Home ΑΘΛΗΤΙΚΑ Προβάδισμα Ομόνοιας και Εθνικού για τον τελικό Κυπέλλου

Προβάδισμα Ομόνοιας και Εθνικού για τον τελικό Κυπέλλου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ομόνοια και Εθνικός Άχνας έχουν πλέον προβάδισμα για να αποτελέσουν το ζευγάρι του τελικού Κυπέλλου Κύπρου που θα γίνει τέλος Μαΐου.

Το προβάδισμα της Ομόνοιας που νίκησε 2-0 την Ανόρθωση στο «Α. Παπαδόπουλος» είναι σαφώς μεγαλύτερο από αυτό που έχει ο Εθνικός Άχνας που επικράτησε στο πρώτο παιχνίδι της ΑΕΚ με 2-1 στην «Αρένα».

Στο Δασάκι θα παίξει τα ρέστα της η ΑΕΚ αλλά με τη νίκη στο πρώτο ματς έχει προβάδισμα η προσφυγική ομάδα που καλείται να το υπερασπιστεί στην δική της έδρα ενώ από την άλλη η ΑΕΚ θα επιδιώξει την ανατροπή.

Αναλυτικά τα δύο πρώτα παιχνίδια της ημιτελικής φάσης:

Ανόρθωση – Ομόνοια 0-2:

Με ηγέτη τον Παπουλή

Με το ένα πόδι στον τελικό κυπέλλου Coca – Cola της 25ης Μαΐου βρίσκεται η Ομόνοια. Οι πράσινοι επικράτησαν 2-0 της Ανόρθωσης στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» στον πρώτο ημιτελικό και πήραν ξεκάθαρο προβάδισμα ενόψει του επαναληπτικού στο ΓΣΠ που θα διεξαχθεί στις 4 Μαΐου.

Η ομάδα του Νιλ Λένον με δύο εντυπωσιακά γκολ των Παπουλή (11’) και Λοΐζου (36’) μετουσίωσε την απόλυτη κυριαρχία της στο πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης και διεύρυνε το αήττητό της στην έδρα της Ανόρθωσης σε έξι παιχνίδια! Συγκεκριμένα, η τελευταία φορά που οι πράσινοι έφυγαν με σκυμμένο το κεφάλι, ήταν στις 6 Μαΐου 2018.

Η Ομόνοια είναι ένα βήμα πριν τη συμμετοχή της σε τελικό κυπέλλου μετά από έξι χρόνια με στόχο φυσικά την κατάκτηση του τροπαίου για πρώτη φορά μετά το 2012, ώστε να εξασφαλίσει ευρωπαικό εισιτήριο. Η «Κυρία» ήταν κατώτερη των περιστάσεων σε ένα κρίσιμο ραντεβού και πλέον για να διατηρήσει τα κεκτημένα της περσινής σεζόν χρειάζεται να ανέβει ένα «βουνό» στη Λευκωσία τη μεθεπόμενη Τετάρτη (4/5), αφού ισχύει ο κανονισμός του εκτός έδρας τέρματος.

Παράσταση για ένα ρόλο ήταν το πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης στο «Αντώνης Παπαδόπουλος». Οι πράσινοι μπήκαν με άγριες διαθέσεις στο ματς, έδειξαν από νωρίς τις προθέσεις τους με τον Λοΐζου να χάνει δύο ευκαιρίες στο πρώτο δεκάλεπτο (1’ και 8’). Στο 11’ ο Φώτης Παπουλής έβαλε σε θέση οδηγού στο σκορ το «τριφύλλι» με ένα από τα πιο εντυπωσιακά γκολ της καριέρας του.

Ο Ελλαδίτης μετά από κοντινή πάσα του Λοβέρα σε κόρνερ, είδε τον Τζουρ στο πρώτο δοκάρι και με ένα εξαιρετικό ψηλοκρεμαστό σουτ έπιασε… αδιάβαστο τον Ισραηλινό.

Στο 17’ η Ανόρθωση είχε μοναδική διπλή ευκαιρία να ισοφαρίσει σε 1-1, όμως ο Φαμπιάνο απέκρουσε το εξ επαφής σουτ του Ρισβάνη, ενώ η δεύτερη προσπάθεια του Ελλαδίτη αμυντικού βρήκε εμπόδιο τα πόδια του Γιούστε. Η Ομόνοια συνέχισε να κυριαρχεί στον αγωνιστικό χώρο, έδειξε τα «δόντια» της σε δύο περιπτώσεις με τους Λοβέρα (29’) και Σέχου (34’) να μην βρίσκουν στόχο και τιμώρησε για δεύτερη φορά στο ματς την Ανόρθωση στο 36’ με δράστη τον ΛοΐζοΛοΐζου.

Ο Κύπριος μεσοεπιθετικός της Ομόνοιας πήρε την πάσα από τον Παπουλή και εξέθεσε την άμυνα της Ανόρθωσης, αφού Ρισβάνης και Εσκοβάλ δεν κατάφεραν να τον σταματήσουν, την κατάλληλη στιγμή σούταρε και νίκησε τον Τζουρ για το 2-0. Ήταν το τέταρτο φετινό γκολ του 18χρονου άσου σε όλες τις διοργανώσεις και πρώτο μετά 7 Νοεμβρίου 2021.

Ο Κετσπάγια προσπάθησε να διορθώσει τις ανορθογραφίες της ομάδας του με την είσοδο των Ιωάννου και Νόβοτνι, αντί των Βερχόβετς και Χουσμπάουερ στο ημίχρονο. Οι κυανόλευκοι κέρδισαν μέτρα στο γήπεδο, ισορρόπησαν την αναμέτρηση και είχαν καλές στιγμές για να σκοράρουν, αλλά ήταν άστοχοι.

Ο Χριστοδουλόπουλος στο 52’ λειτούργησε εγωιστικά και δεν πάσαρε στον αμαρκάριστο Ιωάννου με αποτέλεσμα να νικηθεί από τον Φαμπιάνο, ο Χριστοφή αστόχησε σε τετ α τετ στο 66’, ο Ουάρντα δεν σκόραρε σε σουτ στην κίνηση (74’), ενώ ο Ντέλετιτς πέταξε την ευκαιρία στα σκουπίδια στο 82’ μετά τη σέντρα του Κορέια.

Ευκαιρίες για τρίτο γκολ είχε η Ομόνοια με τον Μάταβζ σε δύο περιπτώσεις να αστοχεί για λίγο σε κεφαλιά (57’) και σουτ (73’) και τον Παπουλή (58’, 69’).\

Ανόρθωση (Τιμούρ Κετσπάγια): Τζουρ, Εσκοβάλ (57′ Αμπαρτζουμιάν), Ρισβάνης, Κορρέα, Κορέια, Αρτυματάς, Χούσμπαουερ (46′ Ιωάννου), Βερχόβετς (46′ Νόβοτνι), Χριστοφή (74′ Ντέλετιτς), Ουάρντα, Χριστοδουλόπουλος (79′ Χρυσοστόμου).

Ομόνοια (Νιλ Λένον): Φαμπιάνο, Σέχου (78′ Ψάλτης), Γιούστε (64′ Χούμποτσαν), Λανγκ, Λέτσγιακς, Λοΐζου, Ντίσκερουντ, Μπασιρού, Λοβέρα (78′ Χαραλάμπους), Παπουλής (71′ Ζαχαρίου), Μάταβζ (78′ Κακουλλής).

Σκόρερ: – / Παπουλής 11′, Λοΐζου 36′

Διαιτητής: Manganiello Gian Luca

ΑΕΚ – Εθνικός 1-2:

Άλμα για το όνειρο!

Έκανε το «μπαμ» ο Εθνικός! Η ομάδα της Άχνας επικράτησε με 2-1 της ΑΕΚ, στον πρώτο μεταξύ των δύο ομάδων αγώνα, για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Coca-Cola στην «Αρένα» και έκανε άλμα για το όνειρο της συμμετοχής στον τελικό της 25ης Μαίου. Την επόμενη Τετάρτη (4/5) θα διεξαχθεί ο επαναληπτικός αγώνας ανάμεσα στις δύο ομάδες, στο Δασάκι της Άχνας, ενώ θυμίζουμε μετρά κανονικά το εκτός έδρας γκολ.

Την πρόκριση στον τελικό του κυπέλλου, για δεύτερη μόλις φορά στην ιστορία της θα διεκδικήσει στον εντός έδρας επαναληπτικό η προσφυγική ομάδα. Ακριβώς είκοσι χρόνια πριν (2001-02) ήταν η παρθενική και τελευταία συμμετοχή της στον τελικό του θεσμού, όταν και ηττήθηκε με 0-1 από την Ανόρθωση.

Τουλάχιστον δύο γκολ θα χρειαστεί στην Άχνα η ΑΕΚ, προκειμένου να ανατρέψει το σε βάρος της σκορ και να πάρει αυτή την πρόκριση στον τελικό. Ήταν κατώτερη των περιστάσεων η ομάδα της Λάρνακας και με εξαίρεση τα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης αντιμετώπισε τεράστιο πρόβλημα στη δημιουργία φάσεων, γνωρίζοντας μοιραία την πρώτης της ήττα στην «Αρένα» από τον Εθνικό. Προηγουμένως οι κιτρινοπράσινοι είχαν το απόλυτο πέντε νικών σε ισάριθμα εντός έδρας ματς κόντρα στην προσφυγική ομάδα, από τη σεζόν 2016-17 και έπειτα.

