Home Church & Religion Παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Ντένβερ Ησαϊας

Παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Ντένβερ Ησαϊας

Photo: GOA/ DIMITRIOS PANAGOS

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – GreekNews USA

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποδέχθηκε σήμερα -κατά τη δεύτερη μέρα εργασιών της υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου- την παραίτηση που υπέβαλε ο Μητροπολίτης Ντένβερ κ. Ησαϊας, τον οποίο και εξέλεξε νέο Μητροπολίτη Λύστρων, ενώ κήρυξε σε χηρεία την Ιερά Μητρόπολη Ντένβερ.  

Τον Μητροπολίτη Ντένβερ κ. Ησαϊα επισκέφθηκε την περασμένη Πέμπτη ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στην Ιερά Μονή Αρχαγγέλων στο Τέξας όπου εγκαταβιώνει τον τελευταίο καιρό και έλαβε την παραίτησή του, την οποία και διαβίβασε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Η κατάσταση που επικρατεί στην Ιερά Μητρόπολη Ντένβερ απασχόλησε την τελευταία συνεδρία της  Επαρχιακής Συνόδου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής που συνήλθε στις 14-15 Μαρτίου στο Μπόκα Ρατόν της Φλόριντα, η οποία «απεφάσισε ομοφώνως όπως ζητήσει την επί του προκειμένου οδηγία της Μητρός Εκκλησίας».

Στη σημερινή της συνεδρία η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως αναφέρεται στο σχετικό ανακοινωθέν μετά το πέρας των εργασιών της,

« α) ἀπεδέξατο τήν ὑπό τοῦ Σεβ. Ἀρχιεπισκόπου Ἀμερικῆς κ. Ἐλπιδοφόρου διαβιβασθεῖσαν παραίτησιν τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ντένβερ κ. Ἠσαΐου, κηρύξασα τήν Ἱεράν Μητρόπολιν ταύτην ἐν χηρείᾳ, καί

β) προὐχώρησεν εἰς πλήρωσιν τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Λύστρων, διά τῆς ἐκλογῆς εἰς αὐτήν τοῦ πρῴην Ντένβερ κ. Ἠσαΐου.»

Στο μεταξύ, συγκίνηση έχει προκαλέσει τόσο στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο όσο και σε όλη την Ιεραρχία, τον κλήρο και τον λαό της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ιδιαίτερα δε της Ιεράς Μητροπόλεως Ντένβερ την οποία ποιμαίνει εδώ και 32 χρόνια, η υποβολή της παραίτησης του Σεβασμιωτάτου κ. Ησαΐα.  

«Αποχαιρετώντας από την ενεργό υπηρεσία τον πολιό και εκλεκτό Ιεράρχη μας Σεβ. κ. Ησαΐα, ασπάσθηκα την παρελθούσα Πέμπτη την δεξιά του στην Ιερά Μονή των Ταξιαρχών Kendalia Τέξας όπου εφησυχάζει από καιρού και τον ευχαρίστησα για την πολυετή και πολύτιμη υπηρεσία και προσφορά του στην Αρχιεπισκοπή μας από κάθε θέση, στην οποία τον κάλεσε εκάστοτε η Εκκλησία. Εύχομαι ο Κύριος να τον πολυετεί έτι περαιτέρω, με υγεία ακατάβλητη και να μας φωτίσει να εκλέξουμε αντάξιο διάδοχό του»», ανέφερε σε δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος.

Κατόπιν τούτου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, «ο Σεβ. κ. Ελπιδοφόρος θα συγκαλέσει, κατά την τάξη και σύμφωνα με τις διατάξεις του εν ισχύι Συντάγματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη, ώστε να ορισθεί Τοποτηρητής της χηρευούσης, πλέον, Ιεράς Μητροπόλεως Ντένβερ και ώστε εντός 40 ημερών να καταρτισθεί το τριπρόσωπο, το οποίο θα υποβληθεί στον Οικουμενικό Πατριάρχη για την ανάδειξη του νέου ποιμενάρχου της εν λόγω Ιεράς Μητροπόλεως».