Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Α. Κατσανιώτης: “Η Ελληνική κοινότητα του Σικάγο αποτελεί ζωντανό κύτταρο του Οικουμενικού...

Α. Κατσανιώτης: “Η Ελληνική κοινότητα του Σικάγο αποτελεί ζωντανό κύτταρο του Οικουμενικού Ελληνισμού”

ΣΙΚΑΓΟ – “Η Ελληνική κοινότητα του Σικάγο αποτελεί ζωντανό κύτταρο του Οικουμενικού Ελληνισμού. Διατηρεί τις παραδόσεις, προοδεύει και μεταλαμπαδεύει τις αξίες της παιδείας και του πολιτισμού μας στις νέες γενιές”, δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Ανδρέας Κατσανιώτης, ολοκληρώνοντας την περιοδεία που πραγματοποίησε στο Σικάγο των ΗΠΑ από τις 5 – 9 Νοεμβρίου.

Κατά την παραμονή του ο Υφυπουργός είχε συναντήσεις με πολιτικούς, ακαδημαϊκούς, εκκλησιαστικούς και οικονομικούς παράγοντες της Ελληνικής Κοινότητας και επισκέφθηκε ελληνοαμερικάνικα εκπαιδευτικά και κοινωφελή ιδρύματα. 

Ο κ. Κατσανιώτης επισκέφθηκε την έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Σικάγου όπου ενημερώθηκε από τον  Μητροπολίτη Σικάγου κ. Ναθαναήλ για το σημαντικό έργο που επιτελεί η Μητρόπολη σε φιλανθρωπικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό επίπεδο διαφυλάσσοντας και προάγοντας τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία.

“Σεβασμιώτατε, με πίστη στην παράδοση και σεβόμενος την παρακαταθήκη που σας άφησε ο αείμνηστος προκάτοχός σας, καταφέρατε με προσωπικό κόπο και τη βοήθεια των συνεργατών σας να προχωρήσετε σε σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού της δράσης της Μητρόπολης. Είναι σαφές άλλωστε πως οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν συσπείρωση και ομόνοια στις τάξεις του Ελληνισμού και οι ενέργειές σας συμβάλλουν τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση”, είπε στον Σεβασμιώτατο κατά το καλωσόρισμά του  την Κυριακή 6 Νοεμβρίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Σικάγο.  

Ο κ. Κατσανιώτης είχε επίσης την ευκαιρία να επισκεφθεί το ομογενειακό σχολείο του “Αγίου Ιωάννη Βαπτιστή” στο Des Plaines, το οποίο μεταλαμπαδεύει, όπως είπε, τις αξίες της Ελληνικής παιδείας και του πολιτισμού στις νέες γενιές, ενώ περιηγήθηκε και στις εγκαταστάσεις του Ελληνοαμερικανικού Κέντρου φροντίδας ηλικιωμένων (Greek American Rehabilitation and Care Centre) στο Wheeling, IL από την πρόεδρό του Ελένη Μπούση.  

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών είχε παράλληλα συναντήσεις με μέλη της Ελληνικής κοινότητας του Σικάγο τα οποία δραστηριοποιούνται στην πολιτική και αυτοδιοικητική ζωή των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, είχε συνομιλία με την Ελληνικής καταγωγής Υπουργό Οικονομικών της κομητείας Cook, Μαρία Πάππα, για την ανάληψη κοινών δράσεων που θα ενισχύσουν τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, τον Δήμαρχο της πόλης Niles, Γιώργο Αλπογιάννη, ενώ είχε επικοινωνία με τον κ. Αλέξη Γιαννούλια, προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογή του ως Υπουργός Εσωτερικών του Ιλινόι.

Κατά την παραμονή του στο Σικάγο, ο κ. Κατσανιώτης συναντήθηκε επίσης με τον Εντι Ζεμενίδη, εκτελεστικό διευθυντή του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) το οποίο προωθεί και στηρίζει στις ΗΠΑ τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας.

Ο Υφυπουργός είχε επίσης συναντήσεις με εκπροσώπους της επιστημονικής, ερευνητικής και ακαδημαϊκής ζωής του Σικάγο όπως ο Διευθυντής του Ογκολογικού Κέντρου Robert H. Lurie, του Πανεπιστημίου Northwestern Λεωνίδας Πλατανιάς και η Διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σικάγο Αναστασία Γιαννακίδου.

Ο κ. Κατσανιώτης είχε επαφές με τους ομογενείς επιχειρηματίες Γιάννη Καμπά και Νίκο Σταυρόπουλο, ιδρυτές της εταιρείας EMPIST η οποία δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα, με τον ύπατο αντιπρόεδρο του ΑΧΕΠΑ, Λούις Ατσαβέ τους εκπροσώπους Ελληνοαμερικανικών Ενώσεων ενώ επισκέφθηκε το “National Hellenic Museum” και το Ελληνικό Κέντρο Ερευνών για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο.

Τέλος, ο Γενικός Πρόξενος στο Σικάγο Εμμανουήλ Κουμπαράκης παρουσίασε στον Υφυπουργό Εξωτερικών το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής επισκεπτών που λειτουργεί στο Ελληνικό Προξενείο και τον ενημέρωσε για την πορεία υλοποίησης των ψηφιακών εφαρμογών που προωθεί το Υπουργείο Εξωτερικών για τις διπλωματικές αρχές.