Home ΚΟΣΜΟΣ Σύναψη Διπλωματικών Σχέσεων Κύπρου-Μπενίν

Σύναψη Διπλωματικών Σχέσεων Κύπρου-Μπενίν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ –

Στη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με τη Δημοκρατία του Μπενίν [στη Δυτική Αφρική] προχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Το Κοινό Ανακοινωθέν εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών υπέγραψαν στις 10 Οκτωβρίου ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Μπενίν, Πρέσβης Marc Hermanne Araba.

Με κοινή επιστολή τους, οι δύο Πρέσβεις ενημέρωσαν αυθημερόν τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και ζήτησαν όπως το Κοινό Ανακοινωθέν κυκλοφορήσει ως επίσημο έγγραφο σε όλα τα Μέλη του Οργανισμού.  

Στο Κοινό Ανακοινωθέν καταγράφεται ότι οι δύο κυβερνήσεις αποφάσισαν να εγκαθιδρύσουν διπλωματικές σχέσεις καθοδηγούμενες από τις αρχές και τους σκοπούς του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου, ιδιαίτερα όσον αφορά το σεβασμό για την προώθηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, της ισότητας μεταξύ των κρατών, της εθνικής κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, των διεθνών συνθηκών, της εδαφικής ακεραιότητας και της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών.

Η σύναψη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Μπενίν έγινε σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης περί Διπλωματικών Σχέσεων του 1961 και τέθηκε σε ισχύ από την ημερομηνία υπογραφής του Κοινού Ανακοινωθέντος.