Home ΕΛΛΑΔΑ O Πάπας Φραγκίσκος δωρίζει θραύσματα του Παρθενώνα στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμo 

O Πάπας Φραγκίσκος δωρίζει θραύσματα του Παρθενώνα στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμo 

ΡΩΜΗ – Τρία θραύσματα του Παρθενώνα, τα οποία εδώ και αιώνες φυλάσσονται με μεγάλη φροντίδα στις συλλογές του Ποντίφηκα και στα Μουσεία του Βατικανού, και τα οποία εκτίθενται σε εκατομμύρια επισκέπτες, αποφάσισε να δωρίσει ο Πάπας Φραγκίσκος στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Βατικανού, η δωρεά γίνεται “ως ουσιαστική απόδειξη της ειλικρινούς επιθυμίας για συνέχιση της οικουμενικής πορείας για την μαρτυρία της αλήθειας”.

Το πρώτο θραύσμα ανήκει σε ένα από τα άλογα του τέθριππου της Αθηνάς.

Το δεύτερο θραύσμα από τον ανάγλυφο διάκοσμο του Παρθενώνα εικονίζει τμήμα του κεφαλιού σκαφηφόρου μετοίκου από την πομπή των Παναθηναίων καθώς και μέρος της σκάφης που κρατά στον ώμο του.

Το μοναδικό αυτό γλυπτό, διαστάσεων 24Χ25, είχε “επαναπατρισθεί” το 2008 (ως προσωρινό δάνειο) και είχε πάρει τότε τη θέση του στη χαμένη λίθο V της βόρειας ζωφόρου, στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Αξίζει δε να αναφερθεί ότι το 2006, κατά την επίσκεψή του στο Βατικανό, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος συζήτησε με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣT’ για την επιστροφή του εν λόγω θραύσματος.

Το τρίτο θραύσμα, τέλος, είναι το κεφάλι ενός γενειοφόρου άνδρα από τη μετόπη 16 της νότιας πλευράς, όπου απεικονιζόταν η Κενταυρομαχία.

Ο Αρχιεπίσκοπος

“Με αισθήματα ειλικρινούς ευγνωμοσύνης και συγκινήσεως υποδεχθήκαμε σήμερα την επισημοποίηση της βουλήσεως του φίλου Πά­πα Φραγκίσκου και πολυσέβαστου Προκαθημένου της Ρω­μαι­ο­κα­θολικής Εκκλησίας να παραδώσει στην μετριότητά μου τρία θραύ­σματα, προερχόμενα από τον Παρθενώνα, τα οποία φυλάσ­σον­ται στα Μουσεία του Βατικανού.

Το προσεχές διάστημα θα διευκρινισθούν, κατόπιν συνεννο­ή­σεως με τις αρμόδιες αρχές, οι λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση αυ­τής της γενναιόδωρης πράξεως και συνάμα πλήρους συμ­βολι­σμών προσφοράς.

Ευχαριστούμε εκ βάθους καρδίας τον Πάπα Φραγκίσκο για την μαρτυρία πού δίδει στον κόσμο, αλλά και σε εμάς στην Ελλάδα, δι᾿ αυτής της πρωτοβουλίας του”, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Νίκος Σταμπολίδης, χαιρετίζοντας την απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου, τόνισε πως “μετά την οριστική επανένωση του θραύσματος Fagan στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα, τα 3 θραύσματα που βρίσκονται στο Βατικανό επανενώνονται ξανά στις θέσεις τους στο Μουσείο Ακρόπολης. Το Υπουργείο Πολιτισμού και το Μουσείο Ακρόπολης είχαν προφορικές και γραπτές συνεννοήσεις με την Αγία Έδρα και το Μουσείο του Βατικανού”.  

Το υπουργείο Πολιτισμού

Tο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού χαιρετίζει την απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου, η οποία ανακοινώθηκε από το Βατικανό, για την επιστροφή στην Ελλάδα των τριών θραυσμάτων από την ζωφόρο και τη μετόπη του Παρθενώνα -τα οποία φυλάσσονταν, από τον 19ο αιώνα, στις πολύτιμες συλλογές των Μουσείων του Βατικανού.

Μετά από παράκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου η Αυτού Αγιότης ο Πάπας Φραγκίσκος ευαρεστήθηκε να επιστρέψει δια της εκκλησιαστικής Αρχής της Ελλάδας τα θραύσματα από τα παρθενώνια Γλυπτά.

Στη «δωρεά» του Πάπα Φραγκίσκου, η οποία γίνεται προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τονίζεται ο πνευματικός και φιλάδελφος χαρακτήρας της παπικής χειρονομίας προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος.

Εκφράζεται η ευγνωμοσύνη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και προσωπικά της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, για τη γενναιόδωρη απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου.

Η απόφαση αυτή έρχεται αρωγός στην εργώδη προσπάθεια που καταβάλλει η Ελληνική Κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη από τον Ιούλιο 2019, για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο και την επανένωσή τους με εκείνα που εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης.