Home ΚΥΠΡΟΣ Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δέχθηκε την εφηβική ομάδα των Ελευθερίων – Παγκυπρίου της...

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δέχθηκε την εφηβική ομάδα των Ελευθερίων – Παγκυπρίου της Νέας Υόρκης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχεται παιδιά της Oμογένειας - μέλη της Ποδοσφαιρικής Ομάδας Παγκύπριος-Ελευθέρια Νέας Υόρκης, μαζί με συνοδούς τους. Φωτογραφίες: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

ΛΕΥΚΩΣΙΑ – GreekNews USA

Τους νεαρούς ποδοσφαιριστές της ομάδας «Ελευθερία – Παγκύπριος» που βρίσκονται τις ημέρες αυτές στην Κύπρο στο πλαίσιο του ετήσιου εκπαιδευτικού ταξιδιού τους στη γη των προγόνων τους, δέχθηκε σήμερα Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Πρόκειται για 18 μέλη της ομάδας U-16, τους οποίους συνοδεύουν οι προπονητές τους Στηβ Μπατάλας και Μπίλυ Αντωνίου, γονείς, αλλά και ο πρόεδρος των Παιδικών Ομάδων «Ελευθερία – Παγκύπριος», Νίκος Τζιάζας.

Στο καλωσόρισμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ευχαριστίες για όλα όσα κάνει η Ομογένεια για την Κύπρο και διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Πολιτεία θα σταθεί αρωγός για τη συνέχιση αυτών των επισκέψεων παιδιών δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενεάς στην Κύπρο.

Σημείωσε επίσης ότι ο ίδιος διατηρεί οικογενειακούς και φιλικούς δεσμούς με άτομα που διαβιούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και έζησε, όπως είπε, ένα σημαντικό μέρος της ζωής του, ενώ πρόσθεσε ότι μέσα από τις επαφές του με την Ομογένεια στις ΗΠΑ έμαθε να αγαπά περισσότερο την Κύπρο.

Επισήμανε ακόμα ότι ο ίδιος γνωρίζει πόσο σημαντικό έργο επιτελούν οι Παιδικές Ομάδες «Ελευθερία -Παγκύπριος» και μάλιστα χωρίς να αναμένουν οποιοδήποτε αντάλλαγμα. «Τα κάνετε όλα αυτά μόνο μέσα από την αγάπη σας για τον τόπο μας και μακάρι να ακολουθούν όλοι το παράδειγμα σας», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.  

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των Παιδικών Ομάδων «Ελευθερία – Παγκύπριος», Νίκος Τζιάζας, αφού εξήρε το έργο του κ. Χριστοδουλίδη, τον οποίο γνωρίζει, όπως είπε, από το 1993, επισήμανε την τεράστια σημασία που έχει για την Ομογένεια να επισκέπτονται τα παιδιά της την Κύπρο.

Κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην πορεία των Παιδικών Ομάδων, ο κ. Τζιάζας ανέφερε ότι  ιδρύθηκαν το 1981 από τον Μάικλ Λεάνδρου, ο οποίος επίσης συνοδεύει τα παιδιά, και ομογενείς γονείς, σε μια προσπάθεια τα Ελληνόπουλα μέσω του ποδοσφαίρου να αξιοποιούν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους και να αποφεύγουν τις κακές συναναστροφές.

Τόνισε δε ότι από την ίδρυσή τους μέχρι και σήμερα, οι Παιδικές Ομάδες παραμένουν οι πολυπληθέστερες και οι πιο δυναμικές, με περίπου 300 παιδιά, αγόρια και κορίτσια, ηλικίας 5-17 ετών.   

Αναφέρθηκε ακόμη στο πρόγραμμα υποτροφιών των Ομάδων του Παγκυπρίου για τους εφήβους που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο για τις σπουδές τους στο Πανεπιστήμιο αλλά και για την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας, ενώ δώρισε στον κ. Χριστοδουλίδη μια φανέλα της ομάδας με το νούμερο 9.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγώντας τα παιδιά στους χώρους του Προεδρικού Μεγάρου – περιλαμβανομένου και του Γραφείου του – προέβη σε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στα τραγικά γεγονότα του 1974.

Τα παιδιά και οι συνοδοί τους βρίσκονται στην Κύπρο από τις 16 Φεβρουαρίου με σκοπό την επαφή και γνωριμία τους με την μαρτυρική Μεγαλόνησο και τις τοπικές της παραδόσεις, αλλά και για τη συμμετοχή τους σε αγώνες ποδοσφαίρου με τοπικές παιδικές ομάδες.

Στο πλαίσιο της παρουσίας τους στην Κύπρο, τα μέλη της αποστολής συναντήθηκαν ακόμη με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Γεώργιο, την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, ξεναγήθηκαν στην παλιά πόλη της Λευκωσίας και την Πράσινη Γραμμή, ενώ επισκέφθηκαν μνημεία, όπως τα Φυλακισμένα Μνήματα.