Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Προβολή του ντοκιμαντέρ «Βενιζέλος: Ο Αγώνας για τη Μικρά Ασία» στο Πανεπιστήμιο...

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Βενιζέλος: Ο Αγώνας για τη Μικρά Ασία» στο Πανεπιστήμιο Georgetown

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – GreekNewsUSA

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Πανεπιστήμιο Georgetown στην Ουάσιγκτον έγινε το βράδυ της Πέμπτης 13 Μαρτίου η προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Βενιζέλος: Ο Αγώνας για τη Μικρά Ασία».

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Παράρτημα του Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” στην Αμερική, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Georgetown, το Παράρτημα της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής της ευρύτερης περιοχής της Ουάσινγκτον, D.C., και τον Ελληνικό Σύλλογο του Georgetown, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας.

Η καθηγήτρια Ισμήνη Λαμπ, Διευθύντρια των Νεοελληνικών Σπουδών στο Georgetown – του μακροβιότερου συνεχόμενου προγράμματος Ελληνικών Σπουδών στη Βόρεια Αμερική – καλωσόρισε το κοινό.

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής, Νταϊάν Κουναλάκη, επισήμανε ότι «η κληρονομιά του Ελευθερίου Βενιζέλου αποτελεί αληθινή απόδειξη ηγεσίας και διπλωματίας που αντέχει στον χρόνο», τονίζοντας πως όλα τα μέλη της Παγκρητικής νιώθουν υπερηφάνεια για την εξαιρετική ηγεσία του Κρητικού ηγέτη.

«Είναι αξιοσημείωτο να βρισκόμαστε εδώ, στο Πανεπιστήμιο Georgetown, έναν εκπαιδευτικό ίδρυμα θεσμό που έχει αναδείξει εξαιρετικούς πολιτικούς ηγέτες, για να μιλήσουμε για έναν σπουδαίο ηγέτη και πολιτικό, τον Ελευθέριο Βενιζέλο», ανέφερε στο καλωσόρισμά του ο πρόεδρος του Ιδρύματος Βενιζέλος στις ΗΠΑ και Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, Νίκος Καστρινάκης.   

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Καστρινάκης τίμησε τον κ. Γιώργο Μαραφάτσο για την υποστήριξή του στην αποκατάσταση του αγάλματος του Ελευθερίου Βενιζέλου στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον.

Ο καθηγητής Κρίστοφερ Λαμπ, συγγραφέας (με την καθηγήτρια Ισμήνη Λαμπ) του The Gentle American: George Horton’s Odyssey and His True Account of the Smyrna Catastrophe, παρουσίασε ευρήματα από τη δεκαετή έρευνά του για τον Τζορτζ Χόρτον, τον Αμερικανό πρόξενο στη Σμύρνη κατά την καταστροφή της πόλης.

Τα σχόλιά του πρόσφεραν πολύτιμες ιστορικές οπτικές, προσδίδοντας περαιτέρω πλαίσιο στα θέματα του ντοκιμαντέρ. Μετά την προβολή, το κοινό συμμετείχε με ενθουσιασμό σε συζήτηση, υποβάλλοντας ερωτήσεις τόσο για τα ιστορικά γεγονότα που παρουσιάστηκαν όσο και για την αποστολή του Ιδρύματος Βενιζέλος.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η Πρέσβυς της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Κατερίνα Νασσίκα, αναφέρθηκε στην προσωπική σύνδεση της οικογένειας της, αποκαλύπτοντας ότι ο παππούς της είχε την τιμή να φιλοξενήσει τον Ελευθέριο Βενιζέλο στο σπίτι του κατά τη διάρκεια της εκστρατείας των Βαλκανικών Πολέμων.

Παρέστησαν επίσης ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Ευάγγελος Σάββα, ο Πρόξενος της Ελλάδας, Μιχάλης Σκοπελίτης, ο Ανδρέας Μανάτος, ο πρόεδρος του AHI, Νίκος Λαριγκάκης, η Θεοδώρα Πετράκη από το τοπικό Παράρτημα της Παγκρητικής Ένωσης.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με δεξίωση που παρέθεσε το Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Georgetown, δίνοντας στους παρευρισκομένους την ευκαιρία να συνεχίσουν τις συζητήσεις και τους προβληματισμούς τους σχετικά με αυτήν την καθοριστική ιστορική περίοδο.

Η ταινία σε σκηνοθεσία του Νίκου Δαυγάνα, μια παραγωγή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, που βασίζεται στο βιβλίο «Ελευθέριος Βενιζέλος: Ο Άνθρωπος, ο Ηγέτης» του Διευθυντή του Ιδρύματος, κ. Νίκου Παπαδάκη-Παπαδή, ζωντανεύει την εξαιρετική πορεία του Ελευθερίου Βενιζέλου, ενός από τους σημαντικότερους ηγέτες της σύγχρονης Ελλάδας.

Μέσα από δραματοποιημένες σκηνές, σπάνιο αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις ειδικών, η ταινία αποτυπώνει γλαφυρά την ηγεσία του κατά την καθοριστική δεκαετία των Βαλκανικών Πολέμων, του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Συνθήκης της Λωζάννης το 1923.