Home ΥΓΕΙΑ/ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Σήμερα η ολική έκλειψη Ηλίου

Σήμερα η ολική έκλειψη Ηλίου

Photo: GANP/ Dimitrios Panagos

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ –

Εκατομμύρια άνθρωποι σε ένα μεγάλο μέρος της κεντρικής και της βόρειας Αμερικής έχουν σήμερα την ευκαιρία να θαυμάσουν την ολική έκλειψη Ηλίου.

Το μονοπάτι της έκλειψης ξεκινά από τον Ειρηνικό Ωκεανό, διασχίζει το Μεξικό και συνεχίζει στις ΗΠΑ περνώντας από το Τέξας, συνεχίζοντας βορειοανατολικά και περνώντας στη συνέχεια και από τον Καναδά.

Κατά τη διάρκεια της ολικότητας, όταν ο μαύρος δίσκος της Σελήνης παίρνει τη θέση του Ήλιου, ο ουρανός θα σκοτεινιάσει σαν να είναι αυγή ή σούρουπο και οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν το στέμμα του Ήλιου, την εξώτερη ατμόσφαιρα του Ήλιου. Η φάση αυτή μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τέσσερα λεπτά. Έξω από τη διαδρομή ολικότητας, οι άνθρωποι στις όμορες περιοχές θα έχουν την ευκαιρία να δουν μια μερική έκλειψη Ηλίου.

Σύμφωνα με τη NASA, περίπου 31,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κατά μήκος του μονοπατιού της έκλειψης, ενώ συνολικά πάνω από 300 εκατομμύρια άτομα θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν έστω και μερική έκλειψη. Η NASA έχει προγραμματίσει ζωντανή κάλυψη της έκλειψης σήμερα από τις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδας και για τρεις ώρες από τοποθεσίες σε όλες τις ΗΠΑ.

Η NASA παρέχει ζωντανή κάλυψη της έκλειψης από την ιστοσελίδα της https://www.nasa.gov/nasatv/ με σχολιασμό και από τη σελίδα της στο YouTube https://www.youtube.com/watch?v=J5j95RUSLd8 με εικόνα μόνο από τηλεσκόπια.

Η επόμενη ολική έκλειψη Ηλίου αναμένεται στις 12 Αυγούστου 2026 και θα είναι ορατή από την Ισλανδία, την Πορτογαλία, τη Ρωσία και την Ισπανία.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here