ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, NY – Greek News USA
[Φωτογραφίες: GANP/ DIMITRIS PANAGOS]
Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε το απόγευμα σήμερα, Τρίτη 25 Φεβρουαρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα οργανωτικά και διαρθρωτικά του διεθνούς οργανισμού ενόψει και της ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον ερχόμενο Μάιο, αλλά και η επικείμενη πενταμερής διάσκεψη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το Κυπριακό στη Γενεύη τον Μάρτιο κυριάρχησαν στην «πολύ εκτενή», όπως είπε, συζήτηση που είχαν με τον Γενικό Γραμματέα.
«Και βεβαίως τις μεγάλες εξελίξεις στον κόσμο, στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, αλλά και σε όλες τις πλευρές του κόσμου, όπου υπάρχουν ένοπλες συρράξεις και μείζονες κρίσεις για τις οποίες ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών είναι σε θέση να προσφέρει ουσιαστικές υπηρεσίες», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών σε δήλωσή του στην ΕΡΤ και τους Έλληνες ανταποκριτές μετά το πέρας της συνάντησης με τον κ. Γκουτέρες.

Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη ο κ. Γεραπετρίτης έλαβε μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία και την Μέση Ανατολή, ενώ κήρυξε επίσημα, σε ειδική εκδήλωση στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, την έναρξη της θητείας της Ελλάδας -ως Μη Μόνιμο Μέλος- στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
«Σημαντική στιγμή για την Ελλάδα η πρώτη παρουσία μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ως εκλεγμένο μέλος, σε μια εξαιρετικά δύσκολη και σύνθετη εποχή για ολόκληρη την ανθρωπότητα», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.
«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε χθές, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας, για τα θέματα της Ουκρανίας. Η Ελλάδα κράτησε τη στάση αρχής, την οποία τηρεί πάντοτε. Επιδιώκουμε μια λύση, η οποία θα είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο, θα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Και για τον λόγο αυτό η στάση μας μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ήταν προς την κατεύθυνση αυτή», σημείωσε.

«Είχαμε επίσης σήμερα την ευκαιρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να συζητήσουμε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Οι προσδοκίες, οι οποίες δημιουργούνται από την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και στον Λίβανο, τα επόμενα βήματα, τα οποία θα πρέπει να τηρηθούν και ιδίως η πιστή τήρηση της συμφωνίας εκεχειρίας με τη μετάπτωση στη δεύτερη φάση για την απελευθέρωση του συνόλου των ομήρων που κρατούνται, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε για την επόμενη μέρα, η οποία θα οδηγήσει στην ανοικοδόμηση της Γάζας, στην επιστροφή των ανθρώπων στις εστίες τους, καθώς επίσης και στην πολιτική επίλυση με τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους», πρόσθεσε.
«Η Ελλάδα», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, «βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς πολυμέρειας, της διεθνούς διπλωματίας με ισχυρό αποτύπωμα και πάνω απ’ όλα με αρχές. Η Ελλάδα είναι η χώρα εκείνη, η οποία στηρίζει το διεθνές δίκαιο. Είναι η χώρα, η οποία συνομιλεί με όλους. Είναι η γέφυρα Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου. Και θα παραμείνουμε στην αιχμή των διεθνών γεγονότων για να προσφέρουμε τις δικές μας υπηρεσίες, αλλά να ενισχύσουμε και το αποτύπωμα της χώρας μας».