Home ΑΜΕΡΙΚΗ Ο Αρχιεπίσκοπος στον Προφήτη Ηλία του Γιόνκερς

Ο Αρχιεπίσκοπος στον Προφήτη Ηλία του Γιόνκερς

 

Με θρησκευτική κατάνυξη οι ενορίτες του Προφήτη Ηλία στο Γιόνκερς και δεκάδες προσκυνητές από όλη τη Νέα Υόρκη τίμησαν την εορτή του Προφήτη Ηλία.

Κατά τον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας το βράδυ της Δευτέρας 19 Ιουλίου χοροστάτησε ο  Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, βοηθούμενος από το νέο ιερατικώς προϊστάμενο της κοινότητας π. Νικόλαο Δελαβέρη και πλήθος ιερέων από την μητροπολιτική περιφέρεια.

Στο ιερό αναλόγιο βρέθηκε χορός ιεροψαλτών υπό τον πρωτοψάλτη του Αγίου Πέτρου στο Μπρονξ, Εμμανουήλ Αναστασίου, δίνοντας έναν πιο πανηγυρικό τόνο στην ακολουθία, ενώ σημαντική ήταν και η βοήθεια των παιδιών και των νέων που διακόνησαν στο ιερό.

 

Στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε στη θέση του Προφήτη Ηλία μεταξύ των προφητών, στο βίο και τα θαύματά του και τόνισε ότι “πολλές φορές τα θαύματα είναι μπροστά στα μάτια μας. Ο Θεός είναι μπροστά μας, μας μιλάει, μας ευεργετεί, μας προστατεύει, μας χαρίζει ζωή, μας χαρίζει τροφή, υγεία, αγαθά. Δεν τα βλέπουμε, δεν τα καταλαβαίνουμε. Εχουμε μπροστά μας το μεγαλύτερο θαύμα”. “Ο Θεός”, είπε, “λειτουργεί μέσω των ανθρώπων Του. Οι ιερείς δεν είναι άγιοι, δεν είναι τέλειοι. Είναι όμως οι άνθρωποι που κάνουν αυτό που θέλει ο Θεός. Ο Προφήτης Ηλίας έγινε το όχημα μέσω του οποίου ήρθε η χάρις του Θεού στους ανθρώπους και έγινε το θαύμα. Ετσι θέλω οι ιερείς μας να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, αλλά θέλω και οι άνθρωποί μας να μην βλέπουν τη βιτρίνα, τι είναι ο ιερέας, να βλέπουν το τελούμενον, τι είναι αυτό που γίνεται στην Εκκλησία και αυτό είναι το σημαντικό”. Τον Αρχιεπίσκοπο, και μαζί τους ιερείς, καλωσόρισε στον πανηγυρίζοντα ναό ο π. Νικόλαος, λέγοντας πως η παρουσία τους προσδίδει ιδιαίτερη τιμή στην κοινότητά του. Αμέσως μετά τον Εσπερινό η Φιλόπτωχος της κοινότητας δεξιώθηκε το εκκλησίασμα στην κοινοτική αίθουσα, όπως και το μεσημέρι της Τρίτης, κυριώνυμης μέρας, αμέσως μετά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Η κοινότητα του Προφήτη Ηλία ιδρύθηκε το 1940 και αγκαλιάζει περί τις 200 οικογένειες. Το 1966 ανεγέρθη το κοινοτικό της κέντρο, ενώ το 1992 o Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος θεμελίωσε το νέο ναό του Προφήτη Ηλία, τα Θυρανοίξια του οποίου τέλεσε το 1999 ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων.