Home ΕΛΛΑΔΑ Προσκύνημα των Βορειοχωριτών Χίου στο ξωκλήσι της Αγίας Μαρκέλλας

Προσκύνημα των Βορειοχωριτών Χίου στο ξωκλήσι της Αγίας Μαρκέλλας

Οι μετεωρολογικές προβλέψεις για καταιγίδες το Σαββατοκύριακο 17-18 Ιουλίου δεν στάθηκαν ικανές να εμποδίσουν το ετήσιο προσκύνημα των μελών και φίλων του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου “Το Πελινναίον- Αγία Μαρκέλλα” στο εξωκλήσι της Αγίας Μαρκέλλας που οι ίδιοι έχτισαν πριν από 40 και πλέον χρόνια στην Kenoza Lake της Νέας Υόρκης.

Παρά τη δυνατή βροχή, καθόλη τη διάρκεια του Σαββάτου αλλά και το πρωί της Κυριακής, αρκετοί Χιώτες από τη Νέα Υόρκη και τη Νέα Ιερσέη ταξίδεψαν στην ειδυλλιακή αυτή περιοχή, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου δύο ωρών από το Μανχάτταν, για να τιμήσουν προεορτίως τη μνήμη της Χιοπολίτιδος Αγίας Μαρκέλλας.  

Μαζί με τους συμπατριώτες του Χιώτες τους βρέθηκε κατά τη διήμερη αυτή πανήγυρη και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος χοροστάτησε το βράδυ του Σαββάτου 17 Ιουλίου κατά τον Μέγα Εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας βοηθούμενος από τον ιερατικώς προϊστάμενο της κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ π. Βασίλειο Λούρο, ο οποίος έχει αναλάβει την ευθύνη για το προσκυνητάρι της Αγίας Μαρκέλλας, και τους διακόνους Βαρθολομαίο Mercado και Μιχαήλ Γιαβρή. Το πρωί της Κυριακής 18 Ιουλίου ο Σεβασμιώτατος προέστη της Θείας Λειτουργίας μετ’ αρτοκλασίας και της περιφοράς της ιερής εικόνας της Αγίας Μαρκέλλας γύρω από το ναό.  

Μιλώντας στο εκκλησίασμα στη διάρκεια του Εσπερινού ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος υπογράμμισε τη δύναμη της πίστης της Αγίας Μαρκέλλας, λέγοντας πως η πίστη μας στο Θεό πρέπει να είναι το ίδιο δυνατή και στις δύσκολες μας στιγμές. Συνεχάρη δε τους Βορειοχωρίτες για το αξιοθαύμαστο έργο τους με τη δημιουργία και συντήρηση του προσκυνήματος της Αγίας Μαρκέλλας και δεν έκρυψε τη χαρά του για το επικείμενο ταξίδι του στη Χίο στις 6-9 Σεπτεμβρίου.

“Φέτος”, είπε, “θα έχω την μεγάλη ευλογία, παρόλο που είμαι τόσων πολλών γενεών Χιώτης, πρώτη φορά θα μ’ αξιώσει ο Θεός να πάω στο νησί μας το Σεπτέμβριο”.  

Στο κήρυγμά του στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην Δ’ Οικουμενική Σύνοδο η οποία πραγματοποιήθηκε στη Χαλκηδόνα και αντιμετώπισε την αίρεση του μονοφυσιτισμού. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον κανόνα 28 της Συνόδου ο οποίος παραχώρησε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τη δικαιοδοσία επί των περιοχών της διασποράς.  

Το χορό των ιεροψαλτών αποτέλεσαν οι Απόστολος Κομπίτσης, Νίκος Τσιάδης και Γιώργος Μιχελής.

Ανάμεσα στο εκκλησίασμα ήταν οι επιχειρηματίες και ευεργέτες του συλλόγου και της Αγίας Μαρκέλλας και Αρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Στυλιανός Ζερβούδης και Σταύρος Χαβιάρας, τους οποίους καλωσόρισε και ευχαρίστησε θερμά για την υποστήριξή τους ο πρόεδρος του συλλόγου “Πελιναίον”, Δημήτρης Μουτάφης.

Το βράδυ του Σαββάτου τα μέλη του Συλλόγου συμμετείχαν στο ετήσιο γλέντι, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κάτω από το υπόστεγο, με ζωντανή μουσική από την ορχήστρα του Κώστα Ψαρού.  

Το μεσημέρι της Κυριακής στη διάρκεια του γεύματος στον ίδιο χώρο, ο κ. Μουτάφης αναφέρθηκε στην πορεία του έργου που έχει ήδη ξεκινήσει ο Σύλλογος για την αλλαγή της πρόσοψης και την προσθήκη καμπαναριού στο ξωκλήσι η ολοκλήρωση του οποίου καθυστέρησε λόγω, κυρίως, των καιρικών συνθηκών στην περιοχή τους περασμένους μήνες. Παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, ο Σύλλογος χάρη στις χορηγίες μελών και φίλων του, κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από εξήντα χιλιάδες δολάρια για το σκοπό αυτό, με την προσπάθεια για συγκέντρωση πόρων να συνεχίζεται.

Αμέσως μετά απένειμε τιμητικές πλακέτες στους Μαρία Βουγιούκα, Νίκο Λεονάρδο, Μαρία Μουτάφη – Γιομού και Γιάννη Μουτάφη για την υποστήριξη που παρέχουν στον Σύλλογο, ενώ ευχαρίστησε το συμβούλιο και τους εθελοντές που συνέβαλαν στην επιτυχία των διήμερων εκδηλώσεων, ανάμεσά τους το Αδελφάτο της Αγίας Μαρκέλλας από την κοινότητα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μπρούκλυν και ο Σύλλογος Δαφνουσίων Χίου, καθώς και τους δωρητές.