Με περισσότερη επιθετική διάθεση μπήκε στο ματς ο Εθνικός. Οι φιλοξενούμενοι ήταν αυτοί που ξεκίνησαν πιο δυνατά την αναμέτρηση και προσπάθησαν με ένα γρήγορο γκολ να αιφνιδιάσουν την ΑΕΚ. Και αφού απείλησαν στο 16’ με τον Ντούρις να χάνει πολύ μεγάλη ευκαιρία, στο 24’ κατάφεραν με τον Ταράσοφς να μετουσιώσουν την υπεροχή τους σε γκολ. Μετά από μακρινή εκτέλεση φάουλ του Ιωάννου, ο Άδωνη γύρισε στη μικρή περιοχή της ΑΕΚ. Εκεί ήταν ο Λετόνος, που από κοντά και με τον Τούμπα εκτός θέσης έστειλε εύκολα την μπάλα στα δίκτυα.

Από εκείνο το σημείο και έπειτα οι κιτρινοπράσινοι πήραν τον έλεγχο. Είχαν την κατοχή της μπάλας, έβαλαν πίεση στην προσφυγική ομάδα και κατάφεραν να βρουν το γκολ της ισοφάρισης, σε σύντομο σχετικά χρόνο. Μετά από εκτέλεση φάουλ του Λέντες και λάθος απομάκρυνση με το κεφάλι του Πηλέα, ο Τόμοβιτς από κοντά ήταν εύστοχος με το κεφάλι, διαμορφώνοντας το 1-1. Σκορ που έμεινε μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους.

Με πρόθεση να ελέγξει την αναμέτρηση και να επιτεθεί από το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου μπήκε η ΑΕΚ. Ο Εθνικός, όμως, ήταν ξανά αυτός που αιφνιδίασε με ένα γρήγορο γκολ. Στο 54’ συγκεκριμένα, η προσφυγική ομάδα έφυγε στην αντεπίθεση με τον Βοϊτκόφσκι, που πάσαρε την κατάλληλη στιγμή στον Ντούρις που από κοντά αυτή τη φορά ήταν εύστοχος και έγραψε το 2-1.

Στη συνέχεια προσπάθησε η ομάδα της Λάρνακας να βγάλει αντίδραση. Αδυνατούσε όμως. Οι φιλοξενούμενοι έκλειναν σωστά τους χώρους προς την εστία του Χριστοδούλου, με τους παίκτες του Μπαντί να μην μπορούν να απειλήσουν. Είχαν την ανούσια κατοχής της μπάλας, ωστόσο δεν κατάφερναν να «πατήσουν» στην αντίπαλη περιοχή.

Όλα αυτά μέχρι και τις καθυστερήσεις του αγώνα. Τότε ήταν που χρειάστηκε δις να πει «όχι» ο Κύπριος τερματοφύλακας. Αρχικά στο 90+1’ σε κοντινή προβολή του Ντάρμπισαϊαρ και στη συνέχεια, στο 90+4’ σε μακρινό δυνατό σουτ του Εσπινόσα. Ο Χριστοδούλου είχε και στις δύο περιπτώσεις την απάντηση, κρατώντας μέχρι τέλους το 2-1 για την ομάδα του.

ΑΕΚ (Νταβίντ Μπαντία): Τούμπας, Ροσάλες, Τόμοβιτς, Μιλίτσεβιτς, Γκαρσία (84′ Ναούμ), Λέντες, Μάμας (77′ Ντάρμπισαϊρ), Άλτμαν (56′ Ρόμο), Φαράζ (77′ Τάντι), Ακοράν (56′ Εσπινόσα), Τρισκόφσκι.

Εθνικός (Αντρέι Ράζριτς):  Χριστοδούλου, Γκόρουμπετς, Ταράσοφς, Άδωνη, Πηλέας, Άμπραχαμ, Xουντόμπιακ, Μάζουρεκ (78′ Μάζουρεκ), Ιωάννου, Βοϊτκόσφσκι (57′ Ζάκπα), Ντούρις (90+6′ Μ. Ηλία).

Σκόρερ: Τόμοβιτς 35′ / Ταράσοφς 24′, Ντούρις 54′

Διαιτητής: Θεουλή Χρυσοβαλάντης.