Home ΑΘΛΗΤΙΚΑ Συγκινητικό αντίο στον Γιάννη Κωσταλά

Συγκινητικό αντίο στον Γιάννη Κωσταλά

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Σε κλίμα συγκίνησης και οδύνης η Ελληνοαμερικανική κοινότητα αποχαιρέτησε μια από τις πλέον εμβληματικές της μορφές, τον Γιάννη Κωσταλά, τον παλαίμαχο μπασκετμπολίστα και λάτρη του αθλητισμού,  ο οποίος, σε ηλικία 85 ετών, ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής 10 Οκτωβρίου το ταξίδι για την αιωνιότητα. 

Η εξόδιος ακολουθία εψάλη το πρωί του Σαββάτου 16 Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Νικολάου στο Στάτεν Αϊλαντ, ιερουργούντος του ιερατικώς προϊσταμένου π. Νικολάου Πετροπουλάκου.

Ανάμεσα στους συγγενείς και φίλους που ήρθαν για το “ύστατο χαίρε” ήταν και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας και ο βουλευτής Αρκαδίας και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης.

Στο τέλος της ακολουθίας, ο π. Νικόλαος ανέγνωσε το συλλυπητήριο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου. “Μοιάζει πράγματι με το τέλος μιας εποχής… Η ζωή του ήταν γεμάτη από επιτεύγματα και αποτελούσε παράδειγμα επιτυχίας του αμερικανικού ονείρου. Η γενναιοδωρία του δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια, έδωσε τόσα πολλά χωρίς να ζητάει τίποτα σε αντάλλαγμα. Ηταν ο ευεργέτης αναρίθμητων ψυχών, οι ζωές των οποίων έγιναν πλουσιότερες από την καλοσύνη και την συμπόνοια του”, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος, τονίζοντας και τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε τις ημέρες μετά την καταστροφή της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Ο ανιψιός του Ευστράτιος Κωσταλάς, ο οποίος ταξίδεψε από τη Μόσχα, ανέφερε στο σύντομο αποχαιρετισμό του ότι ο θείος του ήταν άνθρωπος απλός, σεμνός, με μια ανοιχτή καρδιά για όλους.

“Ο θείος ο Γιάννης ήταν όλων των ανθρώπων. Ηταν ο πατέρας, ο θείος, ο μπαρμπα Γιάννης όλων μας”, είπε συγκινημένος και αποκάλυψε ότι στο “ταξίδι” του θα τον συνοδεύουν ένα ομοίωμα του Παγκοσμίου Εμπορικού Κέντρου,  μια σημαία του Ολυμπιακού, ένα εισιτήριο αγώνων στίβου, ένα εισιτήριο από αγώνα των αγαπημένων του NΥ Nicks -Boston Celtics, και μια φωτογραφία της Νέας Υόρκης.

“Αγαπούσε το χωριό μας, τις Καρυές Λακωνίας, το βοηθούσε, έχτισε για πρώτη φορά γήπεδο μπάσκετ εκεί, όμως η Νέα Υόρκη ήταν η καρδιά του”, τόνισε ο κ. Κωσταλάς.

Ο Ευστράτιος Κωσταλάς, ο γιος του αείμνηστου αδελφού του Αριστοτέλη, ήταν αυτός που με μια συγκινητική ανάρτησή του -η οποία περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο τον θείο του Γιάννη- στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το απόγευμα της 10ης Οκτωβρίου, μετέφερε τα άσχημα μαντάτα. 

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του, τα social media κατακλύστηκαν από συλλυπητήρια μηνύματα και συγκινητικά “αντίο” από ανθρώπους που είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν αλλά και να ευεργετηθούν από αυτόν. Έκδηλη είναι η αγάπη τους και αληθινά τα λόγια τους.

Με ένα από αυτά τα μηνύματα έκλεισε ο Ευστράτιος Κωσταλάς τον σύντομο επικήδειό του: “Αν ο Γιάννης Κωσταλάς δεν πάει στον παράδεισο, τότε δεν υπάρχει παράδεισος”.

Αιωνία του η μνήμη!