ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ –
Σε κλίμα ενότητας και αισιοδοξίας αλλά υπό την σκιά των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή που έγιναν αιτία να αναχωρήσει εσπευσμένα για την Αθήνα ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, πραγματοποιήθηκε το δείπνο των Τελεταρχών της παρέλασης το βράδυ του Σαββάτου 13 Απριλίου στο Χίλτον.
«Πάντα λέω στις ομιλίες μου ότι η Ελλάδα δεν είναι ευλογημένη στην τοποθεσία της στη γεωγραφία. Βρισκόμαστε σε μια περιοχή με κρίσεις που συμβαίνουν ξανά και ξανά», τόνισε ο κ. Δένδιας, παραλαμβάνοντας την τιμητική διάκριση ως Μέγας Τελετάρχης, και ευχαριστώντας τους διοργανωτές της παρέλασης, τονίζοντάς τους πόσο περήφανη είναι η μητέρα πατρίδα, Ελλάδα, για τα απόδημα παιδιά της.
«Ο θρίαμβος του Ελληνισμού είναι η Επανάσταση του 1821, η 25η Μαρτίου. Η τραγωδία του Ελληνισμού είναι η εισβολή στην Κύπρο και η τουρκική κατοχή. Στη μακρά μας Ιστορία, ο Ελληνισμός έχει ζήσει και θριάμβους και τραγωδίες και είναι υποχρέωσή μας στη μνήμη των προγόνων μας και να θυμόμαστε και να τιμάμε και να επιμένουμε», τόνισε ο κ. Δένδιας.
Ο δύο φορές πρωταθλητής του NFL, Γιώργος Καρλαύτης, χαρακτήρισε την επιλογή του ως τελετάρχη ως την μεγαλύτερη τιμή της ζωής του, ενώ ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αλέξης Βαφεάδης, υπογράμμισε τη συμβολή των ομογενών στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.
Ο κ. Βαφεάδης ανέγνωσε μήνυμα του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, στο οποίο τονίζεται ότι η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Μήνυμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη
Στο μήνυμά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι η απόφαση της επιτροπής παρελάσεως να αφιερώσει τη φετινή παρέλαση στον αγώνα ενάντια στα 50 χρόνια κατοχής της μισής Κύπρου από τον Τούρκο εισβολέα, «αποτελεί τρανταχτή απόδειξη όχι μόνο του κοινού ιστορικού μας θυμικού, αλλά και της κοινής μας δέσμευσης προς τον αγώνα για ελευθερία της Κύπρου», ενώ πρόσθεσε ότι η εκτυλισσόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή και ο πόλεμος στη Γάζα, έχουν επανατοποθετήσει την Κύπρο στη διεθνή σκακιέρα.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η ομογένεια της Μείζονος Νέας Υόρκης τιμά καθηκόντως το θρυλικό έπος της Επανάστασης των Ελλήνων κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας, σημειώνοντας ότι «δεν είναι καθόλου κοινότυπο να υπενθυμίζουμε κάθε φορά ότι το 1821 αποτελεί σταθμό όχι μόνο της ελληνικής ιστορίας αλλά και της ιστορίας ολόκληρης της Ευρώπης».
Χαιρετισμοί
Μηνύματα για την ενότητα της Ομογένειας, στήριξη της Ελλάδας και συνέχιση του αγώνα για την τελική δικαίωση της Κύπρου εμπεριείχαν σχεδόν όλοι οι χαιρετισμοί.
Ξεχώρισε ιδιαίτερα η στιγμή που ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, Φίλιπ Κρίστοφερ, ο οποίος συντόνισε και φέτος το πρόγραμμα, κάλεσε στο βήμα τον ομοσπονδιακό βουλευτή Ρόμπερτ Μενέντεζ Τζούνιορ, γιο του φιλέλληνα γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με δικαστικές περιπέτειες.
«Εμείς οι Ελληνες έχουμε φιλότιμο και δεν ξεχνάμε το όνομα Μενέντεζ», είπε ο Φίλιπ Κρίστοφερ, ενώ ο Ρόμπερτ Μενέντεζ Jr. τόνισε πως «δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τι έγινε πριν 50 χρόνια. Η μάχη συνεχίζεται και δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ μέχρι να νικήσουμε».
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο πολιτειακός βουλευτής Μιχάλης Ταννούσης, ο επίτιμος πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης και μέγας δωρητής – μέσω του WABC-, Τζον Κατσιματίδης, ο επίτιμος Τελετάρχης, Δήμαρχος Χίου, δρ Ιωάννης Μαλαφής, ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ιωάννης Πλακιωτάκης, οι βουλευτές Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Μιλένα Αποστολάκη, και Νίνα Κασιμάτη, ο Ευρωβουλευτής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, καθώς και o ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Σάββας Τσίβικος ο οποίος υπενθύμισε ότι «ένα κομμάτι του Ελληνισμού είναι ακόμη πληγωμένο και υπό κατοχή», τονίζοντας πως για την Ελλάδα «η Κύπρος δεν κείται μακράν».
Ενα ιδιαίτερο μουσικό χρώμα έδωσε στην εκδήλωση η συμμετοχή της Οπερας Κερύνεια, υπό τη διεύθυνση του έμπειρου μαέστρου Κωνσταντίνου Γιαννούδη, συγκλονίζοντας με την απόδοση τόσο των εθνικών ύμνων όσο και των επετειακών μουσικών κομματιών.
«Είναι τιμή μου να είμαι Αρχιεπίσκοπός σας και δεσμεύομαι ότι σύσσωμη η Εκκλησία θα ηγείται της πορείας προς την ελευθερία, τη δημοκρατία και όλες τις ανθρώπινες αξίες και την αξιοπρέπεια που αξίζει σε όλους μας, ιδίως στην Ελλάδα», τόνισε από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.
Κατά την διάρκεια του δείπνου βραβεύτηκαν μαζί με τους Τελετάρχες, οι πέντε μεγάλοι ευεργέτες οι οποίοι προσέφεραν από 20 χιλιάδες ο καθένας, καθώς και οι 33 χορηγοί του δείπνου, που προσέφεραν από πέντε χιλιάδες έκαστος.