Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Γαλανόλευκη βάφτηκε η 5η Λεωφόρος

Γαλανόλευκη βάφτηκε η 5η Λεωφόρος

© PHOTOS: GOA/Dimitrios Panagos

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – GreekNews USA

Στα γαλανόλευκα «έντυσαν» την 5η Λεωφόρο του Μανχάτταν το απόγευμα της Κυριακής 14 Απριλίου οι Ελληνες της Νέας Υόρκης, της Νέας Ιερσέης και του Κοννέκτικατ, τιμώντας με μια μεγαλειώδη παρέλαση την 203η επέτειο της Ελληνικής Παλιγγενεσίας.

Το «παρών έδωσαν περισσότεροι από 110 ομογενειακοί φορείς, κοινότητες με τις φιλοπτώχους τους και τα σχολεία, εθνικοτοπικοί σύλλογοι και ομοσπονδίες, φοιτητικές οργανώσεις, αθλητικοί σύλλογοι, οι πρόσκοποι, οι ομογενείς αστυνομικοί και πυροσβέστες, με 43 άρματα και αρκετές μπάντες.  

Κάτω από έναν καταγάλανο ουρανό, άτομα κάθε ηλικίας παρέλασαν με υπερηφάνεια και λεβεντιά από την 64η οδό στην 5η Λεωφόρο έως την 79η οδό, υπό τους ήχους εμβατηρίων, στέλνοντας με τα συνθήματά τους που αφορούσαν στο σύνολο των εθνικών μας θεμάτων, μήνυμα συνέχισης του αγώνα για τα δίκαια του Ελληνισμού.

Η φετινή παρέλαση ήταν αφιερωμένη στην 50η μαύρη επέτειο της Τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο.

Ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αλέξης Βαφεάδης ήταν μαζί με τον δύο φορές πρωταθλητή του NFL με τους Kansas City Chiefs, Γιώργο Καρλαύτη οι Τελετάρχες της παρέλασης.

Ο επίσης Τελετάρχης, Υπουργός Αμυνας της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, δεν κατέστη δυνατό να παρελάσει, καθώς επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα το βράδυ του Σαββάτου, αμέσως μετά τη βράβευσή του στο ετήσιο δείπνο στο Χίλτον, λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. 

Ο Δήμαρχος Χίου, δρ Ιωάννης Μαλαφής ήταν επίτιμος Τελετάρχης, όπως και ο φυλακισμένος στην Αλβανία, Δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντυ Μπελέρης.  

Από την Ελλάδα για την παρέλαση ταξίδεψαν επίσης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, οι βουλευτές Φίλιππος Φόρτωμας (ΝΔ), πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, Θεόφιλος Ξανθόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), και Μιλένα Αποστολάκη (ΠΑΣΟΚ) καθώς και η γενική Διευθύντρια της Βουλής, Μαργαρίτα Φλούδα.

Συμμετείχαν επίσης ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, και οι βουλευτές Νίνα Κασιμάτη και Ρένα Δούρου από το ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός Γιώργος Καλατζής, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Γιώργος Αυτιάς και Νιόβη Χριστοπούλου.   

Παρόντες ήταν επίσης οι Πρέσβεις Ελλάδος και Κύπρου στις ΗΠΑ, Κατερίνα Νασσίκα και Ευάγγελος Σάββα.

Τελευταίοι αποχώρησαν από την εξέδρα των επισήμων -λίγα λεπτά μετά τις 5 το απόγευμα που ολοκληρώθηκε η παρέλαση- ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, η Πρέσβης Κατερίνα Νασσίκα, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου, και οι Ιεράρχες που παρακολούθησαν την παρέλαση, ο Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων και οι Επίσκοποι κ. Ιρινέι [Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία], Ναζιανζού κ. Αθηναγόρας, Αμφιπόλεως κ. Χριστόφορος και ο νεοχειροτονηθείς Επίσκοπος Διοκλείας κ. Νεκτάριος.

Οι Ιεράρχες, μαζί και με τον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Απόστολο συλλειτούργησαν νωρίτερα στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάτταν -από όπου ξεκινά ουσιαστικά ο εορτασμός την ημέρα της παρέλασης- και συμμετείχαν στη Δοξολογία που εψάλη προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδόφορου για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, παρουσία των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς.  

Η συμμετοχή των Ευζώνων της Ελληνικής Προεδρικής Φρουράς που με το αγέρωχο ύφος και τη λεβεντιά τους σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης και υπερηφάνειας στους ομογενείς έδωσε ένα ιδιαίτερο χρώμα και τόνο στον φετινό εορτασμό, όπως και η εκπληκτική παρουσία των 90 μελών της Παλαιάς Φιλαρμονικής της Κέρκυρας που με τα εμβατήρια που παιάνιζε τόνιζε απόλυτα το πανηγυρικό ύφος της ημέρας.   

Η Παλαιά Φιλαρμονική παιάνισε τους Εθνικούς Υμνους Ελλάδος και ΗΠΑ, ενώ στη συνέχεια -για δεύτερη φορά- τον Εθνικό Υμνο της Ελλάδας απέδωσε εξαιρετικά η ιδιαίτερα αγαπητή Κύπρια ερμηνεύτρια Αλέξια Βασιλείου και τον αμερικάνικο η διαπρεπής σοπράνο από το Σικάγο, Νικολέτα Μητρούσιας.  

Εκφωνητές της παρέλασης ήταν για άλλη μια χρονιά οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Φιλιππίδης [Hellas FM] και Δημήτρης Φίλιος [Cosmos FM] μαζί με την συμπρόεδρο της Επιτροπής Παρέλασης, Νομική Καστανά και τον Μιχάλη Στρατή.

