Ειδική μνεία έκαναν και προς «τον Ευστράτιο Αθανασιάδη, επιχειρηματία της Νέας Υόρκης και τον Αρχιμανδρίτη Μεθόδιο Κουρκουλή, προϊστάμενο του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας της Νέας Υόρκης, που οργάνωσαν στη Νέα Υόρκη τον Λόχο Εθελοντών που ονομάστηκε Λεσβιακή Φάλαγγα και στις 6 Δεκεμβρίου 1912, με 210 στρατιώτες, πολέμησε στην πρώτη γραμμή της Μάχης του Κλαπάδου για να ελευθερωθούν τα ιερά χώματα της Μυτιλήνης».