Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Το άγημα των Ευζώνων στον Άγιο Νικόλαο – Ιστορική παρέλαση στο νότιο...

Το άγημα των Ευζώνων στον Άγιο Νικόλαο – Ιστορική παρέλαση στο νότιο Μανχάτταν   

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΝΥ – Ενθουσιασμό και ρίγη συγκίνησης σκόρπισε η παρουσία των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς που για πρώτη φορά παρέλασαν την Παρασκευή 28 Απριλίου στους δρόμους του νοτίου Μανχάτταν, από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν στο πάρκο Bowling Green για την καθιερωμένη τελετή έπαρσης της Ελληνικής Σημαίας.

Νωρίτερα, το άγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς καλωσόρισε επίσημα στη Νέα Υόρκη ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, με Δοξολογία στον Ιερό Ναό και Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας, Ντίνου Κωνσταντίνου, των Μονίμων Αντιπροσώπων Ελλάδος και Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβεων Ευάγγελου Σέκερη και Ανδρέα Χατζηχρυσάνθου, αντίστοιχα, και του Προξένου Δημήτρη Παπαγεωργίου.  

Ηταν η πρώτη φορά που το καλωσόρισμα των Ευζώνων και η καθιερωμένη ανταλλαγή δώρων μεταξύ της Φρουράς και του Αρχιεπισκόπου έγινε στο νεόδμητο ναό, -και όχι στο παρεκκλήσι του Αποστόλου Παύλου στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, όπως γινόταν μέχρι και πέρυσι- κάτι, που όπως ανέφερε ο Σεβασμιώτατος, θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Η μπάντα του Hellenic Classical Charter School από το Μπρούκλυν υπό τη διεύθυνση του δασκάλου τους Δημήτρη Tashie, συνόδευσε τους Ευζώνους στο Bowling Green, ενώ στην ιστορική αυτή πρώτη παρέλαση συμμετείχαν επίσης τα χορευτικά του Ημερησίου Σχολείου “Δημήτριος & Γεωργία Καλοειδή” από το Μπρούκλυν με τη διευθύντρια του σχολείου Ελένη Καραγεωργίου και του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου “Πλάτων” με τον διευθυντή του Σχολείου Πέτρο Φουρνιώτη. Μαζί τους παρέλασε και το χορευτικό του HCCS από το Μπρούκλυν.  

Τα παιδιά παρακολούθησαν και τη Δοξολογία και έκαναν μάλιστα αισθητή την παρουσία τους ψάλλοντας το “Χριστός Ανέστη”, ενώ διάνθισαν με παραδοσιακούς χορούς την τελετή στο Bowling Green, αποσπώντας θερμότατα χειροκροτήματα.

Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η Μις Ελληνική Ανεξαρτησία, Χριστίνα Ζαραφοπούλου.

Την τελετή συντόνισαν οι δικηγόροι Μέιμη Σταθάτου και Αρης Κουρκουμέλης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο πρέσβης στον ΟΗΕ, Ευάγγελος Σέκερης και ο Γενικός Πρόξενος, Ντίνος Κωνσταντίνου, ο πολιτειακός βουλευτής, Μιχάλης Ταννούσης, εκπρόσωπος του Δημάρχου, Ερικ Ανταμς και ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος.

Εκ μέρους της Επιτροπής Παρέλασης χαιρετισμό απηύθυνε ο συμπρόεδρος Νίκος Μπάρδης, ενώ στην τελετή παρέστησαν ο γενικός γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων, Γιώργος Μυλωνάκης και η δήμαρχος Κερκυραίων, Μερόπη Υδραίου.

Για την ιστορία της τελετής έπαρσης της Ελληνικής Σημαίας στο Bowling Green που συμπλήρωσε φέτος 27 χρόνια, μίλησε ο φιλέλληνας πρόεδρος του “Bowling Green Association”,  Άρθουρ Πίκολο, ο οποίος αναφέρθηκε στις φιλότιμες προσπάθειες τριών ομογενών, του επιχειρηματία Ντένη Λυμπεράτου, του Θεοδώρου Παυλάκου, προέδρου σήμερα της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας και του Ντίνου Ράλλη, πρώην προέδρου της Επιτροπής Παρέλασης, να τοποθετηθεί ο ιστός, παρά την άρνηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου.

Η εγκατάσταση του δεύτερου ιστού στο Bowling Green που δώρισε η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης στο Δήμο της Νέας Υόρκης έγινε τη νύχτα της 28ης Μαρτίου 1996, ώστε να γίνει κανονικά το πρωί η πρώτη έπαρση της Ελληνικής Σημαίας στη Wall Street για τον εορτασμό της 175ης επετείου από την έναρξη της Επανάστασης.

Η Ελληνική σημαία θα παραμείνει στον δεύτερο ιστό του Bowling Green τις επόμενες εφτά ημέρες.