ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – του Πέτρου Κασφίκη
Την ευκαιρία να συστηθεί ευρύτερα στην ελληνοαμερικανική κοινότητα είχε η υποψήφια Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νιόβη Χριστοπούλου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Rubin Museum of Art στο Μανχάταν. Η κ. Χριστοπούλου είναι η μόνη υποψήφια στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας που προέρχεται από την ελληνοαμερικανική κοινότητα.
Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης εκδήλωσης, οι ομογενείς είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την υποψήφια Ευρωβουλευτή, να ενημερωθούν για την επιστολική ψήφο και να συζητήσουν για θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινότητα.
Την Νιόβη Χριστοπούλου παρουσίασε η κ. Μαριλένα Χριστοδούλου, πρόεδρος του Rubin Museum of Art.
Ακολουθεί η συνέντευξη της Νιόβης Χριστοπούλου στην Greek News USA
Είστε υποψήφια στις επικείμενες Ευρωεκλογές, η μοναδική στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας από την ελληνική κοινότητα στις ΗΠΑ. Θέλετε να μας μιλήσετε για το πως βρεθήκατε στη Νέα Υόρκη και για την προσωπική και επαγγελματική διαδρομή σας;
Με μεγάλη μου χαρά! Είναι μια διαδρομή με αρκετές μετακινήσεις και προσωπικούς σταθμούς κατά την διάρκεια της οποίας βίωσα δραματικά γεγονότα στην Αμερική, όπως η τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, αλλά και στην Ελλάδα (είσοδος στην Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση) και οικονομικές κρίσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού…. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα όπου και σπούδασα στη Νομική Σχολή Αθηνών. Ήρθα στη Νέα Υόρκη το 1997 για να κάνω μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική Σχολή του Columbia (LL.M.), εργάσθηκα σε δικηγορική εταιρία στην Ουάσιγκτον στον χώρο του τηλεπικοινωνιακού δικαίου και επέστρεψα στο Columbia για να συνεχίσω τις σπουδές μου (J.D. με διάκριση). Μετά από χρόνια εμπειρίας σε μεγάλες δικηγορικές εταιρίες ως δικηγόρος συγχωνεύσεων και εξαγορών, συνεργάστηκα με νεοφυείς επιχειρήσεις και κατόπιν με τον κολοσσό της Amazon, όπου και επικεντρώθηκα στα προϊόντα χρηματοοικονομικής καινοτομίας (fintech) της εταιρίας. Επί του παρόντος ασχολούμαι με συμβουλευτική και επενδύσεις σε προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης αλλά και ψηφιακής τεχνολογίας γενικότερα. Έζησα στην Βαλτιμόρη και την Ουάσιγκτον αλλά ρίζωσα στη Νέα Υόρκη όπου και δημιούργησα την οικογένειά μου.
Ανήκετε σε μια νεότερη γενιά επαγγελματικών που εμπλούτισαν τα τελευταία χρόνια την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Ποια είναι η σχέση σας με την ομογένεια;
Η οικογένεια μου είναι ένα από τα κύτταρά της ομογένειας, αφού και οι δυο μου γιοί γεννήθηκαν και μεγαλώνουν στη Νέα Υόρκη. Εκκλησιαζόμαστε συχνά στον Καθεδρικό Ναό της Νέας Υόρκης όπου οι γιοί μου πάνε και στο Sunday school, συχνά βοηθάνε στο ιερό τον πατέρα Χρυσόστομο, και συμμετέχουν σε όλες τις εξαιρετικές πρωτοβουλίες της κ. Effie Doscas στις μεγάλες γιορτές. Κάθε χρόνο συμμετέχουμε με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια στην Ελληνική παρέλαση! Πριν την πανδημία, ήμουν στο διοικητικό συμβούλιο του Hellenic American Bankers’ Association, το Hellenic American Chamber of Commerce, και το Carnegie Council for Ethics in International Affairs. Είμαι ενεργό μέλος του Ελληνικού παραρτήματος του International Chamber of Commerce αλλά και του Columbia Business School Alumni Club of NY όπου και έχω διοργανώσει εκδηλώσεις για την Ελλάδα. Συμμετέχω ως μέντορας σε διάφορα προγράμματα που υποστηρίζουν Ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως το accelerator του Οικονομικού Παν/ου Αθηνών κα.
Η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει όλο και περισσότερες πτυχές της ζωή μας και εκτιμάται ότι θα χρειαστεί όλο και μεγαλύτερη παρέμβαση για να διαμορφωθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο. Με βάση την επαγγελματική πορεία σας τι πιστεύτε ότι θα μπορούσατε να συνεισφέρετε εάν τελικά εκλεγείτε ευρωβουλευτής
Το Ευρωκοινοβούλιο έχει αναπτύξει πρόσφατα έντονη νομοθετική και ρυθμιστική δραστηριότητα γύρω από τις ψηφιακές τεχνολογίες αλλά και την τεχνητή νοημοσύνη αφού ψήφισε το AI Act στις 13 Μαρτίου αυτού του χρόνου. Η ΕΕ μέχρι τώρα έχει στενή συνεργασία με τις αντίστοιχες αρχές των ΗΠΑ μέσω του US-EU Technology Council και ελπίζω ότι αυτή η διατλαντική συνεργασία θα συνεχιστεί μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Μπορώ να συνεισφέρω την πολύτιμη εμπειρία που απέκτησα στις ΗΠΑ στην τεχνολογία, μια εμπειρία που εκτιμάται ιδιαίτερα στην Ευρώπη αφού οι ΗΠΑ ηγούνται στην τεχνολογική ανάπτυξη, αν και η ΕΕ προηγείται στις νομοθετικές πρωτοβουλίες. Ως προς την ανάπτυξη στην Ελλάδα, το πρόγραμμα της ψηφιακής Ευρώπης (Digital Europe Programme) διαθέτει σημαντικές ενισχύσεις για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θα πρέπει να διαπραγματευθούμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για την χώρα μας στο πλαίσιο παρόμοιων προγραμμάτων που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη.
Φέτος θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το μέτρο της επιστολικής ψήφου. Πως πιστεύτε ότι θα επηρεάσει τις εκλογές και ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στην ελληνοαμερικανική κοινότητα;
Το μήνυμα είναι ένα για όσους έχουν ελληνικά διαβατήρια – εγγραφείτε στο https://epistoliki.ypes.gov.gr/login. Είναι απλή και γρήγορη διαδικασία. Είναι μια γιορτή δημοκρατίας σε οικουμενικό επίπεδο για τον Eλληνισμό, μια μοναδική ευκαιρία να δείξουμε την δύναμη και την σύνδεση της ελληνικής ομογένειας με την Ελλάδα. Πραγματικά, τί μοναδική ευκαιρία για την ομογένεια όχι μόνο στην Αμερική, αλλά και την Αυστραλία, και τον υπόλοιπο κόσμο να δώσει το παρόν και να ανοίξει ένα παράθυρο σε ένα φόρουμ με τεράστιο αντίκτυπο για τα ελληνικά συμφέροντα- το Ευρωκοινοβούλιο, την κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Είναι μια ιστορική στιγμή που δίνει τη δυνατότητα στην ομογένεια να αναδείξει εκπροσώπους με παρουσία στις ΗΠΑ ή αλλού, όπως εγώ, που μπορούν να μεταφέρουν τον σφυγμό και τις ανάγκες της ομογένειας με αμεσότητα. Θέλω να δω την διαδικασία της επιστολικής να γίνει μια συμμετοχική γιορτή για τον Eλληνισμό ανά τον κόσμο.