Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ”Mythology escape room” για τους μαθητές του Ημερήσιου Σχολείου «Αργύριος Φάντης»

”Mythology escape room” για τους μαθητές του Ημερήσιου Σχολείου «Αργύριος Φάντης»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – GreekNews USA [Φωτογραφίες: Σχολείο Α. Φάντης]

Mία συναρπαστική εκπαιδευτική περιπέτεια έλαβε χώρα στις 6 Ιουνίου στο Ημερήσιο Ελληνοαμερικανικό Σχολείο “Αργύριος Φάντης” της κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλυν, βασισμένη στην Ελληνική Μυθολογία.

Πρόκειται για ένα βιωματικό δρώμενο που εμπνεύστηκαν οι εκπαιδευτικοί Βαγγέλης Χαζίρογλου και  Μερκούρης Μοσχοβής, προκειμένου με έναν συνδυασμό σχολικών ή γενικών γνώσεων και αθλητικών ασκήσεων, να κάνουν τη διδασκαλία της Μυθολογίας πιο ενδιαφέρουσα και ζωντανή για όλους τους μαθητές.

Έτσι, δημιούργησαν ένα κλαμπ σε συνεργασία με την υποδιευθύντρια κα Παναγιώτα Λιλικάκη για την υλοποίηση αυτής της ιδέας, με τη βοήθεια μιας ομάδας μαθητών και προς το τέλος συνέδραμαν σχεδόν όλοι οι Έλληνες  εκπαιδευτικοί του σχολείου.

Οι εμπνευστές του “Mythology Escape Room”, ο κ. Βαγγέλης Χαζίρογλου και ο κ. Μερκούρης Μοσχοβής μίλησαν στη Greek News USA για το εκπαιδευτικό αυτό παιχνίδι αλλά και για τα σχέδιά τους.

GN USA Χαίρομαστε για την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί για το εκπαιδευτικό παιχνίδι σας. Μπορείτε να μας πείτε πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα;

Βαγγέλης Χαζίρογλου: Καλησπέρα και ευχαριστώ για την συνέντευξη. Η ιδέα γεννήθηκε από κοινού με το  συνάδελφό καθηγητή φυσικής αγωγής, κο. Μερκούρη Μοσχοβή, Παρακολουθούσαμε ένα καθιερωμένο  σεμινάριο επιμόρφωσης στο σχολείο μας. Θέλαμε να κάνουμε το μάθημά μας πιο διαδραστικό και ενδιαφέρον για τους μαθητές μας. Έτσι σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε ένα παιχνίδι που θα περιλάμβανε θέματα Μυθολογίας, αλλά με έναν πιο ζωντανό και διασκεδαστικό τρόπο.

GN USA: Πόσο καιρό χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε αυτό το έργο;

Μερκούρης Μοσχοβής: Περίπου έξι μήνες σκληρής δουλειάς. Στο κλαμπ πήρε μέρος και ο συνάδελφος Θοδωρής Αλβανός ο διευθυντής της χορωδίας του σχολείου. Συναντιόμασταν όλοι μαζί με τους μαθητές, οι οποίοι έκαναν την έρευνα,  κάθε εβδομάδα στο σχολείο για να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε το παιχνίδι. Υπήρξε επίσης μεγάλη συμβολή και από τους άλλους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι πρόθυμα βοήθησαν στο τελικό στήσιμο του παιχνιδιού. Ο Τάσος Γεμεντζόπουλος, η Εύη Δημητριάδου και πολλοί άλλοι, ο καθένας ανάλογα με τον χρόνο που διέθετε μέσα στη γεμάτη μέρα του και ορισμένες φορές και μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου.

GN USA Μπορείτε να μας περιγράψετε πώς παίζεται το παιχνίδι;