Από τα άρματα δεν έλειπαν  τα συνθήματα για όλα τα εθνικά θέματα, το Κυπριακό, την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, την προάσπιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, την αναγνώριση των θρησκευτικών ελευθεριών και των δικαίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η συμμετοχή του «Ελληνικού Σχολείου «Σωκράτης – Δημοσθένης» του Μόντρεαλ το οποίο παρέλασε με την δική του μπάντα, ενώ ένα όμορφο χρώμα έδωσε στην παρέλαση και το τμήμα του Λαογραφικού Συλλόγου Αμερικής με την Βάγια Αλαγιανη και τους χορευτές με τις πολύχρωμες παραδοσιακές στολές τους από όλη την Ελλάδα.  

Ενθουσίασε ακόμα η συμμετοχή των μικρών παιδιών, πολλά απ’ αυτά φορώντας παραδοσιακές στολές και κρατώντας σημαιάκια στα χέρια τους, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για το μέλλον του Ελληνισμού στην Αμερική.

Εντυπωσίασαν ιδιαίτερα οι πολυπληθέστερες στην παρέλαση συμμετοχές του Καθεδρικού του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια και του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ που με τους μαθητές των ημερήσιων σχολείων τους και όλα τα τμήματά τους, έδωσαν την αίσθηση ενός ατέλειωτου γαλανόλευκου ποταμιού στην 5η Λεωφόρο.    

Για μια ακόμη χρονιά έδωσε το «παρών» ως Γεώργιος Καραϊσκάκης πάνω στο άλογό του ο Γιάννης Νικολόπουλος, ιδιοκτήτης του Bay Ridge Bakery στο Μπρούκλυν και ένας από τους ευεργέτες της παρέλασης.

Δυναμική ήταν η συμμετοχή του Ελληνισμού της Νέας Ιερσέης με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης, κ. Απόστολο και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, δρα Πάνο Σταυριανίδη που παρέλασε με δώδεκα ενορίες στο B’ Battalion.

Παρέλασαν μαζί μας ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ, η ομοσπονδιακή βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη, οι πολιτειακοί γερουσιαστές Μάικλ Γιάνναρης, Ανδρέας Γουνάρδης, ο πολιτειακός βουλευτής Μιχάλης Ταννούσης, ο Δήμαρχος Ερικ Ανταμς.

Μαζί με τους Χιώτες της Νέας Υόρκης παρέλασε ο Δήμαρχος Χίου, δρ Ιωάννης Μαλαφής, ενώ ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, Φίλιππος Φόρτωμας, παρέλασε στο πλευρό του Συλλόγου Ανδρίων.

Αριστες εντυπώσεις άφησαν οι μπάντες του Παγκυπρίου Συνδέσμου με τον μαέστρο Φύτο Στράτη, του Απογευματινού Σχολείου «Πλάτων» στο Μπρούκλιν, του Ημερήσιου Σχολείου «Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή», του Ελληνικού Κλασσικού Σχολείου Charter επίσης στο Μπρούκλιν, όπως και οι μπάντες των Δημοσίων σχολείων της Νέας Υόρκης και των προσκόπων.

Τρεις γιγαντιαίες σημαίες, η πρώτη η ιστορική σημαία της Ακρόπολης που κρατούσαν αριστούχοι μαθητές των σχολείων μας, και οι άλλες δύο, η Γαλανόλευκη και η Σημαία της Κύπρου που κρατούσαν Κύπριοι φοιτητές και μέλη των κυπριακών συλλόγων της Νέας Υόρκης ομόρφυναν ακόμη περισσότερο την 5η Λεωφόρο.

Παρόντες και φέτος με τη συμμετοχή για πρώτη φορά της Flagstar Bank, στελέχη της ιστορικής «Atlantic Bank» [που ιδρύθηκε το 1926 ως θυγατρική της Τράπεζας Αθηνών, και στη συνέχεια της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και πουλήθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση το 2006 στη NYCB].

Με άρμα παρέλασαν ακόμη ο σύλλογος φίλων του Ολυμπιακού, το WABC με τον Τζον και τη Μάργκο Κατσιματίδη, -που ήταν μεταξύ των μεγάλων χορηγών της φετινής διοργάνωσης- και το «Joanna Sophia Foundation».

Δυναμική ήταν επίσης η συμμετοχή -με άρμα- της AHEPA με τον πρόεδρό της Σάββα Τσίβικο.

Πρώτο από τα τμήματα παρέλασε και φέτος το άρμα της «Miss Greek Independence», με την γλυκύτατη Κατερίνα Καρανδρίκα, «Μις Ελληνική Ανεξαρτησία 2024» και την ομάδα της, ενώ την παρέλαση έκλεισαν οι ιστορικές κοινότητες του Μανχάτταν, «Αγιος Γεώργιος Τροπαιοφόρος», «Αγιος Γεώργιος -Αγιος Δημήτριος» και «Ευαγγελισμός», ακολουθούμενοι από τους «Levendes Motorcycle Club» και την Αστυνομία της Νέας Υόρκης.   

Ικανοποιημένοι από τη φετινή διοργάνωση δήλωσαν ο πρόεδρος της Επιτροπής, Φίλιπ Κρίστοφερ και οι συμπρόεδροι Νομική Καστανά και Γιάννης Στρουμπάκης.

Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με δείπνο προς τιμήν των Ευζώνων και της Ομογένειας στο Terrace on the Park.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here