Home ΑΜΕΡΙΚΗ Στεφάνι στη μνήμη των Ελληνοαμερικανών ηρώων από τον Τάκη Θεοδωρικάκο στο Εθνικό...

Στεφάνι στη μνήμη των Ελληνοαμερικανών ηρώων από τον Τάκη Θεοδωρικάκο στο Εθνικό Κοιμητήριο Άρλινγκτον

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, καταθέτει στεφάνι στον τάφο του Γεωργίου Διλβόη, υπό το βλέμμα του επικεφαλής της Επιτροπής Βετεράνων της ΑHEPA, Νικολάου Βαμβακιά.(Φωτογραφίες: AHEPA)

Φόρο τιμής στους Ελληνοαμερικανούς που έπεσαν στην μάχη για την Ελευθερία απέτισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, καταθέτοντας το πρωί της Πέμπτης 11 Νοεμβρίου, με αφορμή την “Ημέρα των Βετεράνων”, στεφάνι στον τάφο του ομογενή ήρωα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, Γεωργίου Διλβόη (George Dilboy), στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον.

Η κατάθεση στεφάνου οργανώθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Βετεράνων της AHEPA, απόστρατο συνταγματάρχη, Νικόλαο Βαμβακιά, ο οποίος εκπροσώπησε και τον Ύπατο Πρόεδρο της AHEPA, Δημήτρη Κόκοτα και συνόδευσε τον κ. Θεοδωρικάκο, μαζί με την Πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και τον εκτελεστικό διευθυντή της AHEPA, Βασίλη Μωσσαϊδη στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον.   

Ο Γεώργιος Διλβόης, μετανάστης από τα Αλάτσατα της Ιωνίας, επέστρεψε στην Ελλάδα για να πολεμήσει ως εθελοντής για την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τον Οθωμανικό ζυγό στους Βαλκανικούς Πολέμους, και αργότερα, αφού κατατάχθηκε στον αμερικανικό στρατό, πολέμησε με τις συμμαχικές δυνάμεις στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και σκοτώθηκε ηρωικά στις 18 Ιουλίου του 1918 στη Γαλλία, σε ηλικία μόλις 22 ετών.

Στις Η.Π.Α., θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και είναι ο πρώτος Ελληνοαμερικανός στον οποίο απονεμήθηκε (μετά θάνατον) το Μετάλλιο Τιμής των Η.Π.Α., η ύψιστη στρατιωτική τιμή ανδρείας των Η.Π.Α. από τον 28ο Πρόεδρο των Η.Π.Α., Γούντροου Ουίλσον, το 1919.