Βαγγέλης Χαζίρογλου: Βεβαίως. Το παιχνίδι ονομάζεται “Mythology Escape Room”. Οι μαθητές εισέρχονται σε έναν λαβύρινθο γεμάτο με προκλήσεις, άθλους  και γρίφους εμπνευσμένους από την ελληνική μυθολογία και τα σχολικά μαθήματα. Το σχολικό κτήριο είναι το ταμπλό του παιχνιδιού και κάθε δωμάτιο αντιπροσωπεύει μια διαφορετική πρόκληση ή ένα μυθικό τέρας. Χρειάστηκαν ατέλειωτες ώρες για να συγκεντρωθούν όλες αυτές οι πληροφορίες και να γίνουν εικόνες, αντικείμενα και ήχοι. Οι μαθητές στο παιχνίδι έπρεπε να αντιμετωπίσουν τον Μινώταυρο, την Αράχνη, τη Χίμαιρα και άλλα τέρατα, αξιοποιώντας τις σχολικές τους γνώσεις. Έτσι, οι μαθητές έπρεπε να λύσουν προβλήματα και γρίφους, να συμπληρώσουν τις γνώσεις τους και να προχωρήσουν. Για παράδειγμα, ο Κύκλωπας, έχοντας εκ φύσεως μόνο ένα μάτι, ήταν πολύ καλός στο σημάδι. Το ίδιο κάνουμε κι εμείς όταν σημαδεύουμε: κλείνουμε το ένα μάτι για να εστιάσουμε καλύτερα στο στόχο μας, απομονώνοντας προσωρινά τη δεύτερη θεώρηση της πραγματικότητας ώστε να μην έχουμε διάσπαση προσοχής. Ωστόσο, ο Κύκλωπας, σύμφωνα με τις αναφορές στην Οδύσσεια, σκέφτεται με έναν μονοδιάστατο και απόλυτο τρόπο. Αυτή η μονοδιάστατη προσέγγιση τον καθιστά άκαμπτο στις απόψεις του. Αντίθετα, ο πολυμήχανος Οδυσσέας, με την εξαιρετική του ευφυΐα και ικανότητα να διακρίνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τον τρόπο σκέψης του Πολύφημου, καταφέρνει να τον ξεγελάσει επανειλημμένα, αποδεικνύοντας την υπεροχή της ευελιξίας και της στρατηγικής σκέψης απέναντι στην ακαμψία.

GN USA : Τι μαθαίνουν οι μαθητές συμμετέχοντας σε αυτό το παιχνίδι;

Βαγγέλης Χαζίρογλου: Το παιχνίδι είναι βασισμένο στο Problem-Based Learning (PBL). Οι μαθητές μαθαίνουν να συνεργάζονται, να αναλαμβάνουν ρόλους, να βελτιώνουν την επικοινωνία τους, να αξιολογούν τις επιδόσεις τους αλλά και να εργάζονται αυτόνομα και ανεξάρτητα κατά το δοκούν. Επίσης, αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη, εφαρμόζουν τις γνώσεις τους σε καθημερινά προβλήματα και αναπτύσσουν τη φαντασία τους. Είναι μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική εμπειρία που συνδυάζει γνώσεις φυσικής, χημείας, μαθηματικών, μουσικής και άλλων πεδίων, σε συνδυασμό με αθλητικές ασκήσεις.

GN USA: Πώς δέχθηκαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί σε αυτή την πρωτοβουλία;

Μερκούρης Μοσχοβής: Οι μαθητές ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι! Ανυπομονούσαν να συμμετάσχουν και έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και αφοσίωση. Σε διάφορους χώρους του σχολείου είχαν διαμορφωθεί περιοχές όπου οι μαθητές έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τις αθλητικές τους ικανότητες για να περάσουν τα εμπόδια. Η σωματική άσκηση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του παιχνιδιού, ενσωματώνοντας στοιχεία φυσικής αγωγής στη μαθησιακή διαδικασία. Οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί υποστήριξαν θερμά την πρωτοβουλία και συνέβαλαν ενεργά τις τελευταίες μέρες της προκειμένου το στήσιμο του παιχνιδιού να είναι έτοιμο στην ώρα του.  

GN USA: Έχετε σχέδια για το μέλλον; Σκοπεύετε να δημιουργήσετε περισσότερα τέτοια παιχνίδια;

Μερκούρης Μοσχοβής: Αυτή η εμπειρία μας έδειξε πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η διαδραστική μάθηση. Μας αρέσει να σχεδιάζουμε νέα εκπαιδευτικά παιχνίδια και δραστηριότητες, αγώνες, πάντα με στόχο να κάνουμε τη μάθηση διασκεδαστική και ουσιαστική.

Βαγγέλης Χαζίρογλου: Έτσι…. Όπως θα θυμάστε και στο παρελθόν, στο  σχολείο μας συνέχεια βρίσκουμε ευκαιρία να δημιουργούμε νέες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Το πρόγραμμα επικοινωνίας σχολείων “This is Sparta”, τα “κέρινα ομοιώματα” με ιστορικές αναφορές στην Επανάσταση του ΄21, θεματικές θεατρικές βραδιές και τόσα άλλα προγράμματα ή εκπαιδευτικά δρώμενα. 

GN USA: Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη και συγχαρητήρια για το εξαιρετικό έργο σας.

Μερκούρης Μοσχοβής: Εμείς ευχαριστούμε. Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για οτιδήποτε νεότερο. Καλό καλοκαίρι

Βαγγέλης Χαζίρογλου: Είναι χαρά μας να προσφέρουμε ό,τι το καλύτερο στους μαθητές μας χρησιμοποιώντας διασκεδαστικούς και δημιουργικούς τρόπους. Καλή συνέχεια και στο δικό σας έργο. Καλό καλοκαίρι.