Home ΕΛΛΑΔΑ Τη στρατηγική συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας συζήτησε ο Φωτίου με οργανώσεις από τις ΗΠΑ

Τη στρατηγική συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας συζήτησε ο Φωτίου με οργανώσεις από τις ΗΠΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ – Φωτογραφίες: ΓΤΠ

Τους διαχρονικούς δεσμούς Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, τη στενή συνεργασία τους σε τομείς στρατηγικής σημασίας, καθώς και τον ρόλο των οργανώσεων διασποράς των τριών χωρών στις ΗΠΑ ανέδειξε η επίσκεψη ελληνοαμερικανικών και αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων στην Κύπρο, όπου συναντήθηκαν με τον Επίτροπο Προεδρίας, Φώτη Φωτίου.

Ο Επίτροπος Προεδρίας υποδέχθηκε την αποστολή εκπροσώπων των ελληνοαμερικανικών οργανώσεων AHEPA, AHI, καθώς και από τις αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις B’nai B’rith και Conference of Presidents of American Jewish Organizations, οι οποίοι βρίσκονται σε αποστολή συναντήσεων με αξιωματούχους και φορείς στις χώρες της τριμερούς συνεργασίας, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Η επίσκεψη της αποστολής πραγματοποιήθηκε μετά από κενό δύο ετών, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, και περιλάμβανε συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, καθώς και επίσκεψη στον Τύμβο Μακεδονίτισσας και στο Μνημείο Φιλίας Κύπρου – Ισραήλ, Στρατόπεδο «Βασίλειου Καποτά», στον χώρο του πρώην BMH.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Επίτροπος Προεδρίας έκανε λόγο για μία παραγωγική και ενδιαφέρουσα συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε όσα συζητήθηκαν για τον καθοριστικό ρόλο της διασποράς των τριών χωρών στην προώθηση των εθνικών θεμάτων σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων. «Μάς ενώνουν ιστορικοί δεσμοί, κοινές αξίες και παραδόσεις, όπως και κοινοί στόχοι και επιδιώξεις όσον αφορά τη μελλοντική μας πορεία», είπε ο κ. Φωτίου.

Εξήγησε πως η συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ σε θέματα Διασποράς συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των τριών χωρών, η οποία «στόχο έχει την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», όπως είπε. «Τεράστια είναι, επίσης, η συμβολή των οργανώσεων αυτών στην περαιτέρω ενίσχυση και ενδυνάμωση των στρατηγικών μας σχέσεων με τις ΗΠΑ», πρόσθεσε. Είπε ακόμα ότι συζητήθηκαν δράσεις και πρωτοβουλίες, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους, ώστε να αναδειχθεί η ιστορία και ο πολιτισμός των τριών χωρών.

Κλείνοντας, ευχαρίστησε τις οργανώσεις της διασποράς για τη στήριξή τους προς την Κύπρο και τις προσπάθειες τους για την επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων. «Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να επαναβεβαιώσω πως η Κύπρος τάσσεται με τον πιο έντονο τρόπο κατά οποιωνδήποτε ενεργειών ή ρητορικής αντισημιτισμού απ’ οπουδήποτε κι αν προέρχεται», κατέληξε.

Από πλευράς του ο Δημήτρης Κόκοτας, Πρόεδρος της οργάνωσης AHEPA, ανέφερε ότι μετά την Κύπρο, η αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί το Ισραήλ και την Ελλάδα, με σκοπό να ενισχύσει το πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών. «Θέλουμε να εξετάσουμε τι έχει αλλάξει τα τελευταία δύο χρόνια και τι ευκαιρίες υπάρχουν για τη συμμετοχή περισσότερων μερών στη συνεργασία. Υπάρχουν θέσεις για πολλές χώρες και καλωσορίζουμε όσους έρχονται κομίζοντας φιλία, σεβασμό και αμοιβαία συνεργασία για κοινούς στόχους, όπως η ειρήνη, το κοινό συμφέρον, η δημοκρατία», δήλωσε.

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι μετά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, πρέπει να εξεταστούν οι εξελίξεις στην ενέργεια, τη γεωργία και τη συνεργασία των τριών χωρών «για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους και της κοινωνίας συνολικά».

Η Dianne Lob, Επικεφαλής του Συνεδρίου των Προέδρων Μείζονων Αμερικανο-Εβραϊκών Οργανώσεων, δήλωσε ότι «η τριμερής συνεργασία είναι κρίσιμη για τη στήριξη της δημοκρατίας στην περιοχή, μία δύναμη σταθερότητας. «Σκοπός είναι να συμβάλουμε στην οικονομική συνεργασία, στη συνεργασία σε επίπεδο ασφάλειας και ευρύτερη συνεργασία μεταξύ τους», ανέφερε και πρόσθεσε ότι πρόθεση των οργανώσεων της διασποράς είναι να τη στηρίξουν με κάθε δυνατό τρόπο.

Ο Daniel Mariaschin, CEO της οργάνωσης B’nai B’rith, ανέφερε ότι οι σχέσεις μεταξύ των τριών χωρών «είναι φυσικές, γιατί για περισσότερα από 150 χρόνια οι εβραϊκές και ελληνικές κοινότητες συνυπάρχουν στις ΗΠΑ σε πολλές πόλεις». Επιβεβαίωσε, δε, την πρόθεση των οργανώσεων να ενισχύσουν τη συνεργασία των χωρών στον στρατηγικό τομέα, καθώς και σε τομείς όπως ο οικονομικός και ο τουρισμός.

Ο Νίκος Λαριγκάκης, Πρόεδρος του American Hellenic Institute (AHI), το οποίο ιδρύθηκε με αφορμή την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και από τότε επιχειρεί παρεμβάσεις σε πολιτικούς παράγοντες στην Ουάσιγκτον για την αποκατάσταση της ελευθερίας και της ειρήνης στο νησί, στο πλαίσιο των της ΕΕ, όπως είπε. «Είναι εξαιρετικά σημαντικός ο στρατηγικός ρόλος των τριών χωρών, όχι μόνο για τις ίδιες, αλλά και για την ίδια την περιοχή, για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας και για την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων», σημείωσε, αναφέροντας ότι «οι τρεις χώρες είναι προσανατολισμένες στη Δύση, στις αρχές και στην δημοκρατία και παρέχουν ένα μέτωπο σταθερότητας σε μία ταραγμένη περιοχή». [ΚΥΠΕ]