Home ΚΥΠΡΟΣ Κυπριακό: Στις 17 και 18 Μαρτίου η διευρυμένη συνάντηση στη Γενεύη

Κυπριακό: Στις 17 και 18 Μαρτίου η διευρυμένη συνάντηση στη Γενεύη

ΛΕΥΚΩΣΙΑ – [ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: GANP/ DIMITRIOS PANAGOS]

Στην Αθήνα μεταβαίνει το Σάββατο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, Κυριάκο Μητσοτάκη, με στόχο την προετοιμασία και τον συντονισμό των δύο κυβερνήσεων, ενόψει της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό που θα πραγματοποιηθεί στις 17 – 18 Μαρτίου στη Γενεύη.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύσουν ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής πλευράς, Μενέλαος Μενελάου κι άλλοι συνεργάτες του.

«Η Ελλάδα θα είναι παρούσα στη διευρυμένη συνάντηση, άρα, θεωρήσαμε ο Έλληνας Πρωθυπουργός και εγώ ότι είναι σημαντικό να γίνει αυτή η συνάντηση», είπε ο Πρόεδρος.

Αθήνα και Λευκωσία έλαβαν τις επίσημες προσκλήσεις του Γενικού Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών για τη διευρυμένη συνάντηση στη Γενεύη. Στην επιστολή του, ο Αντόνιο Γκουτέρες επισημαίνει ότι στόχος της συνάντησης είναι η ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την επίτευξη προόδου στο Κυπριακό. Όπως αναφέρεται, η συνάντηση θα ξεκινήσει με δείπνο στις 17 Μαρτίου και θα συνεχιστεί το πρωί της 18ης Μαρτίου με διμερείς επαφές. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της ολομέλειας των συμμετεχόντων στο κτήριο των Ηνωμένων Εθνών, Palais des Nations.

Η λεπτομερής ατζέντα της συνάντησης θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα. 

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε «Ετοιμαζόμαστε, έτσι ώστε, μεταβαίνοντας στη Γενεύη να προκύψει ένα θετικό αποτέλεσμα. Στόχος μας είναι ένας: η επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Crans-Montana, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Δεν συζητάμε οτιδήποτε άλλο.

Λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς εξελίξεις, τα όσα βλέπουμε σε σχέση με τη Ουκρανία, σε σχέση με την περιοχή μας –άκουσα και κάποιες δηλώσεις από τον Τούρκο Πρόεδρο σε σχέση με τα ευρωτουρκικά, ενημερώθηκα και από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο– αν υπάρξει ανταπόκριση από πλευράς Τουρκίας στο πλαίσιο που σας έχω προαναφέρει, τότε ναι, μπορούμε να προσδοκούμε για θετικές εξελίξεις.

Από δικής μας πλευράς θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, πάντα στο πλαίσιο που προανέφερα. Δεν συζητάμε την όποια άλλη μορφή λύσης ή τις οποιεσδήποτε κινήσεις ή μέτρα που αποσκοπούν σε παγίωση της κατοχής ή κτίσιμο υποδομής για άλλη μορφή λύσης του Κυπριακού».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here