Home ΚΥΠΡΟΣ Πρόεδρος Αναστασιάδης: Κρατήστε τη σημαία και τα ιδανικά μας ψηλά 

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Κρατήστε τη σημαία και τα ιδανικά μας ψηλά 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Φωτογραφίες: GANP / Tom Galanis

“Κρατήστε την σημαία της Ελλάδας και της Κύπρου μας ψηλά. Κρατήστε τα ιδανικά μας και προασπίστε την πατρίδα μας, όπως το πράξατε τις τελευταίες δεκαετίες”, κάλεσε τους ομογενείς ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής 23 Σεπτεμβρίου στο ετήσιο δείπνο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής στη Νέα Υόρκη, στη διάρκεια του οποίου τιμήθηκε ο καθηγητής Βιοιατρικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Irvine της Καλιφόρνια, δρ Κυριάκος Αθανασίου

“Να ξέρετε ότι ο επιμένων νικά και αυτό στο τέλος θα γίνει, γιατί θα επικρατήσει δικαιοσύνη, παρά την υποκρισία που διακρίνει κάποιους. Πολλές φορές τα συμφέροντα είναι εκείνα που υπερισχύουν του δικαίου. Ο αγώνας μας όμως μπορεί να ανατρέψει αυτά τα δεδομένα και αυτή την υποκρισία. Και δεν έχω αμφιβολία ότι στο τέλος θα πετύχουμε”, τόνισε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως “αγωνιστήκαμε για να βρεθεί μια λύση λειτουργική, βιώσιμη να διαρκεί στον χρόνο και να μπορούν τα παιδιά μας να ελπίζουν. Παρά τις προσπάθειες μας, παρά τις υποχωρήσεις, παρά τους ιστορικούς συμβιβασμούς, δυστυχώς η αδιαλλαξία της Άγκυρας δεν επέτρεψε την λύση που θα δημιουργούσε τις προοπτικές να διασωθεί ο Ελληνισμός στην Κύπρο”.

Συγκινημένος για την τελευταία φορά που προσφωνούσε τους ομογενείς από το αξίωμα του Προέδρου, ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε από καρδιάς τους ανθρώπους που, όπως είπε, “έχουν προκόψει, έχουν διαπρέψει, έχουν στηρίξει την πατρίδα τους μακριά από φιλοδοξίες και επιδιώξεις, τους ανθρώπους που διέκρινε ο πατριωτισμός και η αγάπη για την Κύπρο μας”.

Συγχαίροντας την Ομοσπονδία για την επιλογή του τιμώμενου, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως πρόκειται για “ένα νέο, διαπρεπή επιστήμονα που έκανε την μικρή πατρίδα μας μεγαλύτερη. Γιατί ακριβώς αντιπροσωπεύεται ή εκπροσωπείται από πολίτες, όπως ο Κυριάκος Αθανασίου που μέσα από την επιστημοσύνη, μέσα από την προκοπή και την αφοσίωση μας έκαναν και μας κάνουν να νιώθουμε περήφανοι”.

O Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων, Κυριάκος Παπαστυλιανού, στο καλωσόρισμά του, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη συνεχή υποστήριξη του προς τους απόδημους στις ΗΠΑ καθόλη τη διάρκεια της θητείας του.

“Τα τελευταία δέκα χρόνια της διακυβέρνησης σας και όχι μόνο έχετε προσπαθήσει και έχετε κάνει όλα τα απαραίτητα ώστε να βρεθεί μια βιώσιμη λύση όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα ζουν ειρηνικά δίχως στρατεύματα. Δυστυχώς, η συνεχής αδιαλλαξία της Τουρκίας δεν έχει φέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα”, ανέφερε.

“Το κυπριακό πρόβλημα δεν λύθηκε ακόμη. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε περήφανοι για αυτά που έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα”, είπε ο κ. Παπαστυλιανού και ευχαρίστησε τον φιλέλληνα γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ για την αμέριστη συμπαράσταση του όλα αυτά τα χρόνια, όπως και όλους τους γερουσιαστές και βουλευτές που πίστεψαν και βοήθησαν σε αυτή την προσπάθεια.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, τόνισε πως, παρά την όποια απογοήτευση για την μη επίτευξη δίκαιης λύσης στο Κυπριακό εδώ και 48 χρόνια, πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα για να ελευθερώσουμε την Κύπρο και να προστατέψουμε την Ελλάδα.

“Έχουμε την ευκαιρία, το αμερικανικό κοινό να μάθει την αλήθεια για το τι έγινε το 1974.  Να δωρίσουν χρήματα οι ισχυροί Κύπριοι για να κάνουμε καμπάνια στις ΗΠΑ. Με τις επιτυχίες μας στην άρση του εμπάργκο, με τα σχετικά νομοσχέδια, την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 και το θέμα των F-16 έχουμε καταδείξει ότι έχουμε την δύναμη να βοηθήσουμε την Κύπρο και την Ελλάδα”, είπε ο κ. Κρίστοφερ.

Στο χαιρετισμό του, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος κάλεσε για άμεσο τερματισμό της κατοχής εδαφών του νησιού από τα τουρκικά στρατεύματα και ευχήθηκε σύντομα να δούμε μια ενωμένη και ευημερούσα Κύπρο, ενώ αναφερόμενος στον τιμώμενο είπε ότι αποτελεί “μια υπενθύμιση στον κόσμο για το ταλέντο και την ευφυία των Ελλήνων της Κύπρου”.

Ο δρ Αθανασίου

“Θα θεωρήσω την κληρονομιά μου ολοκληρωμένη αν μπορέσω να βοηθήσω τον Ελληνισμό και την Κύπρο μας που υποφέρει”, επισήμανε ο καθηγητής Βιοιατρικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Irvine της Καλιφόρνια, δρ Κυριάκος Αθανασίου, αποδεχόμενος το ετήσιο βραβείο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής.

“Η κληρονομιά μου αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες των γονιών μου που έδωσαν τα πάντα για τα παιδιά τους, αλλά και το ξεπλήρωμα του χρέους προς αυτή τη μεγάλη χώρα που άνοιξε την αγκαλιά της και έδωσε στο γιο του μπογιατζή τη δυνατότητα να πετύχει”, πρόσθεσε, τονίζοντας επίσης πως “κληρονομιά μου θα είναι ακόμα τα παιδιά και τα εγγόνια μου που πιστεύουν στο δώρο που μας κληροδότησε η ελληνική μας καταγωγή και θέλουν να αριστεύσουν”.

Αφιέρωσε δε το βραβείο στη σύζυγό του Κάιλι, η οποία και τον παρουσίασε, και τους γιους τους Αρίστο και Θάσο καθώς και στη νύφη του Τζάκι. 

Τον συντονισμό του προγράμματος είχαν η Αριάννα Χρήστου και ο Νίκος Παφίτης.