ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Μνήμες δυνατές και ανεξίτηλες από τα παιδικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη του 1940 μοιράστηκε με το εκκλησίασμα στο Μπρούκβιλ ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής κ. Δημήτριος, ο οποίος γιόρτασε τα ονομαστήριά του την Τρίτη 26 Οκτωβρίου, χοροστατώντας κατά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία για την εορτή του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως.
Ιερούργησαν ο π. Παντελεήμων Παπαδόπουλος, ιερατικώς προϊστάμενος της Αναστάσεως και ο π. Αριστείδης Γαρίνης, εφημέριος του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ και ο διάκονος Ηλίας Παππάς.
“Αυτή η γιορτή του Αγίου Δημητρίου έχει μια ξεχωριστή σημασία για μένα. Eχοντας γεννηθεί και ζήσει τα πρώτα 18 χρόνια της ζωής μου στη Θεσσαλονίκη, στην πόλη του Αγίου Δημητρίου και πολύ κοντά στον αρχικό ναό του Αγίου Δημητρίου που καταστράφηκε από πυρκαγιά και αναστηλώθηκε μετά τον πόλεμο, θυμάμαι πάντα την 26η Οκτωβρίου του 1940. Ηταν Σάββατο, μια ηλιόλουστη μέρα. Η Κυριακή 27 Οκτωβρίου ήταν επίσης μια πολύ ωραία μέρα. Αλλά το πρωί της Δευτέρας 28 Οκτωβρίου 1940 ακούσαμε τον εκκωφαντικό ήχο των σειρήνων και είδα τον πατέρα μου να βγάζει από τα συρτάρια τα στρατιωτικά του ρούχα και να λέει σε μένα και τον αδελφό μου ότι έχουμε πόλεμο. Τα φασιστικά στρατεύματα της Ιταλίας και ο Μουσολίνι ζητούσαν από την Ελλάδα να παραδοθεί έτσι απλά και ο Πρωθυπουργός είπε ΟΧΙ και βρεθήκαμε στον πόλεμο. Και μετά από 24 ώρες, ξανά, έχω τον ήχο πολύ ζωντανό στο μυαλό μου, τον ήχο των σειρήνων και το θόρυβο των ιταλικών αεροσκαφών που πετούσαν πάνω από τη Θεσσαλονίκη και άρχισαν να ρίχνουν βόμβες. Και θυμάμαι τις βόμβες να πέφτουν και τον ήχο των σπιτιών που καταστρέφονταν. Ημασταν παιδιά και σκεφτήκαμε ότι αυτός είναι ο πόλεμος”, ανέφερε ο Σεβασμιώτατος και συνέχισε λέγοντας:
“Επομένως, για μένα η γιορτή του Αγίου Δημητρίου είναι κάτι που μου θυμίζει την περίοδο του ’40. Μετά από τέσσερα χρόνια κατοχής, κοντά πάλι στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου οι Γερμανοί αποχώρησαν. Είναι μια ανάμνηση από έναν πόλεμο σκληρό. Αλλά είχαμε πάντα στη σκέψη μας όχι μόνο τις σειρήνες ή τον ήχο των αεροπλάνων – οι Γερμανοί είχαν μερικά τρομερά αεροπλάνα, ονομάζονταν στούκας και παρήγαγαν τρομακτικό ήχο καθώς βυθίζονταν και έριχναν βόμβες. Είχαμε τη μελωδία του “Μέγαν Εύρατο εν τοις κινδύνοις” και γνωρίζαμε ότι τελικά με τη βοήθεια του μεγαλομάρτυρος Δημητρίου θα σωζόταν η ανθρωπότητα. Εμείς είχαμε και αποδείξεις επ’ αυτού”.
Λίγα λεπτά νωρίτερα, στο κήρυγμά του και με αφορμή τη φράση “ει εμέ εδίωξαν, και υμάς διώξουσιν” από το Ευαγγέλιο της ημέρας αλλά και “ο λόγος του Θεού ου δέδεται” από το αποστολικό ανάγνωσμα, αναφέρθηκε στους διωγμούς κατά των Χριστιανών τόσο κατά τους τρεις πρώτους αιώνες όσο και από τους Πέρσες σττη συνέχεια μέχρι και σήμερα.
“Η χειρότερη χρονική περίοδος ήταν ο 20ος αιώνας”, είπε, καθώς από το 1900 μέχρι και το 2000 παρατηρείται ο μεγαλύτερος αρυθμός ανθρώπων που εκτελέστηκαν εξαιτίας της χριστιανικής τους ταυτότητας. Περίπου 30 εκατ, άνθρωποι, σύμφωνα με τις στατιστικές, στη διάρκεια του αιώνα της επιστήμης και του πολιτισμού.
Ο Αρχιεπίσκοπος στάθηκε όμως και σε έναν άλλο είδος διωγμών, εξίσου επικίνδυνο με τη βία, την πολιτιστική, νοητική και ιδεολογική εκδίωση. “Όταν πας από το Καλά Χριστούγεννα στις Καλές διακοπές, αυτός είναι ένας τρόπος πίεσης στους Χριστιανούς”, είπε, ενώ αναφέρθηκε και στο κίνημα ελευθερίας από τη θρησκεία, αλλά και στην πλεονεξία που επίσης συνιστά διωγμό, όπως και στο διωγμό της αλήθειας.
“Ο Άγιος Δημήτριος σήμερα, οι μάρτυρες και οι άγιοι της Εκκλησίας, μας υπενθυμίζουν ότι υπάρχει κάποια απόλυτη αξία και αυτή είναι η προσκόλληση στην αλήθεια του Ευαγγελίου, στον λόγο του Θεού έναντι του ανθρώπινου λόγου, στην αγάπη του Θεού έναντι της ανθρώπινης αδιαφορίας και της απόστασης”, είπε.
Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και πάντα να έχουν στα αυτιά τους την ομορφιά του Λόγου του Θεού.
Προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, η κ. Τζιν Τσάκαλος που παρακολουθεί τις ακολουθίες στο Μπρούκβιλ μέσω του διαδικτύου από τη Βαλτιμόρη δώρισε στην κοινότητα μια μεγάλη εικόνα του Αγίου Δημητρίου η οποία αγιογραφήθηκε στο ‘Αγιον Όρος.